En særlig indsats for at løfte undervisningen i tal og algebra.
Sådan lød en ud af 61 anbefalinger, som en ekspertgruppe i 2022 afleverede til Børne- og Undervisningsministeriet.
Ministeriet satte Nationalt Center for Udvikling af Matematikundervisning på opgaven. Og nu er resultatet klar.
"Vi kan konstatere, at mange elever er udfordrede på tal- og algebraområdet. Der viser sig måske mest tydeligt ved afgangsprøverne. Her volder grundlæggende talforståelse, brøker, negative tal og relativt simple algebraberegninger mange elever store problemer", siger leder af Nationalt Center for Udvikling af Matematikundervisning Morten Blomhøj, der også er professor i matematikdidaktik ved DPU.
Fælles indsats for tal og algebra består af 15 såkaldte læringsspor, hvoraf 10 er henvendt grundskolen.
Konkrete aktivitetsforslag men ikke forløb
Målet med dem er at give forskningsbaserede bud på, hvordan man gennem matematiske praksisser kan skabe en progression i forståelsen af centrale matematiske områder.
Her er indsatsens læringsspor og temaer
"Det er vigtigt at understrege, at læringssporene er til lærerne, ikke eleverne. Det er vores bud på, hvordan man forskningsmæssigt kan skitsere mulige progressioner, som eleverne kan gennemløbe. Men det skal oversættes til undervisning", siger Morten Blomhøj og tilføjer:
"Vi håber, at læringssporene kan være med til at opbygge en fællesforståelse i klassen, og kan understøtte læreren i at finde ud af, hvor den enkelte elev er henne i sin progression. Men vi ved også godt, at eleverne ikke går lige hurtigt frem. Og at det er krævende af læreren at navigere i det".
Læringssporene indeholder konkrete forslag til aktiviteter, men er ikke tænkt som undervisningsforløb, fortæller Morten Blomhøj.
"Så vi håber, at der er nogle læremiddelforfattere og lærere, der har lyst til at lave undervisningsforløb, der bruger læringssporene. Men vi er også helt klar over, at hvis de skal ud og leve på skolerne, så kræver det understøttelse og facilitering", siger han og tilføjer:
"Her kan matematikvejlederne spille en rolle, men der skal givetvis også efteruddannelse til. Og så skal der skabes rammer, der gør, at lærerne ude på skolerne kan samarbejde om at udvikle deres undervisningspraksis efter de her spor".
Ikke noget quickfix
Når det lige er tal og algebra, der særligt volder eleverne udfordringer, så er det, fordi det er et svært område, understreger Morten Blomhøj.
"Når man går videre fra at regne med naturlige tal, bliver matematikken abstrakt og svær at binde op på konkrete erfaringer. Og der sker let det, at fordi der er et pres for, at alle elever skal nå til et vist niveau på et bestemt tidspunkt, så fokuserer undervisningen på at give instrumentelle anvisninger til, hvordan man løser bestemte opgaver. Det betyder, at systemet på sin vis gør sig selv blind over for udfordringerne ", siger han.
Undersøgelser viser, at selv elever, der består matematik på b-niveau i gymnasiet, ofte gør det ved hjælp af en instrumentel tilgang til algebra, mere end fordi de har tilegnet sig den grundlæggende forståelse, pointerer Morten Blomhøj.
"Vi ved også, at på videregående uddannelser, hvor man bruger matematik, uden det er et hovedfag, er frafaldet oftest betinget af de studerendes matematiske udfordringer", siger han og tilføjer:
"Og det er vigtigt at holde sig for øje, at eleverne har svært ved det, fordi det er svært. Dermed også sagt, at der ikke er noget quickfix. Det er et område, hvor der er problemer, men det er også et område, vi ved, vi kan gøre noget ved. Og at det kan betale sig at gøre det".
Håber på feedback fra lærerne
Ud over læringssporene består strategien af syv temaer, hvoraf grundskolen er målgruppe for de tre, og ét går på tværs af grundskole, gymnasie og erhvervsuddannelser.
Det forventes, at der løbende vil komme flere læringsspor og temaer til. Der er således allerede planlagt et tema om brøker i løbet af foråret.
"De læringsspor, vi har, skal ikke opfattes som
værende støbt i beton. Vi håber, at de tilbagemeldinger vi får fra praksis, kan
hjælpe os med at udvikle dem. Måske navnligt i forhold til at gøre dem mere
konkrete, både hvad angår undervisning og brugen af dem i fagteam. Desuden er
der områder, herunder negative tal, vi af resursemæssige årsager endnu ikke har
kunne tage under behandling, men som vi håber vil kunne blive tilføjet i
fremtiden", siger Morten Blomhøj.
Fælles indsats for tal og algebra indeholder desuden en lærervejledning og plakater til hvert læringsspor.