Alaa Alnawilati frygter brevet fra Flygtningenævnet

Dansk-syrisk lærer frygter at blive sendt til Syrien med sine børn

Alaa Alnawilati er syrer og har både en syrisk og en dansk læreruddannelse. Hun har tre børn og har boet i Danmark i seks år. Hun er en af dem, der har fået brev fra Udlændingestyrelsen om, at familien skal rejse til Damaskus, fordi der er sikkert at være.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg venter på at få brev fra Flygtningenævnet med en dato for, hvornår vi skal forlade Danmark. Det gør mig meget urolig og jeg har svært ved at koncentrere mig. Det er meget farligt at være i Syrien, og jeg vil ikke tilbage. Min ældste søn er ved at afslutte 9. klasse med gode karakterer, og de to yngste børn klarer sig også rigtig godt i skolen og er trygge her", siger Alaa Alnawilati, der har stået foran Christiansborg sammen med andre syrere for at demonstrere.

Hun arbejder som modersmålslærer i Sønderborg og hjælper familier med anden etnisk baggrund end dansk. Hun søger arbejde som lærer eller familievejleder og taler flydende dansk. Hendes børn taler dansk og engelsk - men ikke arabisk. De kan forstå noget arabisk, men svarer på engelsk, forklarer hun. Alle tre børn går i dansk skole.

Blog: Den syriske pige brød sammen, da jeg stillede det simple spørgsmål: Hvordan har du det?

Selv har hun både en syrisk og en dansk læreruddannelse og ti års erfaring fra job som lærer for børn og voksne i Damaskus. Hun har linjefag i engelsk, samfundsfag og historie.

Målet var at blive integreret

På Facebook har Alaa Alnwailati skrevet under overskriften "De afviste":

"Jeg havde et møde med min sagsbehandler, og vi satte en plan for mig og min familie, og målet var, at blev integreret i samfundet så hurtigt som muligt. i løbet af det første år, jeg boede i Danmark, afsluttede jeg sprogskolen med dansk 3 model 5, og jeg fik kørekort. Jeg gik til praktik som engelsk lærerassistent for de internationale bachelor-studerende, og i løbet af det år begyndte mine børn i den danske folkeskole. Jeg indså at mine kvalifikationer og erfaringer ikke ville lade mig være klar til at arbejde i danske skoler, så jeg besluttede at studere igen".

Det blev læreruddannelsen, fordi hun allerede har en syrisk læreruddannelse og har været vant til at arbejde fuld tid i Damaskus som lærer for børn fra klokken 8 til 13 og så for voksne fra klokken 15 til 21 hver dag.

17-årig fra Iran giver børn på hjemrejsecenter en stemme

"Jeg søger arbejde her hver uge i flere byer i Jylland, men det er svært at få job som lærer, når man ikke har enten dansk eller matematik som linjefag. Flygtningenævnet mener ikke, at jeg har tilknytning til Danmark, fordi jeg er nyuddannet. De sender ikke mænd mellem 18 og 24 år til Syrien, fordi de vil skulle i militærtjeneste så, og det mener man er farligt", siger hun.

Alaa Alnawilati blev i sidste uge gift med en syrer her i Danmark og vil tale med en advokat ,om det måske kan hjælpe familien, hvis hun søger familiesammenføring med sin mand i stedet. Han har opholdstilladelse i Danmark.

Ønsker at arbejde med integration

Hun fik 12 i sit bachelorprojekt om at integrere børn med anden etnisk baggrund.

"Jeg vil altid gøre mit bedste her. Mine børn er gode studerende. Min ældste søn vil gerne være læge og er ved at afslutte sin 9. klasse med gode karakterer. Jeg fortæller mine børn, at vi har gjort det bedste, vi kan. De er velintegrerede og har venner her. Vi er ikke rejst til Danmark på grund af penge. Vi havde gode job i Syrien og mine forældre havde uddannelse, men vi kan ikke være i Syrien, fordi der er farligt at være med Assad ved magten. Jeg kan ikke længere være en del af det system, der hersker dér. Efter at have uddannet mig i Danmark og undervist i demokrati, så kan jeg ikke tage tilbage til Syrien".

Blog: Sådan hjælper du elever fra udsatte flygtningefamilier tilbage i skole

Alaa Alnawilati fortæller, at det var meget spændende at være i praktik under læreruddannelsen.

"Jeg kunne anvende alle de teorier, jeg havde lært og jeg kunne se, hvorfor nogle arabiske børn har svært ved at klare sig godt i skolen. Men en praktikperiode er jo ikke lang nok tid til at kunne gøre en forskel. Hvis jeg får opholdstilladelse, så tænker jeg at udvikle et projekt til kommuner, sådan at børn med anden etnisk oprindelse kan klare sig bedre. Forholdene her er helt anderledes. Forældrene skal lære, at der er andre regler i Danmark end dem, de kender. At en skole-hjem-samtale er meget vigtig at deltage i her og kan gøre en stor forskel".

Hun oplever, at der er flere misforståelser mellem børn og forældre med anden etnisk baggrund og danske lærere. Fx fortæller hun om en dansk lærer, der mente, at en elev var uhøflig, fordi han ikke så læreren i øjnene.

"Men det er det, han har lært. Som syrisk barn må man ikke se en voksen i øjnene. Det vil være uhøfligt. Så det er så vigtigt at udbrede kendskabet til andre kulturer og fjerne den slags misforståelser. Derfor drømmer jeg om at lave kurser for lærere her i Danmark og hjælpe familier med en anden baggrund".

Alaa Alnawilati har en søster i Sverige og en bror i Berlin. Hendes mor er ofte på besøg i Danmark, og ingen af dem kan klare tanken om at tage tilbage til Syrien, sådan som forholdene er.

Hun har fået at vide, at hun kan forvente brev fra Flygtningenævnet når som helst.

"Vi har stået foran Christiansborg og vi har også talt med flere politikere. Syrien er absolut ikke et sikkert sted at være, og det håber jeg, at de vil forstå". 

Læs mere

Læs Alaas historie på facebook