Priskomiteens begrundelse forprisen:
"Vini Bahl Hansen, Brobyskolerne, Fyn - Hovedprisvinder
Vi har valgt Vini som hovedprisvinder, fordi hun laver godundervisning i udskolingen i fagene matematik og fysik/kemi - fagsom vi i Danmark gerne vil styrke elevernes interesse for, og somer rigtig vigtige for, hvordan eleverne klarer sig i deres videreuddannelse. Vinis undervisning har eleverne som udgangspunkt, nårhun inddrager praktiske elementer i undervisningen ogelev-til-elev-læring, er det nogle af de metoder og elementer, derkan bidrage til at implementere folkeskolereformen.
Vini tror på alle elevers evner og har høje forventninger tildem og lykkedes med at stimulere deres nysgerrighed og lyst til atlære. Hun tager eleverne og deres læring alvorligt - og forventeraf dem, at de også selv gør det. Hendes ambition er at giveeleverne så meget lyst til læring og tro på egne evner, at detholder ved gennem deres uddannelse efter folkeskolen.
Vini er engageret og optaget af at lave god undervisning i sinefag. Og hun ved, at god undervisning kræver, at man hele tidenarbejder med at udvikle undervisningen til gavn for eleverne. Hunlaver undervisning og projekter, hvor elever underviser hinanden påtværs af årgange. Så de ældste elever lærer det ekstra, det giver,at skulle formidle deres viden videre til yngre elever, og de yngreelever lytter opmærksomt til de ældste og bliver inspireret af atse, hvad de kan.
Hun møder eleverne, der hvor de er, gør noget ud af at forståderes verden og det de er optaget af, så hun kan få hver af dem tilat yde deres bedste.
Og så er Vini tydelig - både over for eleverne og over for sinekolleger, som hun også inspirerer med sit engagement og med sintilgang til eleverne og sin undervisningspraksis".
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Lærer Vini Bahl Hansen er på stikkerne fra morgenstunden i dag. Men på en anden måde, end hun plejer. Hun skal nemlig i "Go' Morgen Danmark", TV 2-programment, der sender live fra et studie på Hovedbanegården i København. Mellem klokken 7 og 8 er hun på.
Hun skal fortælle om den pris, hun har fået, dagbladet Politikens undervisningspris. Og i aften skal hun hen i Politikens Hus på Rådhuspladsen, hvor prisen vil blive overrakt ved en reception.
"Vi har valgt Vini som hovedprisvinder, fordi hun laver god undervisning i udskolingen i fagene matematik og fysik/kemi - fag som vi i Danmark gerne vil styrke elevernes interesse for, og som er rigtig vigtige for, hvordan eleverne klarer sig i deres videre uddannelse", står der i priskomiteens begrundelse.
God undervisning - hvad er det
Altså "god undervisning" i det som mange elever opfatter som tunge og uvedkommende fag. Hvordan gør man lige det?
"Der skal være gode relationer til eleverne, det er altgørende. Man skal bekymre sig om eleverne. Holde af dem. Tro på dem", siger Vini Bahl Hansen til folkeskolen.dk. Hun har været lærer i seks år. På Brobyskolerne på Fyn, omkring 15 kilometer fra Faaborg, hvor hun altså er naturfags- og matematiklærer i overbygningen.
Lærergerningen - et drømmejob
At være lærer er et drømmejob for hende.
"Jeg er tidligere kok, men har altid ønsket at blive lærer. At være med til at få unge mennesker til at tro på sig selv resten af livet, er en mission for mig. Jeg vil gerne gøre en forskel for de stærke i samfundet, men i høj grad også for dem, der har det svært, både fagligt og socialt. Der skal i virkeligheden ikke så meget til", siger hun.
Undervisningsmetoden er enkel
Hendes metode er i sin subsans for så vidt enkel, siger hun. 1) Når hun får dem i 7. klasse, begynder hun forfra rent fagligt og bygger så op derfra. 2) Ud af huset, så undervisningen bliver levende. 3) Elever fra 9. klasse underviser 8.-klasse-elever, og gymnasieelever underviser elever fra 9. klasse.
"Jeg starter på et meget lavt niveau fagligt, når jeg får eleverne i 7. klasse og sikrer mig, at de føler sig hjemme. Føler, at de kan følge med. Det er der mange, der ikke kan. Jeg prøver at give dem selvtillid på den måde", fortæller Vini Bahl Hansen.
