Skolen har en kæmpe, men også megafed opgave med at skabe ro og viden, så eleverne føler, at de er beredt, mener Lis Zacho.Villads Kirk Thomsen
Lis vil have mere fokus på privatøkonomi: Mødtes med EU-kommissær med sine elever
Der bør undervises mere i privatøkonomi, mener matematiklærer. Derfor besøgte hun sammen med sine elever Danske Bank og en EU-kommissær til en snak om privatøkonomi og den økonomiske verdenssituation.
Midt i København ligger Danske Banks nye arkitekttegnet hovedkvarter. Det breder sig over næsten 70.000 kvadratmeter og hæver sig i 10 etager over matematiklærer på Lindevangskolen på Frederiksberg Lis Zacho, da hun mandag ankommer til indgangen med sin 9. klasse.
Annonce:
“Nu går vi ind i en anden verden”, siger hun til eleverne, og elevernes samtaler forstummer.
På dagens program står der ikke bare besøg i Danmarks største bank, men også et møde med den portugisiske EU-kommissær for finansielle tjenesteydelser og opsparings- og investeringsunionen.
Eleverne skal lave korte præsentationer på engelsk om deres tanker og bekymringer om den økonomiske situation i verden.
Til sidst vil de spørge kommissæren, hvordan EU arbejder på at forbedre den pågældende situation.
Annonce:
“Besøget er perfekt for min 9. klasse, fordi lige nu arbejder vi med privatøkonomi. Det har været en god mulighed for, at vi kunne lave noget undervisning og udvikle et undervisningskoncept”, siger Lis Zacho.
"Vi skal op på den høje klinge"
Lis Zacho mener, at den nuværende undervisning i privatøkonomi er mangelfuld.
“Det bliver ikke taget alvorligt nok. Lige nu handler det om at lave et budget og at regne procenter. Der er så meget mere til privatøkonomi”, siger Lis Zacho.
Annonce:
Der burde være mere samarbejde mellem fagene, der er relevant for den økonomiske verdenssituation, såsom matematik, samfundsfag og engelsk, mener hun.
“Lige om lidt skal eleverne ud og have deres egen økonomi. Derfor er det vigtigt og nødvendigt, at de får bedre indsigt i hele den finansielle situation. Vi skal op på den høje klinge”, siger Lis Zacho.
Eleverne deler bekymringer
Fra Danske Banks indgang bliver Lis Zacho og eleverne guidet gennem sikkerhedssluserne, hvor en vagt udbryder:
Annonce:
“Men det er jo børn”.
I midten af bygningen er der et rum, der strækker sig helt op til taget. I siderne løber balkoner, der bugter sig i organiske buer. Overalt i bygningen er de ansatte klædt i jakkesæt, mens eleverne er iført sneakers, denimbukser, t-shirt og sweatshirts.
Villads Kirk Thomsen
Klassen bliver placeret på en trappetribune, hvor EU-kommissæren Maria Luís Albuquerque møder dem. Efter en kort introduktion begynder eleverne at deres præsentationer.
Nogle talepapirer ryster mere end andre, mens eleverne udtaler økonomiske begreber på engelsk.
Annonce:
Der bliver talt om alt fra storpolitik til SU. Fra Trumps indflydelse på verdensøkonomien til influencere på sociale medier, der forsøger at tjene nemme penge på uvidende unge.
“Det er et scam, hvis nogen fortæller jer, at de har et fantastisk liv, selvom de kun arbejder 20 minutter om dagen. Jeg er sikker på, at I kan få mere information fra Nationalbanken eller andre økonomiske institutioner, hvor de kan besvare jeres spørgsmål”, forklarer EU-kommissæren til eleverne.
Hun tager sig god tid til at besvare elevernes spørgsmål. Efter 30 minutter undskylder hun, at hun ikke nåede at høre et spørgsmål fra den sidste elev, men hun skal videre til et møde.
Karoline, 15
Var det spændende?
Det var ret spændende. Også fordi det var en EU-kommissær,
så det hele blev mere seriøst, og man kunne få svar på de store spørgsmål. Det
var fedt at høre, at der var styr på fremtiden, og at alt nok skal gå – for
eksempel i forhold til Trump.
Hvad var det mest spændende, du lærte?
