"Forældrene synes måske ikke, at it-rygsækken bliver brugt tilstrækkeligt derhjemme, blandt andet fordi de ikke selv kan hjælpe barnet med at lave lektier", siger viceforstander Søren Dolmer fra Farsø Efteskole.

Efterskole tilbyder forældre til børn med læsevanskeligheder kursus i it-rygsækken

Det er svært at hjælpe sit ordblinde barn med lektierne, når man ikke ved, hvordan it-rygsækken fra skolen fungerer. På opfordring fra folkeskolelærere og forældre afholder ordblindeefterskolen ved Farsø kursus for forældre for andet år i træk.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sidste år deltog 70 forældre fra Nord- og Midtjylland i kurset på Farsø Efterskole, og viceforstander Søren Dolmer forventer at nå op på samme antal i år.

"Det er skolens opgave at lære eleven at bruge it-rygsækken, men forældrene synes måske ikke, at den bliver brugt tilstrækkeligt derhjemme, blandt andet fordi de ikke selv kan hjælpe barnet med at lave lektier. Der er i hvert fald mange forældre, som gerne bruger en lørdag hos os på at lære rygsækkens programmer at kende", siger han.

Forældrene prøver at arbejde med cd-ord

Kurset foregår lørdag den 3. november. Først fortæller forstander Lone Primdahl, hvordan it-rygsækken og smartphonen for alvor kan blive en hjælp for elever med læsevanskeligheder. Derefter viser to lærere, hvordan man udnytter funktionerne i læse- og skriveprogrammet cd-ord bedst muligt, og om eftermiddagen kan forældrene enten selv prøve at arbejde med cd-ord, eller de kan høre om, hvordan it kan komme elever med matematikvanskeligheder til gavn.

"Der er sikkert også forældre iblandt, som selv har vanskeligt ved at læse, så ud over at blive stand til at hjælpe barnet med lektierne, kan de selv få glæde af et program som cd-ord", siger Søren Dolmer.

Kurset er ingen kritik af folkeskolen

Kurset for forældre er kommet i stand på opfordring fra blandt andre lærere i folkeskolen.

"Vi har i mange år samlet lærere, læsevejledere og PPR-ansatte fra skoler i Nord- og Midtjylland til en årlig inspirationsdag, så de kan blive opdateret på mulighederne for it-støtte. I den forbindelse blev vi opfordret til også at lave et forældrekursus, og lærerne hjælper os med at dele invitationen ud. Nogle skoler har for eksempel lagt kursustilbuddet ud på deres intranet", fortæller Søren Dolmer.

Efterskolens styrke er, at den hvert år samler 85 unge, som har svært ved at læse og skrive.

"Alle vores elever bruger it-hjælpemidler hver eneste dag, og det samme gør vores medarbejdere. Derfor er vi ret skarpe på det felt, mens elever med it-rygsække i folkeskolen sidder spredt i klasserne. Det gør det til en stor udfordring for lærerne at inddrage hjælpemidlet. Den viden har vi, og vi føler en forpligtelse til at give den videre. Det skal ikke opfattes som en kritik af folkeskolen, men som et samarbejde", understreger Søren Dolmer.

Lærere kan høre om brug af iPhones, iPads og mobiltelefoner

Sidste år deltog 120 lærere og PPR-ansatte i inspirationsdagen, og der ventes sammen antal til 2012-udgaven tirsdag den 30. oktober. Deltagene skal blandt andet høre om brug af it-teknologi ved afgangsprøven, om hvordan det går de unge på ungdomsuddannelserne og om diplommodulet Læse- og skriveteknologi. Derudover kan de vælge imellem workshopper om it i matematik, om at tilpasse cd-ord til den enkelte elev og om at kompensere for læse- og skrivevanskeligheder ved hjælp af iPhones, iPads og mobiltelefoner.

Udover inspirationsdagen for lærere og kurset for forældre inviterer Farsø Efterskole UU-vejledere til møde om unge med læse- og skrivevanskeligheder og deres muligheder for at komme videre i uddannelse og job. Dette møde foregår mandag den 30. oktober.

Læs mere om alle tre arrangementer via linket til højre.

Læs mere

Læs mere om kurserne