"Når de føler sig hjemme, begynder det at blive legende let, og så bliver de sultne efter mere læring. De føler pludselig succes, og den succes giver dem lyst til at lære mere, og jeg kan så skubbe dem ud over en kant, ud på dybt vand, hvor de kæmper for det med samme iver, som når de får en ny mobiltelefon - fordi de gerne vil".
Gode relationer
Og så er der jo det med den gode relation, som er fundamentet.
"Jeg lytter til dem, kender deres historie, ved, hvem de hænger ud med. Jeg kan slet ikke lade være. Og det giver en gensidig respekt og en god relation, når de mærke, at jeg har lyst til dem. Så har de også lyst til mig, og det giver en høj indlæringsevne hos dem", siger prisvinderen.
Hvordan kan man mærke, at man har en god relation til eleverne?
"Når de lyst til at fortælle dig om weekenden, om en film, de har set, en tur, de har været på, eller noget sjovt, der er sket ved morgenmaden. Når de fortæller om livet uden for skolen.
Kan den gode relation ikke hæmme mulighederne for at stille høje faglige krav?
"Nej, for de får den erfaring, at der kommer resultater med de krav, og alle elever vil gerne være dygtige og lærer meget og være kloge. Og den gensidige respekt gør, at de stoler på, at de kan opfylde de forventninger, jeg har til dem. Når jeg tror på dem, tror de også selv på sig selv".
Prisvindende lærer: "Jeg har ikke travlt med reformen"
Kollega og mor indstillede til prisen
Vini Bahl Hansen er blevet indstillet til prisen af sin kollega på skolen, dansk- og samfundsfags- og specialklasselæreren Tine Sjørup (se indstillingen via linket til højre).
Men det er først og fremmest som mor, at Tine Sjørup har indstillet sin kollega. Hendes søn, der nu går til elitematematik, har Vini Bahl Hansen som lærer.
"Vini er åben og inspirerende som kollega, og det er hun også for eleverne. Hun skaber god stemning omkring sig, og hun skaber også faglige resultater. Det kan man se på elevernes karakterer. Og frem for alt kan man se det på deres faglige progression fra 7. til 9. klasse", siger Tine Sjørup til folkeskolen.dk som begrundelse for sin indstilling.
"Eleverne får selvtillid inden for naturfag og matematik, som ellers er fag, som de ikke så tit ser sig selv lykkes i. Men hos Vini mere end lykkes de, de føler ejerskab over dem. Fra at være rigtig svære fag er naturfag og matematik blevet deres bedste fag", tilføjer Tine Sjørup (se hendes indstilling nederst i artiklen).
Elever: ikke bare røv til sæde undervisning
Dét kan Aia Stenger og Annika Larsen, elever i 9 b, der har Vini Bahl Hansen i matematik og naturfagene, skriver under på.
"Noget af det, der er godt, er, at vi får mulighed for selv at undervise andre - så det ikke bare er bare røv-til-sæde-undervisning", siger de til folkeskolen.dk.
"Vi får lov til lære på en kreativ måde, for eksempel laver forsøg i fysik næsten hele tiden. Og i matematik laver vi meget projektorienteret arbejde, hvor vi som gruppe får et emne, og så skal vi selv finde materialer og gennemarbejde det og så til sidst fremlægge det", tilføjer de.
Kemi-show på torvet i Faaborg
Her i lørdags stod de op klokken halv syv, fortæller de. De skulle ind til Fåborg og lave et kemi-show på torvet i anledning af den årlige forskningsdag.
"Det er meget engagerende at forberede sådan et show. Og det er sjovt og hyggeligt", fortæller de to elever.
"Man kan altid spørge Vini om hjælp. Hun går for eksempel altid ind og svarer i klassens facebook-gruppe, når vi spørger om noget", siger de.
Livsduelighed
Eleverne skal ikke kun have naturfagsfærdigheder og matematikkundskaber med ud af skolen, mener deres prisvindende lærer. De skal også have mod på livet og lyst til at lære mere, når de går ud af folkeskolen.
"At lave sådan en kemi-show på torvet i Faaborg, for eksempel, det giver selvsikre og gode elever, der tør stille sig op og være på", siger Vini Bahl Hansen.
Omkring 2.000 var i år indstillet til Politikens undervisningspris.
'Danmarks bedste lærer' får nyt job i kommune med lokalaftale
Læs mere
Indstillingen af Vini Bahl Hansen fra kollega ogmor Tine Sjørup