Nu er resultatstyring af folkeskolen lov

Tredje og sidste del af skolereformpakken blev i dag endeligt vedtaget i Folketinget. Den indebærer nye regler for elevplaner og Fælles Mål og en større grad af styring efter målbare resultater.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Ønsker nogen at udtale sig?" spurgte Folketingets formand, Mogens Lykketoft, under dagens tredjebehandling af lovforslag 150, der omhandler en forenkling af elevplaner, Fælles Mål og kommunernes kvalitetsrapporter. Det var ikke tilfældet.

Tredje reformlov fremsat: Fokus på forenkling og målstyring

Forslaget blev vedtaget med 99 stemmer for og 13 imod, nemlig Enhedslisten og Liberal Alliance stemte imod lovforslaget. Uffe Elbæk, der er uden for folketingsgrupperne, stemte hverken for eller imod.

Antorini afviser, at læring skal styres fra Christiansborg

Vedtagelsen betyder en politisk blåstempling af den forenkling og præcisering af Fælles Mål, som en stribe arbejdsgrupper for de enkelte fag netop har afleveret til Undervisningsministeriet. Derudover medfører loven, at der ikke udarbejdes elevplaner i alle fag på alle klassetrin fremover, men at der samtidig stilles nye krav til indholdet af elevplanerne. Der er ændrede krav til kommunernes kvalitetsrapporter, som fremover skal skrives hvert andet år og i højere grad  bruges som et mål- og resultatstyringsværktøj.

DLF: Ny lov kan snævre undervisningsbegrebet ind

Lovændringen byder derudover på at par navneændringer fra 1. august 2014. Uddannelses-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorienteringen (UEA) skifter navn til uddannelse og job, og natur/teknik-lærerne skal vænne sig til at skrive natur/teknologi fremover. Skolebiblioteket skal hedde det pædagogiske læringscenter.

Uddannelse og job bliver nyt emne i folkeskolen

Lovforslaget blev andenbehandlet 10. april, men her var der heller ingen partier, der ønskede at indtage talerstolen.

Læs mere

Læs loven her