"Når der står i bekendtgørelsen, at elever med særlige behov kan få op til 80 minutter ekstra prøvetid, skal der ikke lukkes for prøven", siger Janne Sabroe.

Prøven i skriftlig dansk kortvarigt lukket for elever med forlænget tid

Elever med forlænget tid til afgangsprøven i skriftlig dansk fik i går lukket for prøven, da den ordinære tid var gået. Efter få minutter blev der igen åbnet for prøven, men det må bare ikke ske, at der overhovedet bliver lukket, siger en lærer til otte elever med særlige behov.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når elever med særlige behov får bevilget ekstra tid til skriftlige prøver, skal de ikke udsættes for, at der bliver lukket for prøverne, når den ordinære tid er gået. Det mener Janne Sabroe fra 10. klasse Gribskov. Ikke desto mindre var det netop, hvad hun oplevede med otte elever i går. De var alle klar til at fortsætte i 80 minutter ekstra med prøven i skriftlig dansk, men der blev fra centralt hold lukket ned for prøven efter ordinær tid.

"Uni-C opdagede selv fejlen, så der gik højst fem minutter før, vi var oppe at køre igen. Hos os opdagede eleverne ikke, at der havde været lukket, fordi alle havde de to opgaver åbne, som de skulle arbejde i. Men hvis de havde haft dem lukket og skulle åbne dem igen, havde de ikke kunnet gøre det", fortæller Janne Sabroe.

Ordblinde elever har det svært nok i forvejen

Det er for dårligt, at der overhovedet blev lukket for prøven, mener Janne Sabroe, som i sin fritid er formand for Nordsjællandskredsen i Ordblindeforeningen og også sidder i foreningens hovedbestyrelse, hvor hun er formand for politisk udvalg.

"I går var katastrofen ikke så stor, men det er ikke i orden, at der bliver lukket. Det skyldes højst sandsynligt en menneskelig fejl, men når der står i bekendtgørelsen, at elever med særlige behov kan få op til 80 minutter ekstra prøvetid, skal der ikke lukkes for prøven".

Janne Sabroes otte elever fordeler sig på fem ordblinde og tre tosprogede, som kun har gået i skole i Danmark i tre år.

"Ordblinde elever har det svært nok i forvejen, så når der uretmæssigt bliver lukket for en prøve, risikerer deres frustrationer at blive endnu større. Derfor blev jeg så tosset, at jeg skrev et indlæg om det på Ordblindenetværket", fortæller Janne Sabroe.

Lukning giver i den grad grå hår i hovedet

Ordblindenetværket drives af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet og er for læsekonsulenter, læsevejledere og lærere, som har elever, der bruger læse- og skriveteknologi i den almindelige undervisning.

Ejer- og navneskifte skal gøre ordblindenetværk mere attraktivt for lærere

Under overskriften 'Uni-C har lukket for 10. klasses prøverne før tid' skrev Janne Sabroe: "Vores elever med forlænget tid fik i dag lukket for prøven, da ordinær tid var forbi. Heldigvis blev det opdaget hurtigt. Men det giver i den grad grå hår i hovedet".

Tilføjet fredag den 4. maj kl. 9.30:

Styrelsen for It og Læring fortæller, at en fejl i opsætningen af prøvesystemet betød, at flere elever ikke kunne åbne deres prøvesæt igen, hvis de havde lukket det ned. Styrelsen kunne dog hurtigt identificere fejlen og lover, at den vil ikke påvirke de øvrige prøver, som gennemføres i disse dage og frem til den 14. maj. Du kan læse mere via dette link:

Styrelse: Fejl i prøvesystemet vil ikke påvirke andre skriftlige prøver