”Vi er blevet holdt hen med snak. Det er rådmandens ansvar, at de oplysninger, vi får forud for budgettet hænger sammen med kommunens budget og med det, vi vedtager i Folketinget", siger byrådsmedlem i Odense for Dansk Folkeparti Alex Ahrendtsen om den tilsyneladende ufinansierede skolereform i Odense.

Ahrendtsen: "Vi er blevet holdt hen med snak"

Byrådspolitikerne i Odense er i dag i et brev fra Odense Lærerforening blevet bekendt med de beregninger, der viser et lærerbehov fra næste år på 130 stillinger, og at pædagoger allerede nu underviser alene i folkeskolens fag på flere odenseskoler. Det er rådmandens ansvar, mener folketingspolitiker og byrådsmedlem i Odense Alex Ahrendtsen.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Byrådet i Odense har vedtaget et budget uden at medtænke finansieringen af skolereformen. SF's børne- og ungerådmand Brian Dybro, der også er første viceborgmester i Odense, kan i hvert fald ikke forklare, hvordan det skal hænge sammen fra august 2014. Hans byrådskollega Alex Ahrendtsen er frustreret over at have stillet spørgsmål til reformfinansieringen gennem et år og nu se, at hullerne er så store som lærerforeningens beregninger tyder på.      

"Vi er blevet holdt hen med snak. Det er rådmandens ansvar, at de oplysninger, vi får forud for budgettet hænger sammen med kommunens budget og med det, vi vedtager i Folketinget. Godt nok træder folkeskolereformen først i kraft fra 2014, men hvis lærerforeningens beregninger holder, så vil lærerbehovet kun blive endnu større", siger han til folkeskolen.dk.

Rådmand kan ikke besvare spørgsmål om reformfinansiering i Odense

'Forvaltningen lovede os det modsatte' Og det er ikke kun det, der er forkasteligt med Alex Ahrendtsens ord.

"Det andet er, at der er pædagoger, der kommer til at læse timerne alene. Det er modsat, hvad vi er blevet lovet. Pernille Bendixen (byrådsmedlem, DF, red.) og jeg har problematiseret det i kronikker og stillet spørgsmål til forvaltningen, der har svaret, at det ikke ville komme til at ske. Nu viser det sig så, at der er flere og flere pædagoger, der kommer til at læse timerne. Det går jo ikke", siger han.

Alex Ahrendtsen refererer til den undersøgelse, som Odense Lærerforening har vedlagt deres brev til byrådspolitikerne. Tillidsrepræsentanterne på Odenses 33 folkeskoler er i undersøgelsen blevet spurgt, hvor mange ugentlige lektioner i folkeskolens fag, der læses af pædagoger, der alene har ansvar for undervisningen.

"Vi lavede undersøgelsen for at blive klogere på, om skolerne i virkeligheden allerede er presset på at kunne levere de lærere, der er brug for", forklarer den lokale lærerformand Anne-Mette Kæseler Jensen. Det viser undersøgelsen så, at skolerne er. Der er ikke en lærer per klasse. I stedet slår man tre klasser sammen og har så en lærer og to pædagoger til at tage sig af den gruppe, eksemplificerer Anne-Mette Kæseler Jensen.

Odense Lærerforening: De fyrer 80. Vi får brug for 130

'Vi har vores på det tørre'      Det var netop Alex Ahrendtsen, der, sammen med de Konservatives undervisningsordfører Vivi Kier fik præciseret i udkastet til den ny folkeskolelov, at det er lærerne, der har den generelle undervisningskompetence i folkeskolen.

Lærerne beholder undervisningskompetencen i reformlov

"Det har aldrig været vores tanke med den sammenhængende skoledag i Odense, at pædagogerne skulle have undervisningskompetence. Det har vi sagt højlydt. Vi har sagt det mange gange på udvalgsmøder, vi har skrevet det i spørgsmål og fået svar, at det er heller ikke det, der kommer til at ske", gentager Alex Ahrendtsen. Selvom han stemte for budgettet, der vil skære 80 lærerstillinger, mener han ikke, at han bærer en del af ansvaret for de udfordringer, der nu tårner sig op i horisonten.

"Rådmanden må se at få svaret på, hvordan han vil få det her til at hænge sammen. Når man indgår et budget i en kommune, så siger man jo ja og nej til mangt og meget. Det sure med det søde. Det er S og SF, der bærer ansvaret. De har et flertal i kommunen, bakket op af Enhedslisten. Det er dem, der har det politiske og økonomiske ansvar for det her. Vi har vores på det tørre", slutter han.