Minister Merete Riisager var i dag på besøg på Vejle Midtbyskole, der er med i regeringens præmiepuljeforsøg. Her fortalte skoleleder Anne Gulbech (til højre i forgrunden) om skolens planer. Vejles borgmester Jens Ejner Christensen (V) (i baggrunden til højre) var med på rundturen.

Minister på besøg hos præmiepuljeskole: "Jeg bliver helt forpustet af alle jeres initiativer"

Vejle Midtbyskole havde i dag besøg af undervisningsministeren. Skolen er med i Lars Løkkes præmiepuljeforsøg og viste her til formiddag, hvad den har tænkt sig at gøre for at få del i præmiepengene.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var ikke en almindelig første skoledag på Vejle Midtbyskole. For på førstedagen var der fornemt besøg af undervisningsminister Merete Riisager.  Anledningen var, at Midtbyskolen er en af de skoler, som har takket ja til at være med i regeringens præmiepuljeforsøg, som giver skolerne mulighed for at få en årlig check på ekstra 1,5 millioner i tre år. 

Skoleleder Anne Gulbech fortalte sidste fredag til folkeskolen.dk, at skolen er glad for at være blevet udvalgt til at kunne være med om en pengesum, men deltagelsen i forsøget vil ikke ændre det store på skolens planer.

Skoler gør klar til at høste Løkke-pulje: "Jeg tager det fulde ansvar, hvis det mislykkes" 

Og meldingen til ministeren var den samme, da hun sad klar for at høre om skolens planer. 

"Vi begyndte allerede en større indsats, vi kalder for fagligt løft for tre år siden, og det har givet os nogle rigtigt gode planer. Og den indsats havde vi i forvejen valgt at intensivere de næste tre år", lød det fra Anne Gulbech, imens ministeren lyttede intenst med. 

Skolen har næsten rykket sig en hel karakter

Foran ministeren lå et papir med en oversigt over nogle af de fremskridt, skolen har gjort sig siden 2013. Her kunne ministeren notere sig, at skolen har hævet karaktergennemsnittet i de bunde prøvefag med 0,9 på fire år. Og i samme periode er skolens fraværsprocent dalet fra 10,4 til 7 procent. 

Forud for den faglige snak havde ministeren været rundt på korte visit i skolens fire 9. klasser. Og hvert sted var ministeren klar med spørgsmål til eleverne. 

Her er de 120 skoler, som kan få del i Løkkes 'præmie'-millioner

"Hvad er det bedste og værste ved at gå på denne her skole", lød det eksempelvis fra ministeren. 

Efter lidt stilhed var svaret på den første del klar. Det bedste er, at der ikke er nogen, der bliver mobbet, lød det fra en af klassens piger. Herefter var en af drengene klar med det værste:

"Det er de helt klart de lange skoledage. Det er virkelig svært at koncentere sig i de sidste timer". 

Ministeren anerkendte problemet og fortalte, at han ikke var den eneste elev, der har det sådan, hvorefter hun med et smil tilføjede, at han skulle være opmærksom på, at han også får lange dage, når han til næste år starter på gymnasiet. 

Elev: Jeg har måttet kvitte svømning

Siden fik ministeren sig også en længere snak med to af skolens 9.- klasseelever, hvor hun tog sig god tid til at spørge ind til, hvad de to synes om skolen. Igen blev skoledagens længde bragt på banen.

"De lange dage har gjort, at jeg er blevet nødt til at droppe at gå til svømning", lød det fra den ene.

19 skoler takker nej til Løkkes karakterpenge 

Den anden kunne fortælle, at hun har måttet droppe sit job som avisbud, fordi hun ikke kunne få det til at passe sammen med skolen.

Sammen foreslog de, at skolens første korte pause kunne sløjfes, ellers at spisepausen blev reduceret fra en hel time til en halv. 

"Det behøver I faktisk ikke mig til. Det synes jeg, at I skal sige til jeres skoleleder", kom svaret fra ministeren, som dog lovede, at hun ville tage deres oplevelse med tilbage til Christiansborg.

"Men jeg kan ikke love jer noget. Der er en masse voksne mennesker, der skal blive enige først".

Slut med at prøve at undgå at træde forældrene over tæerne

I det nu startede skoleår har skolen intensiveret fokus på at mindske fraværet. Det sker blandt andet ved, at forældrene nu skal ringe til skolen, hvis deres barn ikke kommer i skole. Sker det ikke inden klokken 9, ringer skolen hjem til forældrene.

Skoler afviser Løkkes millioner: "Man kan ikke præmiere sig ud af problemet" 

"Vi har lagt frygten for at træde forældrene over tæerne på hylden, og vi har inviteret dem til et fælles møde i oktober, hvor vi skal snakke om, hvad de kan gøre for, at deres børn lærer mere", forklarede skoleleder Anne Gulbech.

Ved sin side havde hun to af skolens vejledere, som fortalte ministeren, at skolen fokus på et fagligt løft er en helhedsorienteret plan, som indebærer en lang række fokusområder. Udover øget forældrekontakt har skolen blandt andet givet flere timer i dansk og matematik i 9. klasse, og så er der også sat flere timer af til, at skolens dansk- og matematikvejledere kan støtte de elever, der har brug for det. Samlet forventer skolen, at prisen løber op i omkring en halv million i år.

"Puha, jeg bliver helt forpustet over af jeres initiativer", lød det smilende fra Merete Riisager kort før, at hun takkede for besøget for at komme videre til dagens tredje skolebesøg. 

Minister: Spotlightet er nok til at skabe resultater

Inden ministeren nåede ud til ministerbilen, var hun klar med en kort kommentar på dagens besøg. 

"Jeg ville måske håbe, at de prøvede at fokusere på lidt færre ting. Det kan godt være svært at have rigtigt mange indsatser samtidig. Men det er jo den lokale skoleleder, som har ansvaret, og det er hende, som kender skolen bedst", sagde hun til folkeskolen.dk

Ledere om Løkkes præmie: Mærkelig ordning, men rart med penge 

Hvad synes du om, at skolen ikke har tænkt sig at ændre synderligt på deres planer, selvom de er kommet med i forsøget? 

"Det er okay. Bare de kan mærke spotlightet og bare de kan mærke, at vi interesserer os for dem. Det alene kan betyde, at de trækker lidt mere i gashåndtaget, end hvad de ellers ville have gjort".

Og om skolerne vil arbejde med nogle af de initiativer, som ministeriet anbefaler i en folder, der bliver sendt ud til skolerne eller ej, har ministeren store forventninger til præmiepuljeforsøget.

SF om Løkkes-præmiepulje: En helt vild måde at drive skole på 

"Det er vigtigt, at vi får prøvet at kreditere problemets løsning og ikke altid problemet. Det er ikke en typisk måde at gøre det på i Danmark, og derfor er der også mange fra den pædagogiske verden, som har reageret negativt. Men nu prøver vi det her, fordi vi altså har en gruppe elever, som hænger i bremsen og nogle skoler, som ikke rykker sig særlig meget år for år". 

Der er 104 skoler med en præmiepuljeforsøget.