Debat

Hvor ligger den administrerende direktørs ansvarsfølelse over for de lærere, der hver dag skal varetage vores børns tarv og læring? spørger Simon Boertmann Brüel, Anna Marie Krarup og 81 andre forældre fra Blågård Skole.

83 Blågård-forældre i opråb: Direktøren skylder lærerne en kæmpe undskyldning

Lærerne på Blågård Skole gør et utroligt stort arbejde for at give vores børn den bedste hverdag, men kommunen smider dem under bussen, skriver en lang række forældre.

Offentliggjort Sidst opdateret

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning.

Vi har alle børn på Blågård Skole. Og i det store og hele har vi været glade for skolen, som har et hav af dygtige lærere. Desværre har vi også oplevet en stor udskiftning af lærere. Personaleomsætningen har de seneste år ligget på 30-40 procent, hvilket er væsentligt over gennemsnittet i Københavns Kommune.

Svaret på, hvorfor så mange af skolens lærere har forladt deres job, er nok ikke entydigt. Men der har været et dårligt arbejdsmiljø igennem længere tid, som folkeskolen.dk har dokumenteret i en række artikler.

Læs svaret fra forvaltningen her.

En ekstern arbejdsmiljø-undersøgelse fra efteråret 2024 slår fast, at der er ”et hårdt belastet psykisk arbejdsmiljø med mangel på psykologisk tryghed”, samt at ”der i MED-samarbejdet mellem lærere og ledelse har fundet krænkende handlinger sted i form af mobning mod skolens ledelse”. Førstnævnte er i overensstemmelse med 36 tidligere læreres oplevelser på skolen. I et læserbrev skriver de, ”at den største udfordring på Blågård Skole er ledelsesstilen under den nu hjemsendte skoleledelse”, og de beskriver ”en ledelsestilgang, der bygger på mistro og manipulation.” 

Uhørt partisk

Derfor kom det som noget af et chok for os at se Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsforvaltnings udlægning af konflikterne. En udlægning, som er uhørt partisk, lægger alt ansvar på lærerne og fuldstændig frikender skoleledelsen. Forvaltningen skriver bl.a.: ”Konflikterne udspringer af en kultur, hvor ansatte finder sammen i alliancer, hvor man enten er med eller imod. Der er, og opretholdes, en udpræget og ødelæggende dem-og-os-kultur.”

Administrerende direktør i forvaltningen, Tobias Børner Stax, udtaler: "Jeg sidder tilbage med en erkendelse af, at skolens ledelse har haft en noget nær umulig opgave, og at det ikke er skolens ledelse, som har forårsaget problemerne på skolen. Der har på undervisningssiden været en kultur, der har været ødelæggende for samarbejde.”

Vi sidder måbende tilbage: Er Tobias Børner Stax kun skoleledelsens chef? Hvor ligger hans loyalitet og ansvarsfølelse over for de lærere, der hver dag skal varetage vores børns tarv og læring? Hvor var hans ansvarsfølelse, da lærerne bad om hjælp sidste sommer?

Borgmester bør tage alvorssnak

I forrige uge vedtog Børne- og Ungdomsudvalget at gå videre med forvaltningens indstilling om, at Blågård Skole skal deles over i to, så udskolingen rykker over på Nørrebro Park Skole. Vi undrer os over beslutningen. For det første har det seneste halve år med konstitueret ledelse været præget af større ro i lærerstaben og i klasselokalerne. For det andet frygter vi, at en opdeling af skolen vil skabe yderligere uro de kommende år – både for lærere, elever og forældre.

Er der noget, skolen har brug for, er det ro. Og så er der brug for en genopbygning af tillid mellem ledelse og medarbejdere. Den tillidsgenopbygning må starte hos den administrerende direktør for Børne- og Ungdomsforvaltningen. Dette læserbrev er derfor dels en stor opbakning til lærerne på skolen, som dagligt gør et utroligt stort arbejde for at give vores børn den bedste hverdag, hvor de trives, lærer og respekterer hinanden. Dels er det et opråb til Tobias Børner Stax: ”Du skylder en kæmpestor undskyldning til skolens lærere.”

Samtidig er det en opfordring til børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager om at tage en alvorssnak med sin direktør om, hvordan man bedriver tillidsfuld og anerkendende ledelse.

Medunderskrivere

Simon Boertmann Brüel og Anna Marie Krarup på vegne af følgende forældre på Blågård Skole:

Alexander Prout, Amanda Steenstrup, Anders Tingrupp Tresselt, Anna Folke, Anna Huss, Anna Villumsen, Arend Steenbergen, Betina Nydal, Bilgi Gülgec, Bitten Morthorst, Camilla Graff Junior, Cecilie Kallesøe Schmidt, Charlotte Egebo (privat), Christian Andreas Larsen, Dan Larsen, Ditte Wegeberg, Gine Skov, Gustav Gammelgaard Rasmussen, Henrik Holm, Jakob Schmidt Jespersen, Jan Kosch, Jankeh Kalichelo, Janus Bjaaland Dahl, Jeanette Perri, Johanna Ferrer Guldager, Joy Sun-Ra Hoyle, Julie Marie Mabeck, Karin Steinertz, Karina Bartholdy Haslund, Kathrine Overgaard Jensen, Katrine Marstrand, Kine Bjaaland Dahl, Kristian Dahl Søttrup, Kristine Agergaard, Lasse Folke, Laura Thomassen, Louis Nikolaj Havn, Louise Lykke Hvam, Louise Malmer Rasmussen, Louise Sørensen, Luna Hansen, Madeline Stürup-Toft, Maia Lorentzen, Marie Blædel Larsen, Marie Gjesing, Marie Leth-Espensen, Mette Jensen, Mia Juncher-Olsen, Michael Aebeloe Midjord Gyes, Michael Boelt Fischer, Michael Horn, Michael Kallesøe Schmidt, Michael Kjær, Michelle Anne Pasnow, Mikkel Brandt Petersen, Nadja Bjerre Rasmussen, Nadja Engholt Kaspersen, Niels Udby Sørensen, Ninna Juliane Greve, Nissrin Youssef Senounou, Pernille Thorup, Rikke Steenbergen, Rosa-Maria Worm Danbo, Sandra Franciszka Natalie Robb, Sarah Brandt Zak, Sascha Clausen, Sidsel Mathiesen, Signe Strandby Nielsen, Sofie Kirstine Dalhoff Rasmussen, Sofie Sommer, Susanne Guldager Langemark, Søren Bertelsen, Tanja Bertelsen, Tanja Bro Emanuel-Gülgec, Thea Alstrup, Therese Jørgensen, Thomas Bo Østergaard, Thomas Walbum, Titte Kalsbøll, Tue Damskov, Aaron Kaczmark.

Deltag i debatten - send dit indlæg på 400-600 ord til debat@folkeskolen.dk