Aunings Skoles ordblinde og læsesvage signerer bibliotekets store 'A'. Bogstavets form er et symbol på, at det kan føles som at bestige et bjerg, når man som ordblind skal knække læsekoden.

Årets PLC aftabuiserer læsevanskeligheder

Læringscentret på Auning Skole på Djurs er kåret som Danmarks bedste PLC 2020, ikke mindst på grund af medarbejdernes indsats for skolens ordblinde elever. Præmien er bøger til en værdi af 12.000 kroner.

Offentliggjort

Om Prisen for åretsPLC

Præmien uddeles ved Kommunernes Forening for PædagogiskeLæringscentres årsmøde. Årets tema var læseslyst.  AuningSkole var i finalen sammen med Sundbyøster Skole fra KøbenhavnsKommune og Lille Næstved Skole fra Næstved Kommune.

Præmien, Auning Skole modtager, er sponsoreret af forlagetTellerup og består af mange timers god læsning, da skolen får bøgerfra forlaget til en værdi af hele 12.000 kr. Førstepræmien følgesdesuden af et varigt og synligt bevis på titlen som Danmarks bedstePLC 2020, kreeret af Fredensborg Skole, der er sidste års vinder afkonkurrencen. De havde i håndværk og design kreeret lampen Læselysmed en fod af kasserede bøger. Se lampen i billedserien overartiklen.

Undervandslæsning - hvad er det?

Måske bed nu også mærke i, at en af begrundelserne for at AuningSkoles PLC vandt prisen var samarbejdet med svømmelæreren om'undervandslæsning'. Hvis du undrede dig over, hvad det er fornoget, kommer forklaringen her:

"Det var til vores årlige 'store læsedag'. Der sender vi altideleverne skøre steder hen og læse" fortæller Camilla Storm. "Vi vilgerne vise eleverne at man kan læse alle steder, men det varselvfølgelig mest sjov og ballade. Vi laminerede nogle sider medhistorier på og så fik eleverne snorkel og dykkerbriller, så dekunne læse under vandet".

Eleverne på skolen, som vandt sidste år, har lavet lampen 'læselys' til Læringscentret Auning Skole.
På Auning Skole skal alle elever føle sig som en del af det fællesskab, der er omkring læsning. Den indstilling har skolens PLC fået en pris for.
Det er værd at fejre, at man hver dag kæmper med sin ordblindhed, mener lærere og elever på Auning Skole.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi fejrer vores ordblinde og læsesvage elever en gang om året" fortæller Auning Skoles PLC-ansvarlige lærer Camilla Storm til folkeskolen.dk/plc.

"Det er meget vigtigt for os at de oplever at de ikke er alene med deres vanskeligheder. Så vi samler dem til en fest på biblioteket, hvor de får kage og en overraskelse".

Skoletrætte drenge bygger deres egen  skole

Sidste år var overraskelsen et kæmpestort 'A', hvor alle de ordblinde og læsesvage elever skrev deres autograf. Så blev det hængt op på biblioteket, så alle kan se det - for på Auning Skole skal det ikke være flovt at være ordblind eller læsesvag.

Bøger for 12.000 kroner i præmie

Arbejdet for de ordblinde og læsesvage elever er en væsentlig grund til, at PLC'en i torsdags vandt prisen prisen som Danmarks bedste PLC 2020, som ud over æren består af bøger for 12.000 kroner fra forlaget Tellerup. Prisen uddeles af Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre (KFPLC) og skulle egentlig have været uddelt allerede i foråret, men blev udskudt på grund af corona-pandemien.

Bestyrelsesformand i KFPLC Michael Nøhr begrunder valget af Auning Skole med at man her 'på forbilledlig vis (har) et stærkt samarbejde med mange aktører - ja selv med svømmelæreren om undervandslæsning.

"De formår virkelig at løfte læselysten hos skolens elever, og det er på trods af en stram økonomi og en skole med en meget høj procentdel ordblinde elever. Her er det lige godt at læse med øjnene og med ørerne eller med begge dele, for her er det alene lysten, der driver værket, hvem så end man skal samarbejde med, for at finde denne lyst".

Læsepris: Samarbejde med folkebiblioteket gavner læsningen

Mange ordblinde på skolen

Det var Camilla Storm og hendes it-vejleder kollega Mathilde Nicolaj, som tog imod prisen, men overfor folkeskolen.dk/plc understreger Camilla Storm, at hele skolen står bag indsatsen for at fremme læselyst for alle skolens elever, også de ordblinde.

"Når vi laver booktalks, så sørger vi for eksempel for at der også er booktalks om lyd- og e-bøger", fortæller hun.

"Og de er for alle, for det er så vigtigt at være en del af fællesskabet. Vi har ikke en særlige præsentationer af bøger for de gode og de svage læsere, og vi er meget omhyggelige med at tale højt om, at vi har elever, der læser på en anden måde end flertallet".

Guide til PLC-medarbejderen: Sådan får du eleverne til at læse i fritiden

Man ved ikke præcis, hvor mange ordblinde der er i Danmark, men man regner med, at omkring syv procent af den danske befolkning har læsevanskeligheder. Camilla Storm vurderer at andelen af ordblinde på Auning skole er omkring det dobbelte af landsgennemsnittet . Og de skal ikke føle sig alene.

"Et af vores initiativer går ud på at sætte en nydiagnostiseret ordblind, typisk en 4.-klasses elev, sammen med en ældre ordblind i en slags buddy-system", fortæller hun.

"For det betyder så meget for dem at høre fra en anden, der har været igennem de samme vanskeligheder sige 'jeg kunne heller ikke læse da jeg var på din alder, men se, hvor langt jeg er kommet'. Hvis jeg eller anden lærer siger at de nok skal få det lært, så tror de måske ikke på det, vi har jo aldrig stået der hvor de står".