Vold i skolen

Ministeriets udkast byder på flere påmindelser til skolelederne om, hvordan de må skride ind overfor voldelige elever, end det byder på deciderede ændringer.

Quiz om de nye regler: Ved du, hvad skolen må gøre ved voldelige elever?

Én regel er blevet ændret efter Mattias Tesfayes opdatering af skolernes ordensbekendtgørelsen. Kan du gætte hvilken?

Offentliggjort Sidst opdateret

Skolerne har hele tiden haft masser af muligheder for at skride ind overfor elever, som er voldelige eller krænkende. De bruger dem bare ikke.

Sådan lød budskabet fra undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), da en række voldsomme sager på blandt andet Borup Skole og Agedrup Skole i foråret fik gang i debatten om skolernes handlerum og ansvar.

Nu har undervisningsministeren gennemgået skolernes ordensbekendtgørelse, som er regelsættet for de sanktioner, som skoler må iværksætte overfor elever, der enten bryder med skolens regler eller normerne for god opførsel. 

Vi har lavet en liste over de eksisterende sanktionsmulighederne og tilføjet de nye ændringsforslag:

Nyt eller not? Sådan må skolerne straffe krænkende elever

    Kan du gætte, hvad der er nyt? (Find svaret i bunden af artiklen)

  1. Skolerne må give elever eftersidning i op til en time, hvor eleven skal være under opsyn. Forældrene skal orienteres, og eftersidningen må ikke hindre elevens hjemtransport.
  2. Skolelederen må overføre eleven til anden undervisning på skolen. Forældrene skal orienteres samme dag.
  3. Undervisningspersonalet kan omgående udelukke en elev fra klassen, hvis det er nødvendigt at bruge magt for at forhindre eleven i at gøre skade på sig selv eller andre, samt i at ødelægge ting.
  4. Skolelederen kan omgående udelukke en elev resten af skoledagen, hvis eleven udøver hærværk eller vold mod sig selv eller andre. Forældrene skal informeres, og eleven skal være under tilsyn. Omgående udelukkelse kan kun ske to gange per skoleår, medmindre der er tale om særligt grove tilfælde.
  5. Skolens leder kan udelukke en elev fra undervisningen i flere hele skoledage, hvis forældrene har fået besked i forvejen. Udelukkelse kan finde sted i sammenlagt syv dage indenfor samme skoleår. I særligt grove tilfælde, herunder vold mod personale eller andre elever, kan eleven udelukkes i sammenlagt 10 skoledage.
  6. Eleven kan overflyttes til en parallelklasse på samme skole. Forældrene skal have besked i forvejen. 
  7. Skolelederen kan overflytte eleven til en anden afdeling på skolen med forældrenes samtykke. I særligt grove tilfælde eller i gentagelsestilfælde kan overflytningen ske uden forældrenes samtykke.
  8. I særligt grove tilfælde kan kommunalbestyrelsen efter indstilling fra skoleleder overflytte en elev til en anden skole i kommunen. Dette skal ske i samråd med elev og forældre, men kommunen kan vælge at fratage forældrene deres ret til frit skolevalg i op til et år.
  9. Elever i 10. klasse kan udskrives, hvis de gentagende gange bryder skolens regler. Skoleleder skal (i udgangspunktet) indstille udskrivningen til kommunen, og det skal ske i samråd med elevens forældre.

Her er dét, som skolelederne måske ikke vidste, at de allerede måtte

”Vold, mobning og hærværk er ødelæggende for skolens hverdag. Når elever ikke følger ordensreglerne, skal det derfor være mere tydeligt beskrevet, hvordan skolens ledelse og personale kan gribe ind”, sagde Mattias Tesfaye i forbindelse med offentliggørelsen af udkastet til en ny ordensbekendtgørelse.

Det er da også mest i vejledningen til bekendtgørelsen, at man kan finde de største ændringsforslag. 

Med kodeord som ”skærpelse”, ”tydeliggørelse” og ”præcisering” udpensler ministeriet her, hvad skolelederne ifølge lovgivningen kan stille op med voldelige og krænkende elever.

