"Jeg kan snakke med KL", svarer undervisningsminister Merete Riisager (LA) på TV Glads spørgmål om, hvad hun kan gøre ved, at hver tredje kommune kun giver unge ét STU-tilbud.

Riisager melder tvetydigt ud om opfølgning på STU-evalueringen

I sidste uge svarede undervisningsministeren Mattias Tesfaye (S), at hun ikke ser behov for ændringer, selv om hver tredje kommune kun giver unge mulighed ét STU-tilbud. Alligevel siger Merete Riisager til TV Glad, at hun vil tage sagen op med KL.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I hver tredje kommune får unge med særlige behov tilbudt ét STU-forløb, og det er som regel kommunens eget. Det viser den nylige evaluering af STU, og det bekymrer Danske Handicaporganisationer (DH).

"Det svarer lidt til, at en ung vil på HTX, men kommunen bestemmer, at det skal være STX i stedet", skriver DH i en henvendelse til Mattias Tesfaye (S) fra Folketingets undervisningsudvalg.

Riisager skal forholde sig til STU-evalueringes kritik af kommunerne

Han bad efterfølgende undervisningsminister Merete Riisager (LA) om at kommentere DH's bekymring, og i sidste uge kom hendes svar. Hun ser ikke umiddelbart behov for ændringer og henviser til, at kommunen har pligt til at oplyse den unge og forældrene om de muligheder, der er - også på tværs af kommunegrænser.

Riisager afviser at gøre noget ved evalueringskritik af STU

"Unge og forældre har desuden mulighed for at klage til Klagenævnet for Specialundervisning, hvis de er utilfredse med kommunens afgørelse om den individuelle uddannelsesplan, herunder valget af uddannelsessted", skriver Merete Riisager til Mattias Tesfaye.

I et tv-interview lover ministeren at gå i dialog med KL

I et interview, som TV Glad bragte, før Merete Riisager svarede Mattias Tesfaye, lover undervisningsministeren ellers at inddrage KL i sagen.

"Jeg synes bestemt, der er et udviklingspotentiale. Det er en rigtigt politikerord, men der er mulighed for at gøre det bedre, og det skal ske i et samarbejde med kommunerne", siger Merete Riisager til TV Glad.

Arbejdsgruppe: Trods positiv evaluering bør områder af STU'en ses efter i sømmene

"Hvad vil du gøre som undervisningsminister", følger intervieweren Amir Becirovic op.

"Jeg kan snakke med KL om det og huske dem på, at vi ikke er i mål, og at der stadig er arbejde at gøre. Jeg mener, der er mulighed for at gøre det bedre, og så vil jeg bede dem om at hjælpe med at sprede de gode eksempler, sådan at de, der måske hænger lidt i bremsen, også kan komme op på et niveau, hvor vi gerne vil have dem. Det er bestemt min forventning, at kommunerne vil bevæge sig i den retning", svarer Merete Riisager, der dog ikke vil sætte tal på, hvor mange uddannelsestilbud unge med særlige behov som minimum skal have.

Ministeren skal svare på tre nye spørgsmål

Merete Riisager får mulighed for at uddybe sin pointe om KL og kommunerne, når hun skal svare på de tre opfølgende spørgsmål, som Mattias Tesfaye har stillet hende i kølvandet på hendes svar til ham i sidste uge: 

"Som opfølgning på evalueringen af STU bedes ministeren redegøre for, hvordan man har tænkt sig at følge kommunernes praksis og forvaltning af STU-lovgivningen fremover", vil Mattias Tesfaye vide.

Evaluering: STU styrker eleverne

Derudover beder han Merete Riisager svare på, om hun til tage initiativer, der kan styrke kommunernes information om STU, herunder særligt UU-vejledningen i forhold til målgruppen. Det sker med henvisning til, at evalueringen peger på, at flere kommuner informerer utilstrækkeligt om tilbuddet.

Tesfaye efterlyser igen en kvalitetssikring af udbyderne

Mattias Tesfaye spørger også, om Merete Riisager vil tage initiativ til en større kvalitetssikring af STU-udbyderne, for eksempel gennem standarder eller godkendelsesprocedurer for udbydere af STU.

Hvis hun holder fast i sit svar fra sidste uge, bliver det næppe tilfældet:

"Når der ikke er en godkendelsesprocedure eller krav til, hvem der kan udbyde STU-forløb, er der rum for en mangfoldighed af tilbud, der kan sikre lige netop de helt særligt tilrettelagte forløb. Derfor skal vi være påpasselige med at regulere", skriver Merete Riisager og tilføjer, at det er op til kommunerne at sikre, at det er de rette, der står for STU-forløb.

Merete Riisager har fire uger til at svare på Mattias Tesfayes tre spørgsmål.

Du kan se TV Glads interview med Merete Riisager via dette link: