Trivsel 

Vold, hærg og trusler: Hver anden elev har været udsat for udadreagerende adfærd i år

49 procent af forældrene svarer i ny undersøgelse, at deres barn i løbet af det sidste år har været udsat for udadreagerende eller grænseoverskridende adfærd fra en anden elev i skolen.

Offentliggjort

Vold, slåskampe, ødelæggelse af ejendele, råben eller en truende adfærd og sprog.

Det har hver anden elev i folkeskolen oplevet mindst én gang i løbet af det seneste år, hvis man spørger deres forældre. Og ifølge mange af forældrene har deres barn oplevet det mange gange gennem de seneste 12 måneder.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse fra Skole og forældre, der er en forening for skolebestyrelser og forældre til børn i folkeskolen.

Hver femte forælder svarer, at deres barn har oplevet at blive udsat for udadreagerende adfærd flere end 10 gange det seneste år.

Mange forældre angiver også, at deres barn har været udsat for grænseoverskridende adfærd som seksuelle tilnærmelser, uønsket fysisk kontakt, krænkende kommentarer eller chikane på sociale medier fra andre elever på skolen.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført i perioden 21. – 28. juni 2024. Der er svar fra i alt 980 forældre til børn i folkeskolen. Undersøgelsen er sendt ud på email til 12.000 tilfældigt udvalgte modtagere i nyhedsbrevet fra magasinet Skolebørn.

Læs undersøgelsen

Det angiver 30 procent af forældrene, at deres barn har været udsat for det seneste år.

Formand for Skole og Forældre Rasmus Edelberg siger, at der er brug for, at skolerne i højere grad har fokus på at styrke fællesskabet mellem eleverne.

”Det handler om at lære alle elever at tage medansvar for en tryg og god kultur, hvis det ikke er på plads fra start. Skolerne må også blive skarpere på, hvordan de håndterer konflikter, og gøre det med udgangspunkt i et moderne børnesyn. Og så skal de gøre det i tæt samarbejde med forældre og elever”, siger han i en pressemeddelelse.

Rasmus Edelberg glæder sig over sænkelsen af klasseloftet fra 28 til 26 for de mindste elever er trådt i kraft, men han så gerne, at det bliver sænket yderligere til 24 elever.

I marts viste en undersøgelse fra Danmarks Lærerforening, at hver anden lærer oplever vold mellem elever mindst en gang om ugen.