Anmeldelse

Observationer i børnehøjde men med begrænset dybde

Bogstavernes år savner de skarp­e indsigter, der kan sætte gang i tankerne hos garvede børnehave­klasse­ledere. Men studerende, som endnu ikke har erfaringer fra skolens hverdag kan have gavn af den.

Offentliggjort

Fakta

Bogstavernes år – om livet i en børnehaveklasse.

Forfattere: Bjørn Arild Ersland(oversat og bearbejdet af Lis Pøhler)

250 kroner

240 sider

Forlag: Pøhler

Bogstavernes år rummer to bøger. Man skal læse Bjørn Arild Erslands dagbog først og derefter at vende bogen om for at læse læsekonsulentens Lis Pøhlers bidrag, som er skrevet med henblik på  at understøtte reflekterende samtaler om det liv, børnene oplever.

Bjørn Arild Ersland er norsk forfatter og professor i skrivekunst. Han forsker i begynderundervisning. Han har aldrig undervist i grundskolen, men har fået stor sin indsigt, hvordan børn lærer at læse og skrive ved at være en flue på væggen i en børnehaveklasse gennem et år.

Hans del af Bogstavernes år er skrevet i dagbogsform, opdelt efter de fire årstider: sensommer, efterår, vinter og forår. Han formidler sin oplevelse af skolestarten: den første skoledag, mødet med læreren, forældrene og eleverne. Han fremhæver betydningen af indretningen af klasselokalet, hvor bogstavrækken er hængt op. Han ser på organiseringen af eleverne og lærerens planlægning af skoledagene, som har indflydelse på, hvordan læreren får indsigt i de elever, vedkommende skal undervise og hvordan eleverne lærer.

Observationerne giver os indblik i, hvordan eleverne har det sammen og i klassens liv. Ersland ser hvad der sker, i et børneperspektiv. og formidlingen giver os gode billeder af dagligdagen i klassen.

Lis Pøhler introducerer i sin del af værket Bjørn Arild Erslands bog og følger introduktionen op med en række spørgsmål til det, han formidler. Hun opfordrer til refleksion over egen praksis, som kan refleksionerne foregår i teams og er fordelt på temaer som 'de voksne i klassen', 'børnene i klassen', 'klasseledelse' og 'trivsel'.

Ideen bag bogen er god. Refleksioner skal bygges på konkrete erfaringer, men jeg er usikker på, om jeg vil anbefale bogen til lærere og teamsamarbejder i indskolingen. Dagbogen bliver kedelig i længden, fordi det, der foregår for den mere erfarne, er så genkendeligt. Jeg synes, at den mangler for mig overraskende, tankevækkende observationer, som er god gødning til tanker og diskussioner over, hvad man gør. Jeg tror snarere, at værket vil gøre god fyldest i professionshøjskolernes undervisning af studerende uden megen erfaring fra dagliglivet i skolerne. Dobbeltbogen er et konkret eksempel på nedfældning af observationer, valg af temaer og refleksionsspørgsmål.