Aahil, Muhammed og Filip prøver kræfter med at sætte en vinduesramme i hos tømrerne. De skal sørge for, at det er i vater og skrue det fast i karmen.

Mødte 31 håndværk: "Mange mister interessen, når opgaverne ikke relaterer sig til deres hverdag”

Hundredvis af  7. klasseelever fik lov til med egne hænder at prøve en lang række håndværk for at opleve, hvordan det de lærer i håndværk og design kan bruges til løsninger ude i virkeligheden.

Offentliggjort Sidst opdateret

”Dygtige skorstensfejere kan betjene en børste på 12 – 15 meter med høj præcision. Vi kan mærke modstanden og knæk på rørene og have en nøjagtig fornemmelse for hvert drej og bevægelse. Det er en opgave, som mange piger er gode til”, siger skorstensfejermester Marc Zepenick.

En flok piger har kastet sig over konkurrencen hos skorstensfejerne, og de beviser hurtigt, at han har ret i, at det kræver håndelag og koncentration at styre en børste gennem et ventilationsrør.

De er til Mini Skills i Ballerup Super Arena, hvor alle kommunens elever i 7. klasse er inviteret til at opleve 31 forskellige fag på erhvervsuddannelser.

Samarbejde, smidighed og koncentration. Hos skorstensfejerne konkurrerer eleverne to og to om at hurtigst at få en skruende børste gennem ventilationsrøret.

Her kan de prøve små opgaver og konkurrencer ved hver stand, hvor et lokalt firma står for at introducere og fortælle om deres fag. Mini Skills er et koncept under SkillsDenmark, der står for konkurrencer og landshold for erhvervsuddannelserne.

Konkurrencen ved skorstensfejerne går ud på hurtigst muligt at føre et kabel med børste igennem et rør med flere knæk og få en bold for enden til at snurre rundt. Uden at bolden ryger på gulvet. Pigerne skal samarbejde to og to, hvor den ene styrer børsten og den anden styrer hastigheden med en skruemaskine.

Lærer: Mange mister interessen for h&d

Hallen er fyldt med elever, der kæmper med opgaver og konkurrencer, som skal give dem indblik i, hvilke færdigheder de forskellige fag og håndværk kræver. Fra Baltorpskolen afdeling Rugvænget har lærer Lars P. Nielsen 7.E med, han underviser klassen i dansk og havde dem også i håndværk og design i 6. klasse.

Inspiration til uddannelse

Mini Skills er en begivenhed for erhverv og skoler, som er opstået i Helsingør Kommune som et tiltag under erhvervsuddannelseskonkurrencen SkillsDenmark. Der afholdes Mini Skills i Helsingør og Ballerup, og flere kommuner er på vej med deres udgave af dagen, som giver elever fra 7. klasse en oplevelse og introduktion til håndværksfag og erhvervsuddannelser gennem leg og praktiske øvelser. Ballerup Kommune har afholdt Mini Skills fire gange, og i år var tilmeldt omkring 600 elever fra 11 folkeskoler og privatskoler, der kunne opleve 31 forskellige fag i Ballerup Super Arena.

”Det er fedt at se, at de virker begejstrerede. Nogle elever synes, det er spændende og kan lide at arbejde med deres hænder, men mange mister også interessen for håndværk og design, især når opgaverne ikke relaterer sig til deres egen hverdag”, fortæller Lars P. Nielsen.

Fingerfærdighederne udfordres hos elektrikerne. Filip, th., bliver holdets bedste og vinder en pose slik.

Tre af drengene fra Lars’ klasse er i hvert fald meget begejstrede for at prøve de forskellige håndværk, og Filip fortæller stolt, at han fik en seddel med fra elektrikerstanden om, at han var den bedste på deres hold.

Eleverne er på tre workshops á 20 minutter, hvor de kan nå at afprøve et fag. Drengene Filip, Muhammed og Aahil får prøvet elektriker, tømrer og skorstensfejer.

Hvor meget tjener man?

Hos elektrikerfirmaet LTech skal de prøve at samle en forlængerledning. Det er ret svært, og undervejs puster Filip over at få ledningen til at sidde fast, mens deres lærer Lars P. Nielsen får en snak med elektrikeren om, hvordan man arbejder med fejlfinding og løsninger.

Som lærer i håndværk og design håber han selv at kunne give eleverne de basale færdigheder, så de kan betjene en skruemaskine, sy i hånden og kende forskel på søm og skrue. Han vil også gerne give dem indsigten, at det kræver noget af dem, men også give dem evnen til at lave ting selv og kunne løse et problem.

