Tre af de splinternye ordførere på skoleområdet er Helena Artmann Andresen, Liberal Alliance, Rasmus Lund-Nielsen, Moderaterne, og Victoria Valesquez, Enhedslisten.

Her er de nye skolepolitikere

Alle partier har nu udpeget deres skoleordførere. Trivsel, inklusion, folkeskolen og ordblindhed har fået egne ordførerskaber, og flere nyvalgte bliver nye stemmer i skoledebatten.

Offentliggjort Sidst opdateret

Ordblindhed og trivsel får sit helt eget ordførerskab i Socialdemokratiet, og Danmarks yngste folketingsmedlem på 21 år bliver ny undervisningsordfører i Liberal Alliance.

Det viser listen over partiernes nye ordførere på skole- og undervisningsområdet. Flere partier har skiftet gamle kendinge ud med nye, og især i Socialdemokratiet har de rystet posen markant.

Se her, hvem Christiansborgs nye skolepolitikere er:

Partiernes ordførere på skoleområdet

Socialdemokratiet

Folkeskole: Sara Emil Baaring
Ordblindhed og trivsel: Frederik Vad

Børn og undervisning: Astrid Krag


Moderaterne

Undervisning, børn og trivsel: Rasmus Lund-Nielsen


SF

Børn og undervisning: Jacob Mark

Inklusion: Charlotte Bromann Mølbæk


Radikale Venstre

Børn og undervisning: Lotte Rod


Venstre

Undervisning: Anni Matthiesen


Liberal Alliance

Undervisning: Helena Artmann Andresen


Enhedslisten

Børn og uddannelse: Victoria Velasques


Konservativt Folkeparti

Børn og undervisning: Lise Bertelsen


Alternativet

Undervisning: Helene Lillendahl Brydensholt


Nye Borgerlige

Børn og undervisning: Mikkel Bjørn


Danmarksdemokraterne

Børn og undervisning: Karina Adsbøl

Ordblindhed får egen ordfører i S

Som en af de største overraskelser har Socialdemokratiet oprettet flere nye ordførerskaber på børne- og undervisningsområdet. Den nyvalgte tidligere ungdomspartiformand Frederik Vad er således blevet ordfører for trivsel og ordblindhed.

”Det går ud over selvtilliden og kan forfølge folk resten af livet”, sagde Frederik Vad til skolemonitor.dk, hvor han også uddybede, at bedre hjælp til børn og unge med ordblindhed har været politikerens store mærkesag i mange år.

Derudover er den helt nyvalgte lærer Sara Emil Baaring blevet valgt som folkeskoleordfører, som også er et nyt ordførerskab.

”Ved at have et selvstændigt ordførerskab bliver folkeskoleområdet betonet mere, end det gjorde før”, siger hun til folkeskolen.dk.

Udover de nye ordførere og ordførerskaber har den tidligere social- og ældreminister Astrid Krag overtaget undervisningsordførerskabet fra Jens Joel. Astrid Krag er også børneordfører.

Moderaterne-ordfører vil indføre mobilforbud

I regeringspartiet Moderaterne er det en nyvalgt psykolog, som skal håndtere skoleområdet.

Rasmus Lund-Nielsen er ny ordfører for børn og undervisning samt trivsel, som Moderaterne også har dedikeret et særligt ordførerskab til.

Rasmus Lund-Nielsen har allerede gjort sig bemærket med forslaget om et mobilforbud i skolen.

”Det er umiddelbart en lavthængende frugt, man kunne overveje. Vi skal jo finde en måde, hvor det passer ind i vores kultur. Men jeg vil helt klart foreslå, at vi begrænser brugen af både sociale medier og mobiltelefoner i skolen,” siger han til Politiken.

SF får ordførerskab dedikeret til inklusion

Pædagog Charlotte Broman Mølbæk har været medlem af Folketinget for SF siden 2019. Hun har fået det nyoprettede ordførerskab inklusion.

”Alt for mange børn trives ikke i folkeskolen, og derfor må vi kigge på hvordan vi kan gøre folkeskolen til et sted, hvor mange flere kan trives. Men der skal også være fokus den rette hjælp hurtigt, når et barn ikke trives. Ikke alle børn skal inkluderes. Inklusion er for mig også når et barn kommer i et specialtilbud”, skriver politikeren på sin Facebookside.

Derudover fortsætter den garvede skolepolitiker Jacob Mark som børne- og undervisningsordfører.

Folketingets yngling ordfører i LA

Liberal Alliance fik et godt valg og kan nu sprede deres ordførerskaber ud på flere personer.

Henrik Dahl er dermed ikke længere undervisningsordfører.

I stedet går posten til den unge og nyvalgte Helena Artmann Andresen på 21 år, der især har mistrivslen blandt børn og unge som fokuspunkt.

Kending vender tilbage til skolepolitik i Venstre

Efter Ellen Trane Nørby har forladt Christiansborg, har Venstre-politikeren Anni Mathiesen fået undervisningsordførerskabet tilbage. Hun var undervisningsordfører i 2015 til 2019 og har herefter været ordfører for en række emner, herunder social- og handicappolitik.

Sølvhøj forlader Enhedslisten

Jakob Sølvhøj har beskæftiget sig med skole og undervisning i mange år for Enhedslisten, men meddelte længe før valget, at han ikke ville genopstille.

I stedet overtager Victoria Velasquez, der har været folketingsmedlem siden 2019, posten som børne- og uddannelsesordfører.

Specialpædagog ny ordfører i Konservative

Mai Mercado, som ellers har siddet på området i to folketingsperioder, skal ikke længere være konservativ undervisningsordfører.

Fremover skal hun nemlig være ordfører for blandt andet retspolitik, idræt, ligestilling og grundloven.

I stedet bliver det Lise Bertelsen, der kommer til at sidde på skoleområdet. Hun er nyvalgt og kommer med en baggrund som specialpædagog i børne- og ungdomspsykiatrien.

Nyvalgt bliver Nye Borgerliges undervisningsordfører

Den nyvalgte lærer Mikkel Bjørn Sørensen bliver Nye Borgerliges undervisningsordfører. Hans primære mærkesager er mere frihed til skolerne og fokus på dannelse.