Lærer udvikler fodgynge til børn med myrer i kroppen
Lærer på Als Peter Dubgaard er nomineret til Danish Design Award for fodgyngen SWNX, der hjælper elever til bedre koncentration i klasseværelset.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Peter Dubgaard er lærer i sløjd, matematik og idræt på Hørup Centralskole på Sydals. Han har gennem sit arbejdet som folkeskolelærer i 12 år oplevet, hvordan kropslig uro kan gøre det svært for børn at gå i skole.
Inspireret af sin fysiologiske viden fra idræt og det håndværksmæssigt fra sløjd begyndte han at udtænke en gynge til fødderne, som bliver monteret under skolebordet og giver eleven mulighed for at holde fødderne i bevægelse under undervisningen.
"Vi folkeskolelærere har ting i vores redskabskasse i arbejdet med at håndtere forskellige elever. Mange af de ting kan vi ikke tage patent på, sælge eller videregive. Men dette her fysiske produkt kan afhjælpe den uro, som mange lærere oplever, at elever kan have", siger han.
Store kommunale forskelle i elevers trivsel
Styrke børns trivsel
Peter Dubgaard oplevede, at fodgyngen virkede på hans egne elevers uro. Men han fik også tilkendegivelser fra andre kolleger om, at gyngen hjalp kropsurolige børn. Derefter fik han testet gyngen på blandt andet børn med ADD, der let kan falde i staver, forklarer han.
"Ofte vil skolerne kun bevilge penge til forstyrrende børn og ikke til dem, der falder i staver - fordi de ikke forstyrrer. Men de får ikke meget ud af undervisningen. Så de kan også have godt af en fodgynge".
Selv om SWNX stadig er under udvikling, har Peter Dubgaard allerede fået henvendelser fra lærere, der fortæller om deres positive erfaringer med fodgyngen og fra taknemmelige forældre, der oplever, at deres børn bedre magter undervisningen, efter at de har fået en fodgynge.
"Jeg fik en henvendelse fra en mor, som fortalte at hendes søn ikke har villet lege med nogen de seneste mange år i skolen og har følt sig uden for. Men efter at han fik en fodgynge har han fået mere ro, og han har haft klassekammerater med hjemme", siger han.
Sammen med de store spillere
Det betyder meget for ham at få et skulderklap form af nomineringen til dette års Danish Design Award. Det viser, at andre anerkender produktet og dets funktion, siger han.
"Det er helt fantastisk at være nomineret. Jeg havde slet ikke forventet det. Det er jo de store drenge som B&O og Danfoss, der er nominerede, og så er der lille mig fra Sønderborg".