Jeg lærte, at det finansielle hænger sammen med rigtig mange
af de andre emner i EU.
Hvor meget fylder økonomi, når man går i 9. klasse?
For mig fylder det lidt, fordi jeg har et arbejde i Føtex.
Men det er jo ikke, fordi vi har så mange penge, og vi kan hurtigt komme til at
bruge dem, så jeg tror også, det er godt at få en forståelse for at gemme sine
penge og investere.
Aland, 16
Var det spændende?
Det var faktisk megaspændende! Jeg fik en masse viden om,
hvordan den økonomiske situation er i Europa, og om min fremtid er sikker eller
ej.
Hvad var det mest spændende, du lærte?
Hun sagde, at man skal tage tingene skridt for skridt, og at
alle starter et sted. De videoer, man møder på nettet, der påstår, at man kan
blive rig på et splitsekund, og jeg ved ikke hvad, har jeg tidligere ikke rigtig
vidst, hvordan jeg skulle håndtere. For er det rigtigt eller ej? Dem, der
siger, at deres liv ser perfekt ud – det er Dubai og sygt fede biler – men nu
ved jeg, at det er løgn det hele.
Hvor meget fylder økonomi, når man går i 9. klasse?
Jeg tror, det er meget forskelligt. Jeg går selv meget op i
økonomi, fordi jeg arbejder dagligt efter skole i Coop 365. Jeg er meget glad
for at arbejde og tænker meget over, hvordan jeg bruger mine penge. Men jeg har
også venner, der ikke rigtig tænker over det.
Kan virke fuldstændigt uoverskueligt for 15-årige
Spørgsmålene er udvalgt af eleverne selv ud fra emner, klassen er blevet enige om i fællesskab. Emnerne var blandt andet livsvilkår, muligheder og uddannelse.
“For de fleste var det første gang, at de for alvor skulle tage stilling til de her ting. De tog sig tiden til at tage personligt stilling til emnerne, selvom det var hårdt og svært for dem”, sige Lis Zacho.
Hun håber, at dialogen i klassen og samtalen med EU-kommissæren gør det nemmere for eleverne at forholde sig til de økonomiske udfordringer, som de og samfundet vil stå overfor i fremtiden.
“Det viser sig, at nogle af de ting, eleverne har bekymret sig om, måske ikke er så slemme alligevel ifølge kommissæren. Men når man er 15 år, kan det virke fuldstændigt uoverskueligt”, siger læreren.
EU-kommissæren for finansielle tjenesteydelser og opsparings- og investeringsunionen Maria Luís Albuquerque.Foto: Villads Kirk Thomsen
Samtalen gør også eleverne mere bevidste om de muligheder og privilegier, de har. Blandt andet det faktum, at man har gratis uddannelse og uddannelsesstøtte i Danmark.
“Nu har hun sagt til dem, at der er nogle ting, som EU tager sig af. Det er en rigtig fin ting, fordi det skaber måske lidt ro på bagsmækken for dem”, siger Lis Zacho.
Et møde, der er guld værd
Hun understreger, at det har betydet meget for eleverne, at de har haft mulighed for at dele nogle af deres bekymringer med EU-kommissæren.
“Det er guld værd, at nogen, som er så højt estimeret og har så stor magt i virkeligheden, giver sig tid til at snakke med børn og unge”, siger Lis Zacho.
Hvordan rummer du elevernes bekymringer og deres drømme for fremtiden, når du ikke har adgang til en person i den type magtposition?
“Jeg snakker med dem, fordi viden er også magt. Folkeskolen har en kæmpe opgave, men samtidig også en megafed opgave med at skabe ro og viden, så eleverne føler, at de er beredt til den fremtid, som de går ind i. Vi skal lære dem at være kritiske også som forbrugere”, siger Lis Zacho.
Eleverne vil have mere økonomiundervisning
Da EU-kommissæren er taget afsted, taler klassen om, hvordan det har været at være med. De er enige om, at de gerne vil lære mere om privatøkonomi.
“De vil aldrig glemme det her”, siger Lis Zacho.
Til sidst henvender en af eleverne sig til arrangøren fra Danske Bank og siger:
“Nu nåede vi ikke at få fat på din chef for at sige, hvor godt, du har gjort det. Men du har været rigtig god”.