Folkeskolen.dk har hørt fra flere lærere, som regner med at skulle føre elever til afgangsprøve i madkundskab allerede ved årsskiftet.
Foto. Sidekick/istock.com
Valgfagsprøver skaber stadig frustrationer
Mange elever mangler timer i valgfagene musik, håndværk og design, madkundskab og billedkunst. Alligevel skal de op i fuldt pensum - Nogle allerede til december. Udskyd eksamen og anerkend, at eleverne kun skal op i det, de er undervist i, lyder det fra fagenes foreninger.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
De nye toårige obligatoriske valgfag med afgangsprøve er en god ide. Det er formændene for de fire faglige foreninger for madkundskab, billedkunst, håndværk og design og musik enige om. Men fagene er kommet dårligt fra start, og der er brug for en hjælpende udmelding fra ministeriet og en grundig evaluering, lyder det.
Karen Johansen er formand for Musiklærerforeningen. Hun møder mange medlemmer, som er frustrerede og stiller mange spørgsmål. Mange kan hun ikke svare på. Hun ved, at Pernille Rosenkrantz-Theil har holdt møde med det såkaldte sektorpartnerskab, som blandt andet indbefatter Danmarks Lærerforening og Danske Skoleelever. Ministeren fortalte i et svar på Twitter, at netop valgfagsprøven var på dagsordenen på mødet. Men da der er en aftale om fortrolighed om emner drøftet i sektorpartnerskabet, så vil ingen fortælle, hvilken melding parterne fik. Karen Johansen var ikke med til mødet. Derfor har hun skrevet til både undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen for at få mere at vide.
"Vi var ikke blandt de inviterede, og vi ved i høj grad, hvilke problematikker musiklærerne står med lige nu. Som minimum ville det være rart med en anerkendende udmelding om, at vi er blevet hørt, og at eleverne selvfølgelig kun skal gå til prøve i det stof, der er gennemgået. Virkeligheden er, at der er et stort efterslæb med hensyn til timer. Kommunalt er der lavet meget forskellige ordninger i forhold til skemalægningen af valgfaget. De første skal op allerede efter jul. Mange steder er det ikke udskolingslærere, der varetager undervisningen. Det betyder, at der er allerførste gang, at både elever og lærere skal til en prøve", siger Karen Johansen.
Undervisningsministeren vil snakke valgfagsprøver med folkeskolens parter
Hun mener, at en stor del af udfordringerne stammer fra corona, men at der også er udfordringer, fordi der ikke er et minimumstimetal for fagene, og det betyder, at skemaerne nogle steder er lagt på eksempelvis to uger.
"Det var ikke meningen, men det sker. Man har frihed, og da der ikke er et minimumstimetal, så er det op til kommuner og skoler at administrere det. Det giver store forskelle, og det er frustrerende", siger hun.
Afventer ministeriet
Formand for Foreningen for Madkundskab Lone Carlson ærgrer sig lidt over, at et faggruppemøde for madkundskab, som interessenter omkring faget var inviteret til 7. oktober i ministeriet, blev aflyst. Ministeriet har oplyst, at der kommer et nyt møde snarest.
Selv om de faglige foreninger anbefaler, at man udskyder afgangsprøven i valgfagene til sommer, så er der mange, der har planlagt at afholde madkundskabsprøven i december eller januar, fortæller hun.
"Vi befinder os i et dilemma. Flere melder decemberprøver ud. Det er lige om lidt. Vi vil klart anbefale, at man udskyder dem. Det ligger snublende tæt på", siger hun.
Også formand for Danmarks Billedkunstlærere Lykke Østrup Andersen afventer en melding fra ministeriet. Hun er fortrøstningsfuld. Næstformand Susanne Skou Kristensen og Lykke Østrup Andersen har afholdt kurser rundt i landet for næsten 300 billedkunstlærere om valgfag og prøver.
"Jeg synes, at stemningen generelt er positiv, men at det selvfølgelig er nyt og en udfordring for alle. Corona betyder at der er steder, hvor man er presset på tiden, fordi man har mistet undervisning. Vores fornemmelse er, at det er de steder, hvor skolerne er startet meget sent med valgfaget. Vi har hørt om flere steder, hvor man har valgt først at starte op til jul, og hvor man vil gå op til prøven til jul året efter. Det betyder, at eleverne kun haft faget et år, og så er det problematisk når coronaen har taget næsten fire måneders undervisning. Det er på ingen måde holdbart. Det er et toårigt valgfag og skal derfor ikke komprimeres til kun at fylde et år", siger Lykke Østrup Andersen.
Hun ved, at der er skoler hvor det er lykkedes at få godtgjort de manglende timer.
"Men det kræver virkelig noget - både af valgfagslæreren og af lederen. De steder, det er lykkedes, har man for eksempel lavet hele temadage, så valgfagene har fået godtgjort nogle af timerne. Det er vigtigt, at lederen går ind i det, så det ikke bare bliver lærernes eget problem at få skabt rum for ekstra timer i faget. Ellers bliver det en uoverstigelig udfordring".
Elever og forældre er dybt bekymrede over uforberedt valgfagseksamen
Udskyd afgangsprøverne
Formand for Den faglige forening håndværk og design Irene Andersen har også hørt om flere, der skal føre elever til prøve omkring årsskiftet.
"Det bliver nok lidt svært. Jeg vil anbefale, at man skyder det til maj eller juni", siger hun og opfordrer lærerne til at få et godt overblik over, hvad eleverne har nået.
"Man skal som underviser præcist få beskrevet, hvad undervisningsindholdet har været. Så har man et halvt eller et trekvart år til at få dækket ind, det man ikke har gjort så meget ved. Den prøveopgaveformulering må formuleres på den måde, så eleverne kan drage inspiration af de forløb, der har været igennem i undervisningen", lyder hendes råd.
DLF: Uforberedte valgfag må få konsekvenser for eksamen
Folkeskolen.dk har forsøgt at få en svar fra Undervisningsministeriet, om der kommer yderligere udmeldinger om valgfaget og afgangsprøverne. Men også her henviser man til, at man ikke refererer fra interne møder.
Madkundskabslærer: Hård opstart for nyt valgfag