Illustration: Rasmus Juul
Forældre kræver erstatning for uretmæssig tvangsfjernelse
Jysk kommune står over for to erstatningssager, men andre kommuner kan også komme i spil.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Trusler mod forældre til skolevægrende elever et stigende problem
Forældre til to drenge med autisme lægger uafhængigt af hinanden sag an mod Fredericia Kommune for at få erstatning for, at deres drenge har været uretmæssigt tvangsfjernet i et år. I begge tilfælde har forældrene fået drengene hjem igen. Hvor meget de forlanger i erstatning, er ikke gjort op endnu.
Begge sager føres af advokatfirmaet Bonnez og Ziebe, som er ekspert i netop sager om tvangsfjernelse.
»Det er meget belastende for alle børn at blive taget fra deres forældre, men autistbørn bliver særlig hårdt ramt, fordi de har en anden forståelse. Det gør det sværere at reparere følgevirkningerne. Vi skal dokumentere forældrenes udgifter til den behandling, børnene har fået, efter at de er kommet hjem. Samtidig skal vi gøre erstatningskravet op for uretmæssig tilbageholdelse«, siger advokat Hanne Ziebe.
Der har ikke været tilsvarende sager, så hun vil tage afsæt i, hvad andre har fået i erstatning, når de har været uretmæssigt varetægtsfængslet, og i praksis i den europæiske menneskeretsdomstol.
»Så må domstolen vurdere beløbet«, siger Hanne Ziebe.
De to drenge blev tvangsfjernet, fordi de udviste problemer. De manglede blandt andet et relevant skoletilbud.
»I den sag, jeg er længst med at forberede, bad moren gentagne gange om hjælp til sin søn, og det tolkede kommunen, som om hun ikke kunne magte ham. I stedet for stille og roligt at finde ud af, hvad problemet var, tvangsfjernede kommunen drengen. Sagsbehandlerne har for travlt til at gå ind i materien i sagerne«, vurderer Hanne Ziebe.
Foreløbig har advokatfirmaet anlagt sag for den ene af drengene, mens den anden sag er på vej. Der kommer muligvis flere sager mod andre kommuner, oplyser Hanne Ziebe.
»Jeg har påtaget mig opgaven, fordi jeg mener, at jeg kan hjælpe forældrene. Desuden bør vi oplyse om disse sager og om et system, som ikke fungerer«, siger hun.
Mor til autistisk søn uden skolegang truet med tvangsfjernelse