Lars P. Nielsen, th. sætter de ældre elever i 6. klasse til fællesprojekter som bænke til skolegården. ”Det skal helst være konkrete og brugbare opgaver for at holde deres interesse”.

”Vi kender det fra den klassiske film-joke, hvor der går hul på et vandrør og alle render hen for lappe hullet, mens vandet sprøjter ud til siderne. I stedet for at begynde med at slukke for vandet”, siger han med et grin.

”På samme måde skal man lære at kunne se det færdige produkt for sig, inden man går i gang”, siger han.

Men drengene er mere nysgerrige efter at vide, hvor meget man kan tjene som elektriker, og får at vide, at man får løn som lærling og bagefter kan tjene ret godt udlært.

De nikker tilfreds, og suser derefter videre til næste workshop hos tømrerfirmaet Jakon.

Lærer: Det nytter ikke at lave fuglekasser, når eleverne bor i lejlighed

Tømrerfirmaet har flere opgaver: fra det helt enkle at slå søm i en træstub til at sætte et vindue op i lod og vater og lægge brædder i et klikgulv. Målet er at vise eleverne opgaver fra en hverdag, de kender, så de hjemme kan genkende, hvad der er lavet af en tømrer.

Aahil, Filip og Muhammed arbejder sammen om vinduet og får hjælp af Ida, der er lærling i Jakon. De sætter rammen op og får den i vater ved hjælp af luftpuder i siderne og skiftes til at skrue rammen fast.

Lars P. Nielsen er selv meget opmærksom på at fange elevernes interesse for en opgave, når han har dem i håndværk og design.

”Det her er meget konkret, og mange går kolde i opgaver, som ikke siger dem noget. Nogle oplæg til opgaver er for langt fra deres virkelighed. Vores elever bor i lejligheder og har ikke haver, så det er nytter ikke at sætte dem til at lave en fuglekasse”, siger han.

”Ofte gider de større elever i 6. klasse ikke have deres egne projekter med hjem, så i stedet arbejder jeg meget med at lave store fællesprojekter til skolen med dem. Det giver fokus på teknik frem for et eget produkt”, tilføjer og fortæller, at eleverne eksempelvis har lavet borde-bænkesæt og tribuner i paller til skolegården.

Håndværk som vejen videre

Målet med Mini Skills er at inspirere til elevernes senere uddannelsesvalg ved at vise de praktiske færdigheder og konkrete opgaver, som en et fag går ud på. Indtil videre er det de færreste af Lars P. Nielsens elever fra 7. E, der har et klart billede af deres vej videre.

Emma skifter hjul hos mekanikerne, og med en drøm om at blive motorcykelmekaniker er det godt at få prøvet teknikken af.

”De går jo kun i 7. klasse, så der er lang tid endnu, og selv i 9. klasse er det svært for dem at vide, hvilken uddannelse de skal vælge”, siger Lars P. Nielsen, der dog alligevel kan udpege Emma, der er i gang hos mekanikeren.

Hun drømmer om at blive motorcykelmekaniker, så opgaven med at skifte hjul og skrue bolte i hos Andersen Biler er lige hende. For Lars P. Nielsen er det vigtigste med dagen, at eleverne oplever at kunne noget med deres hænder og opleve, at færdigheder ikke kun handler om bøger.

”Man har jo også gavn af at kunne noget med sine hænder i andre fag”, siger han.

”For eksempel hvis man vil være kirurg. Derfor er det vigtigt, at man holder fokus på de færdigheder i skolen. Det skal ikke bare være det boglige”.

I løbet af dagen kommer omkring 600 elever igennem dagens program, der er opdelt i et formiddags- og eftermiddagshold, som hver afsluttes med et fælles program med konkurrencer og kåring af dagens bedste ude på standene.

Filip og Muhammed er efterfølgende ved at revne af stolthed. Filip fik en pose slik for at have været den bedste hos elektrikerne, og sammen vandt de konkurrencen med Falckredderne på scenen og fik et gavekort til biografen med hjem.

Møbelsnedkerne Lukas og Conrad fra firmaet Raashou. Lukas er fra Tjekkiet, og er glad for at tage sin uddannelse i Danmark, hvor møbelsnedkere har højere prestige. ”Det er dansk design med stole af Wegner og Jacobsen. Jeg vil lære af de bedste,” fortæller han, og Conrad er enig med ham i, at de danske møbeldesignere er rollemodeller og giver møbelsnedkerfaget en kulturarv.