Ledere skal tage mere hensyn til ofrene

Det er blandt andet blevet gjort klart i vejledningen, at skolelederne gerne må sanktionere et barn af hensyn til de andre elever.

”Når skolens leder beslutter at anvende en foranstaltning, sker det ved at tage stilling til sagens grovhed, elevens alder, samt eventuelle forudgående samtaler, påtaler og advarsler til eleven". 

"Det skal også indgå i vurderingen, hvorvidt elevens uhensigtsmæssige adfærd i en sag er sket uagtsomt eller gjort med vilje”, lyder den oprindelige vejledningstekst.

I det nye udkast er følgende sætning tilføjet:

”Derudover skal der også tages hensyn til trivsel og tryghed hos eventuelle andre elever, som adfærden er gået ud over”.

Faktisk bliver det understreget - med henvisning til undervisningsmiljøloven - at skolelederen har pligt til at sikre, at elever ikke føler sig utrygge.

”Det følger af lovens (undervisningsmiljøloven, red.) § 1, stk. 2, at en skoles leder og bestyrelse har pligt til at sikre elevernes ret til et godt undervisningsmiljø. Det medfører, at skolelederen skal drage den nødvendige omsorg om de elever, der føler sig utrygge eller lignende, når en anden elev har udvist grænseoverskridende adfærd, og tage ansvar for undervisningsmiljøet i klassen”, lyder en af tilføjelser i udkastet.

Skoler får mulighed for akut indsats overfor elever

”I visse tilfælde kan en elev med udadreagerende adfærd have behov for en øjeblikkelig indsats i form af midlertidig specialpædagogisk bistand på elevens egen eller en anden skole”.

Sådan står der i noget af den tekst, der Mattias Tesfaye vil have tilføjet til vejledningen. 

Under overskriften ”Akutte indsatser” taler ændringen her ind i en diskussion om, hvorvidt kommuner må oprette såkaldte akutskoler eller akuttilbud, der i løbet af en kortere periode kan få eleverne på ret køl igen.

”Det betyder, at skolens leder i særligt presserende tilfælde kan iværksætte specialpædagogisk bistand med øjeblikkelig varsel. Denne indsats kan ikke anvendes som en disciplinær sanktion, og det er en forudsætning, at eleven har akut behov for denne indsats”, står der i den nye tekst.

I teksten skelnes der mellem kortere akutte indsatser på maximalt 15 skoledage og på længerevarende akutte indsatser. Under alle omstændigheder ”bør der være ekstra opmærksomhed på, at eleven skal kunne komme tilbage i den oprindelige klasse på en god måde”, står der.

Forældre kan straffes økonomisk, hvis de ikke samarbejder

I den vejledende tekst er der desuden tilføjet et helt afsnit, der påpeger, at kommunalbestyrelsen kan pålægge forældre at deltage i møder eller hente og bringe deres børn. Hvis ikke forældrene samarbejder, skal kommunen kunne fratage forældre deres børneydelse.

Det har vi talt med skole og forældre om i denne artikel.

Og så har ministeren foretaget, hvad der minder om et oprydningsarbejde i vejledningen.

Mattias Tesfaye har fjernet en sætning om, at udelukkelse fra skolen normalt kun kan ske to gange på et år. Den sætning blev faktisk allerede fjernet fra ordensbekendtgørelsen i 2020 - og nu skal den altså også ud af vejledningen.

SVARET PÅ QUIZ'EN

Det nye i ordensbekendtgørelsen skal findes i sanktion nummer 8. Kommunalbestyrelsen kan i særligt grove tilfælde overflytte en elev til en anden skole i kommunen. Tidligere skulle den modtagende skoles leder ”tilslutte sig”, inden en skoleleder kunne lave en indstilling om overflytning til kommunen. Det trin er strøget fra processen, og det gør det groft sagt en smule lettere for en skoleleder at komme af med en elev.

Du kan finde både udkastet til den nye ordensbekendtgørelse og til vejledningen her.