Justitsminister Søren Pind lover en vejledning med retningslinjer for sager om vold mod lærere - og mulig dispensation for politianmeldelse

Justitsminister lover vejledning i sager om vold mod lærere

Når der sker en voldsforbrydelse mod en lærer eller pædagog, skal sagen politianmeldes. Det er justitsministerens holdning. Men fordi der er en række pædagogiske hensyn, når voldsudøveren er barn eller psykisk syg, vil justitsministeren udarbejde vejledning med retningslinjer, når der er tale om arbejdsskadesager og mulig erstatning. Faglige organisationer vil kontakte ministeren i sagen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tirsdag var der åbent samråd om anmeldeseskravet ved personskader forvoldt i en undervisningssituation. Det drejer sig om, hvorvidt det er nødvendigt for lærere at anmelde elever for at kunne få eventuelt senere at kunne få erstatning.

Både justitsminister Søren Pind (V) og minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby (V) besvarede spørgsmål stillet af Børne- og Undervisningsudvalget efter ønske fra Jacob Mark (SF).

Udvalget ønskede  at få ministrenes svar på, om de mener, at lærere og pædagoger generelt ikke bør politianmelde børn for at få udbetalt erstatning efter offererstatningsloven for personskade forvoldt i undervisningen? Om der er situationer, hvor det ikke er hensigtsmæssigt, at en lærer eller pædagog politianmelder det barn, der har forvoldt personskaden? Om de nuværende regler for at dispensere for kravet om politianmeldelse i forbindelse med erstatningssager er hensigtsmæssige og tilstrækkeligt beskytter de pædagogiske hensyn?

DLF til politikere: Tving os ikke til at politianmelde børn

Justitsministeren anerkendte på samrådet et behov for større klarhed over, hvornår der kan dispenseres for kravet for politianmeldelse. Derfor lovede ministeren, at Justitsministeriet vil udarbejde en vejledning om, hvornår der skal ske politianmeldelse, og hvornår der kan dispenseres fra kravet om politianmeldelse, når for eksempel lærere og pædagoger har været udsat for vold.

Ombudsmanden: Kommuner skal være varsomme med at politianmelde børn

Ændret praksis

De faglige organisationer DLF, Bupl, Foa, Socialpædagogerne har rejst problematikken, fordi deres medlemmer efter Erstatningsnævnets praksisændring ikke kan få erstatning, hvis en voldssag ikke er politianmeldt. Tidligere er der i højere grad blevet dispenseret fra kravet om politianmeldelse, fordi der var tale om pædagogiske hensyn, men efterhånden har organisationerne en del sager, hvor deres medlemmer ikke kan få erstatning, hvis der ikke er indgivet politianmeldelse. Organisationerne har derfor imod deres ønske måtte rådgive medlemmerne til at politianmelde for eksempel børn.

DLF: Katastrofalt at lærere skal politianmelde elever

De faglige organisationer påpeger, at det er Erstatningsnævnet, der har ændret praksis. Og det er ødelæggende for det pædagogiske arbejde, at disse faggrupper ikke kan søge dispensation fra kravet om politianmeldelse.

DLF stævner Erstatningsnævnet i voldssag

På det åbne samråd i dag lød det som en mulig opblødning. I hvert fald sagde justitsminister Søren Pind, at han sammen med beskæftigelsesministeren vil udarbejde en vejledning med retningslinjer. Ud fra den vejledning vil man bedre kunne diskutere sagerne, mener Søren Pind.

Flere af de faglige organisationer var mødt op som tilhørere til samrådet - der i blandt DLF - og organisationerne vil rette henvendelse til justitsministeren for at tilbyde at være med til at udarbejde retningslinjerne.

 

Ser frem til en vejledning

Justitsministeren sagde, at der har været givet dispensation til pædagoger og lærere, fordi der er tale om særlige omsorgshensyn. Han mener, det er vigtigt at holde fast i dispensationsmuligheden. Men det skal kunne dokumenteres, at der er pædagogiske eller behandlingsmæssige hensyn. Der skal være et dokumentationskrav, som arbejdspladsen skal opfylde. Og der skal være tale om vold, hvis der skal gives erstatning efter offererstatningsloven.

Han talte om eksempelvis en 10-årig autistisk dreng, der ville opleve en politianmeldelse som et svigt fra personer, der står ham nær. Han vil ikke kunne forstå det. Derfor vil ministeren udsende en vejledning, så det forhåbentlig vil være klart, hvornår der er tale om behandlingshensyn og hvornår man kan dispensere fra en politianmeldelse.

Ellen Trane Nørby udtrykte forståelse for det dilemma, som lærere, pædagoger og behandlere kan komme i, hvis de udsættes for personskade i deres arbejde med børn, syge og handicappede. Derfor er hun glad for en vejledning på området.

Også Jacob Mark fra SF ser frem til en vejledning på området.

 

Finde fornuftig praksis

Børne og Undervisningsudvalgets formand Pernille Rosenkrantz-Theil (S) spurgte, hvad hovedsporet i en vejledning er?

Søren Pind præciserede, at hvis der sker voldsforbrydelser, skal de anmeldes. Det er udgangspunktet.

"Men hvis det handler om  børn, er der en række hensyn. Det er mit håb, at en vejledning og en statistik på området kan afdække, om vi har den praksis, vi ønsker", sagde han.

 Jacob Sølvhøj fra Enhedslisten og Pernille Rosenkrantz- Theil understregede, at de faglige organisationer netop nu oplever stor usikkerhed i disse sager om vold og mulig erstatning, og at praksis er skæv.

"Hvis man søger dispensation, vil man så kunne få erstatning", spurgte Jacob Mark og henviste til, at der eksisterer en usikkerhed på området og at det er forskelligt fra leder til leder, hvordan man reagerer i disse sager.

"Det optager mange partier i Folketinget. Hensigten er at få klargjort dette. Ja, skoleledere kan have forskellige holdninger, men i sådan en vejledning vil der kunne være eksempler, man kan gå ud fra. Vores udgangspunkt er ikke, at en politianmeldelse helt skal fjernes, men vi skal finde en fornuftig praksis", sagde Søren Pind.