Nu kan lærere og andre sikre læsere få et indtryk af, hvordan en tekst kan se ud for ordblinde.
Nu kan du prøve at læse som en ordblind
Det kan være svært for lærere og andre sikre læsere at danne sig et indtryk, hvordan en tekst ser ud for ordblinde. Nu har du chancen for at vise eleverne, hvorfor ordblinde har svært ved at ved at få styr på bogstaverne, så det kan se, hvilke udfordringer deres ordblinde kammerater kæmper med.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I køen for igvire firere, nej irgive ferire, næ ivigre friree - nej heller ikke…
Bogstaverne hopper frem og tilbage og gør det næsten umuligt at læse ordene, så de giver mening, i den tekst om et berømt eventyr, som Etlivsomordblind.dk bringer på sin hjemmeside. Og det er helt bevidst.
"Vi ordblinde bliver tit spurgt om, hvordan vi ser tekster og bogstaver? Det spørgsmål er forståeligt, for hvordan skulle en ikke-ordblind bare lige kunne forstå det? Jeg har svært nok ved at forstå hvordan det er for mine venner, som er farveblinde", siger Jesper Sehested Jensen, der selv er ordblind og står bag Etlivsomordblind.dk, hvor han hjælper andre ordblinde.
Hjemmeside for og med ordblinde får legat på 245.000 kroner
Dansk tekst giver en bedre forståelse
Det er Etlivsomordblind.dk, som bringer eventyret med de dansende bogstaver. Det findes en tilsvarende tekst på engelsk, men Jesper Sehested Jensen har lavet en dansk version for at give et bedre billede af ordblindes udfordringer.
Ordblind blogger: En fordel at sidde forrest i klassen
"Selv om det ikke er alle ordblinde, der oplever en tekst på denne måde, giver teksten en bedre forståelse af, hvad det vil sige at være ordblind, og hvad det er for udfordringer, vi kæmper med", siger Jesper Sehested Jensen.
Ni ud af ti lærere savner viden om hjælpemidler til ordblinde
Du kan se bogstaverne danse via linket til højre for artiklen.
Folkeskolen.dk sætter i anledningen af det første år med den nationale ordblindetest fokus på testen og på undervisning af ordblinde elever. Dette er den tiende artikel i temaet:
Stigende antal sager med ordblinde bekymrer Klagenævnet
Talegenkendelse hjælper elever til at skrive gode tekster
Ministeren vil ændre holdningen til ordblinde
Ordblindes formand afviser kritik: Ordblindhed er en isoleret dysfunktion
Kritiker: Den nationale ordblindetest er værdiløs
Læsecenter giver ordblinde elever og deres lærere et løft
Glæde over ordblindetesten lever side om side med en smule skepsis
Læsevejleder: Skoler bør have en plan for opfølgning af ordblindetesten
Over 9.000 elever har taget den nationale ordblindetest