"Tingene fungerer, som de hele tiden har gjort, så der går stadig et år, fra en sag begynder, til barnet får tildelt støtte, og det presser familierne", siger forældrenes talsmand, Elizabeth Christensen.
Undervisningsministeren reagerer på kritik af manglende specialundervisning
For et år siden opfordrede to ministre borgmesteren i Hillerød til at kontakte en gruppe forældre, som sagde, at kommunen svigter deres børn med handicap og diagnoser. En ny henvendelse fra forældrene får undervisningsministeren til at sætte sine embedsmænd på sagen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
En selvbestaltet gruppe af forældre har i et par år kritiseret Hillerød Kommune for at gøre for lidt for deres børn med handicap og diagnoser, ikke mindst autisme.
To ministre opfordrer borgmester til at gå i dialog med bekymrede forældre
Flere af børnene lider af skolevægring, og forældrene forsøgte længe at råbe politikerne op. Da det ikke hjalp, henvendte de sig til daværende børne- og socialminister Mai Mercado (K) som sammen med tidligere undervisningsminister Merete Riisager (LA) opfordrede borgmester Kirsten Jensen (S) om at følge op på forældrenes henvendelser
Politikerne har reageret med en politisk beslutning
Det har udmøntet sig i en politisk beslutning, som blandt andet betyder, at de syv almenskoler skal opbygge lokale resursecentre, og at lærere, pædagoger, psykologer, rådgivere og ledere skal uddannes i at skabe robuste fællesskaber i almenmiljøet. Derudover skal der laves en model for, hvordan skolerne får adgang til viden og hjælp hos specialskoler og kommunale resursepersoner.
Kritiseret kommune gør klar til at reformere sit tilbud om specialundervisning
Reformoplægget blev vedtaget i efteråret, men gruppen af forældre oplever at tingene står stille.
"Vi får ikke hjælp til vores børn hurtigt nok. De bliver ved med at være i den samme skole, for der sker ikke noget i forhold til at få et andet skoletilbud. Tingene fungerer, som de hele tiden har gjort, så der går stadig et år, fra en sag begynder, til barnet får tildelt støtte, og det presser familierne. Barnet fik måske fået støtte i børnehaven, men i skolen sker det først i 3. klasse", siger forældregruppens talsmand, Elizabeth Christensen, til folkeskolen.dk/specialpædagogik.
Ministeren sætter sine embedsmænd på sagen
I november 2019 trak forældregruppen igen sagen op på ministerplan. Denne gang med et brev til social- og indenrigsminister Astrid Krag (S). Hun har imidlertid overladt det til sin kollega, Pernille Rosenkrantz-Theil (S) at svare, da visitation til specialundervisning ligger inden for Børne- og Undervisningsministeriets område.
Undervisningsministeren tager henvendelsen alvorligt.
"Regeringen vil til enhver tid arbejde for en retfærdig og respektfuld behandling af alle borgere. Derfor er det bekymrende, at I er så mange familier, der har en oplevelse af ikke at blive mødt med respekt og værdighed", skriver Pernille Rosenkrantz-Theil til Elizabeth Christensen, som repræsenterer et stigende antal familier - i øjeblikket 77.
Herefter fortæller undervisningsministeren, at regeringen er opmærksom på de udfordringer, der eksisterer i forhold til specialundervisningsområdet og inklusion i folkeskolen.
"På baggrund af din henvendelse vil jeg bede mit ministerium om at gå i dialog med Hillerød Kommune om de problemer, I skitserer", skriver Pernille Rosenkrantz-Theil.
Kommunen skal redegøre for sin indsats overfor ministeriet
Der er en afgørende forskel mellem Mai Mercado og Merete Riisagers opfordring til kommunen om at gå i dialog med forældregruppen til brevet fra Pernille Rosenkrantz-Theil, vurderer Elizabeth Christensen.
"Mens de to ministre løftede pegefingeren og bad Hillerød Kommune om at tale med os familier, beder Pernille Rosenkrantz-Theil kommunen fortælle ministeriet, hvordan den tager hånd om familier med et barn med særlige behov. Kommunen skal altså fortælle ministeriet, hvorfor tingene ikke fungerer".
Elizabeth Christensen håber, at kommunen vil svare, at den får for lidt penge til opgaven, samtidig med at behovet for støtte stiger.
"Byrådet er sat på en svær opgave med at prioritere ud fra den økonomiske ramme og de retningslinjer, som kommer oppe fra, for de gamle har også brug for hjælp, og der skal lappes huller i vejene. Men vi vil undgå at familier og børn vælter omkuld, mens de venter på hjælp til barnet", siger hun og tilføjer, at det hjælper at sætte ind med støtte.
"Vi har eksempler på unge, som fik støtte for ti år siden, og som i dag klarer sig med minimal støtte på en ungdomsuddannelse. Hvis man hurtigt visiterer til det rigtige tilbud, skal man ikke sende så mange børn i dyre behandlingsskoler".
Problemet går igen i andre kommuner
Elizabeth Christensen peger med andre ord mod Christiansborg.
"Det er ikke kun os i Hillerød, som har problemet med manglende støtte til vores børn med særlige behov. Det er en generelt problem, så jeg håber, at Hillerød Kommune slår sig sammen med andre kommuner og går til Christiansborg med besked om, at de ikke kan stå på mål for prioriteringerne", siger hun.
En delegation til Christiansborg hjælper dog ikke de børn med særlige behov, som er i klemme her og nu.
"Vi har stadig børn i gruppen af familier, som er svære at få i skole, fordi de ikke trives i et alment tilbud. Hillerød Kommune har anerkendt, at børnene har et livsvarigt handicap, og at de får brug for en eller anden grad af støtte i resten af livet. Alligevel skal vi stadig slås for at få hjælpen", siger Elizabeth Christensen, som er sikker på, at byrådspolitikerne er kede af, at så mange familier har det svært.
"Der var kun én, som ikke stemte for reformoplægget
Udvalgsformand ser med sindsro på en henvendelse fra ministeriet
Formanden for børn-, unge- og familieudvalget i Hillerød Kommune, Peter Frederiksen (V), kender det brev, forældregruppen har sendt til Astrid Krag, og som Pernille Rosenkrantz-Theil har svaret på. Han er dog ikke enig i indholdet.
"Jeg er glad for, at vi har en god dialog med mange af de mennesker, som har rettet henvendelse til os det sidste halvandet års tid. Vi har virkelig lyttet til de synspunkter, der er kommet fra forældre til børn i vanskeligheder og ageret efter det", siger han til Frederiksborg Amts Avis.
Peter Frederiksen ser med sindsro på svaret fra Pernille Rosenkrantz-Theil.
"Hvis vi får en henvendelse fra ministeriet, vil vi selvfølgelig besvare den, som vi besvarer alle andre henvendelser", siger udvalgsformanden.