Uddannelsesmesserne vil hjælpe unge med særlige behov med at spore sig ind på den fremtid, der passer til dem.

Også Sønderjylland får en messe med uddannelser til unge med særlige behov

I dag begynder den første af en stribe messer med uddannelsestilbud for unge med særlige behov. Starten går i Aarhus, og som noget nyt er Rødekro med på landkortet. Messerne skal give de unge og deres forældre et indblik i mulighederne, da mange kommuner nøjes med at henvise til egne tilbud.

Offentliggjort

Her foregår messerne

  • Østjylland: Onsdag den 7. september i ÅFCCentret, åbent fra 9 til 17.
  • Sønderjylland: Torsdag den 8. september iCompass Congress Center i Rødekro, åbent 9 til 17.
  • Sydjylland: Onsdag den 14. september iDGI-Huset i Vejle, åbent 9 til 17.
  • Fyn: Torsdag den 15. september i Dalum Hallenved Odense, åbent 9 til 17.
  • Sjælland og øerne: Onsdag den 21. septemberfra 9 til 17 og torsdag den 22. september fra 9 til 14 i RoskildeKongrescenter.
  • Nordjylland: UU i Region Nordjyllandarrangerer uddannelsesmesse for unge med særlige behov torsdag den27. oktober i Gigantium i Aalborg, åbent fra 9.30 til 13 og fra 14til 17.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Uddannelsesmessen "Ud i Fremtiden" turnerer hvert år rundt i Danmark. I år begynder det i Aarhus, hvor messen åbner i dag. I morgen fortsætter den i Rødekro, inden turen kommer til Vejle, Odense og Roskilde. Det er første gang, at Sønderjylland er med.

"Udstillerne har opfordret os til at lave en messe i Sønderjylland, og vi fandt en hal med gode faciliteter i Rødekro", siger kommunikationsmedarbejder Christina Qvistgaard fra Forlaget KSI, som har specialiseret sig i formidling af information om uddannelse.

Mange kommuner holder igen med at fortælle om mulighederne

Det kan være svært for forældre, fagfolk og de unge selv at danne sig overblik over de muligheder, der eksisterer for unge med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser. På messerne kan de møde nogle af de ungdomsuddannelser og institutioner, der kan hjælpe dem på vej ud i voksenlivet.

"Det er en slet skjult hemmelighed, at mange kommuner har knappe midler, så de henviser helst til deres egne tilbud uden at fortælle om de andre muligheder, der findes. Men det er et krav i STU-loven, at de unge skal inddrages. Det har undervisningsministeren slået fast i et svar på et spørgsmål fra et folketingsmedlem så sent som i juni", siger Christina Qvistgaard.

Ministeren: Kommunerne bør nu kende proceduren for at afbryde en STU

På messerne siger mange forældre: "Gud, findes den mulighed også? Vi har kun fået ét tilbud".

"Vi ved godt, at de unge ikke har frit valg på øverste hylde, men vi vil vise både dem, deres forældre, sagsbehandlere og uddannelsesvejledere, at der findes forskellige muligheder. Så kan forældrene gå til kommunen og sige, at deres søn med autisme gerne vil på for eksempel AspIt", siger Christina Qvistgaard.

Særlig it-uddannelse bringer fire ud af fem unge med autisme i job

Messerne er blevet en tradition for mange skoler

Den første Ud i Fremtiden-messe fandt sted i 2006 og blev arrangeret af UU-Nordvestsjælland, UU Vestsjælland, UUV Køge Bugt og UU-Roskilde i samarbejde med Landsforeningen Ligeværd. Tre år senere kom Forlaget KSI ind i billedet og har løftet messen ud i landet.

Uddannelsesmesse for unge med særlige behov

"UU'erne øst for Storebælt kontaktede os, fordi de ville have lagt messen ind i andre rammer. Vi arrangerede messen sammen i nogle år, og på et tidspunkt tog vi over. Men Ligeværd er stadig med til at planlægge det faglige indhold", fortæller Christina Qvistgaard.

Det er fantastisk at se unge, som vil have svært ved at begå sig i det ordinære uddannelsessystem, gå rundt mellem udstillingerne på messerne, tilføjer hun,

"Det er blevet en tradition for mange skoler at tage deres elever i overbygningen med på messe, og man kan se på de unge, at de føler sig på hjemmebane, når de har været med før. Vi har også unge, som kommer tilbage for at repræsentere den uddannelse, de har valgt".

Messerne giver udstillerne mulighed for at netværke

Messerne giver også udstillerne mulighed for at udveksle erfaringer og indgå samarbejdsaftaler, og det benytter de sig af.

"Det kan være, at en større uddannelsesinstitution har svært ved at tackle en bestemt snæver målgruppe. Så spørger de et mindre sted om hjælp. Til gengæld kan den lille institution måske sende deres elever i praktik eller arbejdsprøvning i den større institution. Den slags aftaler bliver der indgået", siger Christina Qvistgaard og fortsætter:

"Vi hører også mange gode historier. Det er ikke en selvfølge, at alle unge med særlige behov kan magte et job, men med en relevant uddannelse kan de måske arbejde 10 eller 20 timer om ugen", siger Christina Qvistgaard.

Uddannelsesmeses for unge med særlige behov satser på forældrene

På messerne er der både lokale og landsdækkende udstillere. UU Danmark deltager i flere af messerne. Her kan unge, pårørende og fagfolk høre om STU og få et overblik over de andre muligheder, der findes for målgruppen.

Du kan læse mere om uddannelsesmeserne via dette link:

Læs mere