Explainer

Formand for Københavns Lærerforening, Katrine Fylking, kalder sagen på skolen på Nørrebro for 'helt principiel'.

Hjemsendelse på Blågård Skole
– Er beskyttelsen af tillidsvalgte truet?

Københavns Kommune har indledt to undersøgelser af forholdene på Blågård Skole. Tre af skolens ledere er fritaget for tjeneste, mens en tidligere hjemsendte lærer og tillidsrepræsentant er tilbage på job. Fagbevægelsen ser sagen som et angreb på den danske model.

Offentliggjort Sidst opdateret

Hvordan starter sagen?

Den 23. august gør tillidsrepræsentanten på Blågård Skole på Nørrebro Københavns Kommune opmærksom på, at arbejdsmiljøet på skolen har været presset i lang tid. Den 16. september bliver han hjemsendt i sin funktion som lærer af skolens ledelse. Hjemsendelsen sker med den begrundelse, at ledelsesteamet mener at have oplevet krænkende handlinger fra tillidsrepræsentanten. I en klage til Arbejdstilsynet skriver de blandt andet, at han "kommer med stødende og latterliggørende bemærkninger til ledelsen" og "saboterer og vanskeliggør ledelsens arbejde ved at tilbyde kollegerne en oppositionsposition til ledelsen". 10. oktober vender tillidsrepræsentanten tilbage på jobbet, selv om at undersøgelsen ikke er slut.

Hvorfor er sagen principiel?

Sagen er vigtig, fordi den handler om beskyttelsen af til­lidsvalgte. Forvaltningen i Københavns Kommune understreger, at tillidsrepræsentanten ikke er fritaget fra tjeneste for at rejse kritik af ledelsen og er hjemsendt i sin funktion som lærer. Formanden for Københavns Lærerforening, Katrine Fylking, frygter dog, at hjemsendelsen reelt handler om hans rolle som tillidsvalgt og kalder sagen for "helt principiel" og ”et angreb på den danske model”. Sagen er desuden sat på dagsordenen i Forhandlingsfællesskabet, der repræsente­rer over en halv million offentligt ansatte. Forvaltningen kalder sagen ”meget trist for de involverede personer”.

Hvad sker der med ledelsen på skolen?

Lærerne på skolen kan ikke genkende den måde, ledelsen beskriver deres tillidsrepræsentant på. Sidste uge i september klager den supplerende tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentanten på vegne af skolens lærere over, at dele af skolens ledelse har begået krænkende handlinger imod dem. Det fører til, at Børne- og Ungdomsforvaltningen den 3. oktober fritager tre af skolens ledere fra tjeneste. Kommunen indleder endnu en undersøgelse og påpeger, at det er fast procedure, at man i visse tilfælde sender folk hjem ved anklager om krænkelser.

Hvad er baggrunden for sagen?

Beskrivelserne om dårligt arbejdsmiljø på skolen i brevet til forvaltningen den 23. august bliver bakket op af to tidligere lærere på Blågård Skole. De beretter om årelange arbejdsmiljøudfordringer på skolen, herunder problemer med høj personaleudskiftning, en skrantende økonomi og en omfattende "turnaround"-proces, som skulle ændre skolens pædagogiske kultur og løfte det faglige niveau. Problemerne går dog længere tilbage. Allerede i 2018 sendte samme tillidsrepræsentant et brev til borgerrepræsentationen i København, områdechefen og den daværende skoleleder om problemer på skolen, herunder reduktioner i det pædagogiske personale og forflyttelser.