Sammen om skolen-parterne:
Folkeskolens fag er blevet for boglige
Skolen er blevet for boglig og for lidt anvendelsesorienteret. Det er der enighed om i partnerskabet Sammen om Skolen. Undervisningsministeren inviteret forligskredsen til en møderække, hvor politikere og praktikere sammen skal blive klogere på, hvad der kan ændres.
I mandags mødtes undervisningsministeren med forligskredsen og skolens parter for at tage hul på en diskussion om, hvordan man får mere praksis ind i skolens undervisning. Danmarks Lærerforening (DLF) havde inviteret repræsentanter fra fire af de faglige foreninger for at sikre, at de ideer, politikerne får på bordet er så tæt på skolens hverdag som muligt.
”Ministeren har inviteret til den her møderække ud fra en fælles betragtning om, at skolens undervisning af forskellige grunde er blevet mere bogligt orienteret, og at der er blevet mindre plads til praksis- og anvendelsesorienteret undervisning. Det er hele grundlaget for Sammen om Skolen, at vi inddrager erfaringer fra lærere, skoleledere og forskere, så politikerne kan bruge den viden i deres forhandlinger som grundlag for konkrete tiltag, som vi så gerne skal kunne bakke op om. Derfor er den her slags møder så vigtige”, fortæller formand for DLF Gordon Ørskov Madsen.
I 2017 kom den lov, der indførte en praksisfaglig vurdering i uddannelsesparathedsvurderingen. Siden har to yderligere love understreget, at folketingspolitikerne er rørende enige om, at praksisfaglighed skal være en vigtig dimension i skolen. Formålet er tvedelt. Dels handler det om selv skolens undervisning, hvor man med praksisfagligheden håber, at skolen ”i højere grad end i dag fremmer flere forskellige aspekter af den enkelte elevs alsidige udvikling og dannelse”, som det lyder i aftaleteksten om øget praksisfaglighed i skolen. Dels er der det politiske mål om, at flere unge vil få øjnene op for erhvervsuddannelserne, og det håber man også vil ske med en tættere tilknytning til praksis.
Test og emnetrængsel gør skolen for teoretisk
Men hvis alle er enige om, at skolen skal være anvendelsesorienteret, hvorfor er den det så ikke? Gordon Ørskov Madsen mener, at det er en konsekvens af to bevægelser i skolen:
”Den ene bevægelse handler om, at vi har testet eleverne massivt, og det har fået undervisningen til at bevæge sig i retning af det, man kan teste – de boglige færdigheder. Eksamensformerne har også betydning. Når de er meget teoretiske, betyder det, at du er succesfuld i skolen, hvis du klarer dig godt i teoretiske sammenhænge. Den anden bevægelse er, at der er blevet lagt flere og flere emner og temaer og faglige mål ind i hvert fag, hver gang der opstår en ny udfordring i samfundet. Lige nu er det grøn omstilling og teknologiforståelse. Når det hele bliver proppet ind i fagene, så ender det med, at lærerne er nødt til at skøjte igennem for at nå det hele, og så er der ikke plads til fordybelsen og det anvendelsesorienterede. Det tror jeg ikke var det, politikerne ønskede. Og det er helt sikkert, at det ikke har været det, lærerne har ønsket”.
Han er meget tilfreds med, at man nu stopper op og overvejer, hvilke konsekvenser der kommer af de beslutninger, der er taget på Christiansborg, så skolen kan præsentere eleverne for undervisning, der er bredere fagligt forankret og tager højde for både det teoretiske og det anvendelsesorienterede i fagene.
”Folkeskolen har en bred dannelsesopgave, og det betyder, at vi netop skal udfordre alle elever bredt, derfor er det ikke tilstrækkeligt, at eleverne tilegner viden ved at læse, de skal også have tingene ind gennem hænderne og arbejde praktisk og værkstedorienteret uanset om de bagefter vælger at gå på gymnasiet og derefter læse jura eller de skal tage en erhvervsuddannelse og være smed eller maskintekniker”, siger Gordon Ørskov Madsen.
-
Naturfag: Sådan kan du arbejde med den nyeste forskning i din undervisning
Ny forskning bliver sjældent brugt i grundskolen, men ved hjælp af en simpel model kan du som naturfagslærer gøre den relevant for dine elever.
-
Norsk skandale: Kommune argumenterede for skolenedlæggelser med fiktive AI-påstande
-
Overblik: Find rundt i junglen af de mange slags uddannelser til lærere
En ny reform af professionsuddannelserne og åbningen af en ny omfattende støtteordning til kurser giver lærerne flere muligheder for efter- og videreuddannelse. Få overblikket her.
-
Lærerformand bliver ny topforhandler for alle statsligt ansatte
Centralorganisationernes Fællesudvalg har valgt Gordon Ørskov Madsen som ny topforhandler forud for næste års offentlige overenskomstforhandlinger.
-
Lærer uddanner 7.-klasser til førstehjælpere: ”De skal være klar, når kammeraterne kommer til skade”
For tredje år i træk har Lars Møller fyldt Næshøjskolens idrætshal med førstehjælpsdukker, alutæpper, forbindingsruller og begejstrede elever til skolens årlige, prisbelønnede førstehjælpsdag.
-
Nu åbner Skolen ved Dybbølsbro
-
Rå Kost
Kost er en klassisk kostskoleroman tilsat en håndfuld eksotiske krydderier som giver den et twist og dermed motivation, der skal til for at tage endnu en tur med ungdomsbøgernes velkendte tematikker.
-
Debat: Når indeklimaet halter, underminerer det lærernes arbejde
Når vi ikke kan tilbyde eleverne et ordentligt indeklima, får den næste generation dårligere forudsætninger for at lykkes i skolen, skriver fire debattører.
-
Lis vil have mere fokus på privatøkonomi: Mødtes med EU-kommissær med sine elever
Der bør undervises mere i privatøkonomi, mener matematiklærer. Derfor besøgte hun sammen med sine elever Danske Bank og en EU-kommissær til en snak om privatøkonomi og den økonomiske verdenssituation.
-
"I dag kan folk ikke selv sy en ny knap i": Der er brug for, at vi lærer eleverne at redesigne deres tøj
Tøjdesigner Lærke Dramshøj forsøger med workshops at lære de unge at give deres tøj en lang levetid. Og elevernes synes, at brugt tøj er cool, lyder det fra en håndværk og design-lærer, som har haft designeren på besøg.