"Kommunerne er tæt på de unge mennesker og kender de tilbud, som kan danne rammen om et STU-forløb", skriver Merete Riisager i sit svar til Mattias Tesfaye.

Riisager: Kommunerne har det bedste grundlag for at sikre kvaliteten af STU

Selv om hver tredje kommune kun giver unge ét STU-tilbud, vil undervisningsministeren ikke gøre noget særligt for at følge, hvordan kommunerne forvalter uddannelsen. De kan selv føre tilsyn med de institutioner, de bruger, mener Merete Riisager.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

STU-elever skal have indflydelse på deres uddannelsesvalg, og uddannelsen skal i videst muligt omfang tilrettelægges under hensyn til den enkeltes kvalifikationer, modenhed og interesser. Det fremgår af loven om den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse. Alligevel angiver 32 procent af UU-centrene i den nylige evaluering af STU, at det sjældent eller aldrig sker, at en elev modtager to eller flere tilbud om forskellige STU-forløb.

Riisager afviser at gøre noge ved evalueringskritik af STU

Da Socialdemokratiets Mattias Tesfaye i kølvandet på evalueringen bad undervisningsminister Merete Riisager (LA) om at kommentere dette forhold, svarede hun, at kommunen har pligt til at oplyse den unge og forældrene om de muligheder, der er.

Det svar fulgte Mattias Tesfaye op på ved at bede ministeren om at redegøre for, hvordan hun har tænkt sig at følge kommunernes praksis og forvaltning af STU-lovgivningen frem over. Det har hun nu svaret på.

Kommunerne er tæt på de unge og kender tilbuddene

Først peger Merete Riisager på, at kommunernes praksis og forvaltning af uddannelsen både nu og fremover følges gennem principielle klager til Klagenævnet for Specialundervisning. Dernæst mener hun, at man skal være varsom med at opstille mere stramme krav til indhold og tilsyn på STU, fordi uddannelsen henvender sig til en målgruppe med meget forskellige behov og forløb.

Arbejdsgruppe: Trods positiv evaluering bør områder af STU'en ses efter i sømmene

"Kommunerne er tæt på de unge mennesker og kender de tilbud, som kan danne rammen om et STU-forløb. Som udgangspunkt mener jeg derfor, at kommunerne har det bedste grundlag for at sikre kvaliteten, for eksempel ved selv at føre tilsyn med de STU institutioner, de bruger", skriver Merete Riisager.

Mattias Tesfaye har også spurgt, om Merete Riisager vil tage initiativ til en større kvalitetssikring af STU-udbyderne, for eksempel gennem standarder eller godkendelsesprocedurer. Det afviser hun.

Evaluering: STU styrker eleverne

"Også her er det min opfattelse, at vi skal være påpasselige med at regulere, og at det er op til kommunerne at sikre, at det er de rette, der står for STU-forløb", svarer hun.

Vigtigt med fyldesgørende information om STU

Evalueringen viser også, at det kniber for mange kommuner at informere om STU på deres hjemmesider. Enten gør de det utilstrækkeligt eller slet ikke. Mattias Tesfaye har derfor spurgt Merete Riisager, om hun vil tage initiativer, der kan styrke kommunernes information.

Ministeren er enig i, at det er vigtigt med fyldestgørende information om uddannelsen.

"Jeg er optaget af, at der også sker forbedringer på dette område, og i forbindelse med "Aftale om bedre veje til uddannelse og job" er det netop besluttet, at der skal være en sammenhængende kommunal ungeindsats, der giver et klart myndighedsansvar for de udsatte unge og målgruppen for de forberedende tilbud", svarer Merete Riisager.

Kommunalt ansvar for alle unge kan styrke information om STU

Aftalen indebærer, at kommunerne får det fulde ansvar for at gøre alle unge under 25 år parat til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse.

Riisager melder tvetydigt ud om opfølgning på STU-evalueringen

"Det er min forventning, at den kommende samling af ansvaret i den fælleskommunale ungeindsats også vil kunne indebære, at informationer om STU bliver endnu tydeligere i vejledningen af de unge. Jeg vil være i dialog med KL om etableringen af den fælleskommunale ungeindsats og om kommunernes forvaltning af STU", skriver Merete Riisager.

Du kan læse ministerens svar via disse link:

Læs mere

Minsterens svar om opfølning på kommunernespraksis

Ministerens svar om godkendelse afSTU-udbyddere

Ministerens svar om information om STU