Censorer slår alarm: Nu kan man blive lærer uden at kunne regne eller stave

Censorerne slår over én kam alarm over, at man i den nye læreruddannelse kun får én karakter i dansk, matematik og sprog, selvom der både er en mundtlig og en skriftlig eksamen. En god præstation ved det grønne bord kan altså skjule, at man fx hverken kan stave eller formulere sig skriftligt.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ideen i den nye læreruddannelse er, at alle folkeskolens fag er undervisningsfag i læreruddannelsen og afsluttes med én karakter.

"Men fagene er ikke ens, og derfor skal de heller ikke behandles ens", siger formanden for censorerne ved læreruddannelsen Hans Krab Koed til folkeskolen.dk

Han er selv religionscensor og ser absolut ikke noget behov for en skriftlig eksamen eller karakter i faget religion:

"Men jeg har tidligere - for mange år siden - undervist i dansk på 1. del på et tidspunkt, hvor vi også havde denne ordning. Og der har jeg oplevet en studerende, der var superdygtig og langt fremme, men da hun så kom til den her gymnastiksalsprøve, gik hun helt ned. Men hun fik en gennemsnitskarakter, fordi hun klarede den mundtlige prøve særdeles godt. Og problemet er jo, at hvis de studerende ikke oplever, at de blive prøvet i det skriftlige, fordi de ikke får nogen karakter i det, så får de det heller ikke øvet", fremhæver Hans Krab Koed.

Planen med de nye undervisningsfag er netop, at de skal matche folkeskolen - men i folkeskolen er der som bekendt både mundtlige og skriftlige prøver og mundtlige og skriftlige karakterer i dansk, matematik og sprogfagene.

Dansk Folkeparti vil have ministeren til at se på lærereksamen

Retssikkerhedsmæssigt problem

Mange lærerstuderende følte sig dårligt behandlet og dårligt informeret, da de nye eksaminer blev gennemført for første gang i sommer, fordi de ikke kunne få en tilbagemelding på henholdsvis den mundtlige og den skriftlige del af eksamen.

"For os handler det både om de studerendes retssikkerhed og uddannelsens kvalitet", siger formanden for Lærerstuderendes Landskreds Bob Bohlbro. "Hvis en studerende er dumpet, ved han eller hun ikke, om det er begge præstationer, den er gal med, eller den ene var i orden, men den anden så dårlig, at det endte med en dumpekarakter. Det er ikke særlig retvisende, og det er også svært for os at gå ind og hjælpe, fordi det bliver så uigennemsigtigt. Og så er det også vigtigt, at en skoleleder, der skal ansætte kan se, om den nye lærer kan stave og regne - for selvfølgelig skal man som kommende lærer kunne bestå den skriftlige del af faget. Og det viser det her jo desværre ikke helt".

At de to eksamenspræstationer munder ud i én karakter kritiseres i censorrapporterne fra alle de berørte fag, og censorformandskabet anbefaler i sin årsberetning, at det hurtigst muligt ændres, så man i sprogfag, dansk og matematik skal bestå både en skriftlig og en mundtlig eksamen: "Det er uholdbart, at man f.eks. kan bestå mundtlige eksamen, men mangler elementære regnefærdigheder eller ikke evner skriftlig fremstilling i dansk eller fremmedsprog".

Læs censorrapporten via linket til højre.

Minister: Kan man ikke stave, skal man ikke bestå Censorer: Ministeren må også have misforstået noget

 

Læs mere

Årsberetning fra Censorformandsskabet