Pernille Rosenkrantz-Theil siger, at kravet til fjernundervisning er at gøre det så godt, som man kan. Konservative Mai Mercado så gerne, ministeren havde højere forventninger til fjernundervisning.

Undervisningsministeren: Alle kan få deres eksamen

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil håber stadig, at folkeskolens prøver kan gennemføres til sommer. Hvis det ikke kan lade sig gøre, vil man kunne komme ind på en ungdomsuddannelse på baggrund af årskaraktererne, lover hun i dag. (Opdateret med kommentar fra de radikale kl. 16).

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Skolerne er lukket fra mandag den 16. marts og i foreløbigt til og med den 13. april 2020. Lukningen strækker sig derfor ikke på nuværende tidspunkt ind i perioden for afholdelse af folkeskolens afgangsprøver. Hvis det bliver aktuelt, vil blive sikret en løsning, så alle kan få deres eksamen og dermed grundlaget for videre uddannelse".

Sådan har Undervisningsministeriet dags dato opdateret sin spørgsmål-svar-side om corona-situationen på uvm.dk. Dermed må mange lærere og afgangselever væbne sig med tålmodighed med hensyn til, om der bliver afgangsprøver i maj-juni, og hvordan, de kommer til at foregå.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil fortalte i morges til DR, at ministeriet forbereder sig på "alle tænkelige scenarier." 

"Et af de scenarier vi forbereder os på er, hvad sker der, hvis vi kommer ud i en situation, der er længere, end der er tale om nu. Og så vurderer vi selvfølgelig situationen. Jeg har tæt kontakt med DLF og skolelederne, KL og kommunerne for at tage en temperatur på, hvad vi stiller op med sommerens eksamener", sagde undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i morges i TV-Avisen.

Formand for Undervisningsudvalget i DLF Regitze Flannov fortæller, at Lærerforeningen sætter pris på den tætte kontakt:

"Vi ved godt, at det er noget, vi skal tage stilling til på et tidspunkt. Vi har hele tiden haft et godt samarbejde. Vi bakker op om, at vi skal finde nogle gode løsninger. Vi bliver nødt til løbende at se på situationen. Folk vil selvfølgelig gerne vide mere så hurtigt som muligt, så det er en udfordring", siger Regitze Flannov til folkeskolen.dk

Hastelov om nødundervisning vedtaget i Folketinget

Alle får et eksamensbevis

Pernille Rosenkrantz-Theil fortæller, at skolerne ikke skal være lukket ret meget længere end tilfældet er nu, før der skal komme en beslutning om eksamener.  

"Jeg vil sige, man behøver ikke at være bekymret for, om man får en eksamen. Eleverne i 9. klasse kommer til at få et eksamensbevis. Det der bliver spørgsmålet er, om det også bliver muligt at gå til eksamener på den måde, at man går til mundtlige og skriftlige eksamener, som man plejer, eller om det bliver årskarakterer i stedet for i år", siger hun og understreger, at hun stadig håber, det bliver muligt for at tage prøverne til sommer.

Men hvis det ikke kan lade sig gøre, er ministeriet forberedt.

"Man behøver ikke være bekymret for, om det efter de almindelige regler kan lade sig gøre at komme ind på ungdomsuddannelserne. Det kan vi tage højde for, også hvis vi ikke kommer til at gennemføre eksamenerne til sommer", siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Ekspert: Skolelukning kan vare helt til sommerferien 

Kan folkeskole-prøver tages online?

De konservatives undervisningsordfører Mai Mercado hæfter sig ved, at CBS Copenhagen Business School i dag har meldt ud, at universitetet på grund af corona gennemfører alle eksamener online. Sammen med Venstre har Konservative spurgt ind til, om det er muligt i folkeskolen at gennemføre eksamen hjemmefra.

"Det er de ved at undersøge. Det ser ud til at være vanskeligt, men der er ikke noget klart svar endnu", siger Mai Mercado og tilføjer: "Vi er i en tid, hvor løsninger opstår samtidig med problemerne. Det betyder, at vi går den ene dag fra, at der er en antydning af et problem, til at ministeriet står med en løsning næste dag. Det betyder, at der ikke er noget af det her, der er specielt godt gennemarbejdet. Men vi må få det bedste ud af det".

Nødlov på vej: Sådan bliver reglerne for undervisning under Corona-lukningen

Minister "bøjer sig i støvet" for lærerne

Pernille Rosenkrantz-Theil gav lærerne et kæmpe skulderklap i morgenens TV-Avis.

"Lærerne har fået givet gode beskeder om, hvad er det, der skal ske. De har fået tilrettelagt en fjernundervisning. Og det bøjer jeg mig i støvet for kan lade sig gøre".

Hun understregede, at kravet til hjemmeundervisningen er, at det bliver så godt, som det kan blive.

"Man kan ikke levere det samme i fjernundervisning, som når der er undervisning på almindelige vilkår, og det vil sige, at kravet til fjernundervisning, der handler om, at vi skal gøre det så godt, som man kan. For selvfølgelig kan man ikke levere det samme som lærere og selvfølgelig kan man ikke som forældre understøtte sine børn på samme måde, som hvis børnene var i skolen".

Ønske: Større forventninger til fjernundervisning

Mai Mercado kunne godt ønske, at undervisningsministeren havde lidt højere forventninger.

"Den undervisning, der er fra nu og fremover er værdifuld. Jeg deler ikke ministerens udmelding om, at det uundgåeligt må betyde en nedgang i kvalitet. Man behøver ikke kaste håndklædet i ringen fra start. Man kan godt sætte nogle retningslinjer og forvente, at eleverne stadig får undervisning, der er anvendelig og brugbar, og at de stadig udvikler sig. Jeg så gerne, at ministeren siger, at den periode frem til de kommer i skole igen, er værdifuld. Vi må gerne have lidt større forventninger", siger Mai Mercado. 

(opdateret 24/3 kl. 16)

Radikale: Ministeren må komme med en hurtig udmelding

Radikales undervisningsordfører Anne Sophie Callesen mener, at det er vigtigt, at ministeren kommer med en hurtig udmelding.

"Vi har ikke taget endelig stilling til, hvilken model man skal tage. Enten kan eksamen blive afholdt på skolen, eller også kan man gøre noget andet. Jeg tror ikke, at en oline eksamen, som man ser det på CBS, vil være en god ide til den her målgruppe. Der er en forskel, for det er første gang eleverne skal rigtig til eksamen. Derfor tror jeg ikke man umiddelbart kan kopiere løsningen fra CBS. Men det er ministeren, der sidder med et embedsmandsværk og har en kæmpeviden. Vi  håber, at ministeren inden for kort tid vil komme med sit bud på, hvilken løsning, der kommer", siger Anne Sophie Callesen.