"Vi har valgt at køre uddannelsen over hele året fremfor i seks ugers moduler, så lærerne stadig er tilknyttet praksis. Det giver dem mulighed for at afprøve de ting, som de bliver præsenteret for på uddannelsen", siger skolechef Jens Kvist fra Skive.
Skive Kommune satser massivt på at uddanne lærere i linjefag
Til august begynder en række lærere fra skolerne i Skive Kommune at følge et linjefag i enten dansk, matematik, engelsk eller tysk på den lokale læreruddannelse. Årene efter følger flere lærere og også andre fag. Skolerne får penge til at ansætte afløsere til at fylde hullerne ud efter dem, der er på uddannelse.
Uddannelsesindsatsen i Skive
- 2015-2016: Dansk 1. til 6. klasse, matematik 4. til 10. klasse,engelsk og tysk.
- 2016-2017: Dansk 4. til 10. klasse, matematik 1. til 6. klasse,kristendomskundskab samt håndværk og design.
- 2017-2018: Dansk 1. til 6. klasse, matematik 1. til 6. klasse,fysik/kemi, natur/teknologi og historie.
- Kommunen har også sat et mindre beløb af til, at skoler medakut behov for at få uddannet en lærer i et fag, som ikke udbydesdet pågældende skoleår, kan få læreren ind på en ledig plads på denordinære læreruddannelse, så læreren følger faget sammen med delærerstuderende.
- 2015-2020. Faglig vejledning i skolen og fagspecifikke modulerfor vejledere i henholdsvis læsning, matematik, fremmedsprog ognaturfag.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Skive Kommune vil bruge 60 millioner kroner over de næste fem år på at opgradere lærere, så de får linjefag i de fag, de underviser i. Det begynder til august med dansk 1. til 6. klasse, matematik 4. til 10. klasse, engelsk og tysk.
Da linjefag til alle blev til 95 procent
"Vi er nødt til at prioritere indsatsen med at få flere lærere med linjefag, hvis vi skal leve op til 2020-målet om, at eleverne skal møde linjefagsuddannede lærere i 95 procent af undervisningen. Samtidig står vi i en ny virkelighed, hvor lærere spørger, hvad de ikke længere skal lave, når nu de skal undervise mere. Vi vil give dem en bedre platform at stå på, så de kan udvikle en anden måde at tilrettelægge forberedelsen på", siger skolechef Jens Kvist.
Lærerne kan hellige sig studiet
I dansk og matematik skal lærerne til undervisning en dag om ugen i et år og får også en ugentlig dag til studieforberedende arbejde. Engelsk, tysk og de fag, der kommer til i de kommende år, løber også over et år. Her afsættes der en dag til undervisning hver anden uge og en dag til studieforberedende arbejde i de modsatte uger.
"Vi har valgt at køre uddannelsen over hele året fremfor i seks ugers moduler, så lærerne stadig er tilknyttet praksis. Det giver dem mulighed for at afprøve de ting, som de bliver præsenteret for på uddannelsen. Samtidig er det vigtigt, at de er væk hele dage, så de ikke føler, at der blive spist af deres forberedelsestid. Når de ikke skal undervise de dage, de uddanner sig, har de ikke brug for forberedelsestid, og de bliver heller ikke forstyrret af hverdagens drift, men kan hellige sig studiet", siger Jens Kvist.
Nu bliver det lettere at få papir på flere linjefag
Lærerne får et helt linjefag, men det bliver ikke et krav, at de går til eksamen.
"Vi har hørt, at nogle føler sig for gamle til at gå til eksamen, men vi opfordrer lærerne til at gøre det, så de har papir på, hvad de kan, hvis de senere vil ud at flyve", siger skolechefen.
Skive er ikke specielt velstående
De 60 millioner kroner går blandt andet til at ansætte 20 lærere, så skolerne kan få dækket fraværet for de lærere, der er i gang med at uddanne sig. Det er Jane Bodilsen, næstformand i Skiveegnens Lærerforening og medlem af Hovedstyrelsen i DLF, godt tilfreds med.
Linjefagsdækning halter bagefter
"Vi hører ofte, at der ikke er penge til at efter- og videreuddanne lærere, så det er godt at kunne nævne en kommune, som gør noget. Skive er ikke specielt velstående, men den vælger alligevel at arbejde seriøst med linjefagene. Vi oplever ganske vist, at vi er underbemandede med lærere, men det er klart en hjælp, at vi ikke selv skal dække timerne for de kolleger, der er under uddannelse, men at der bliver ansat flere lærere", siger Jane Bodilsen.
Syv ud af ti lærere underviser i fag, de ikke har linjefag i
Der bliver tale om 20 ligeværdige stillinger, hvor de nye lærere indgår i fagfordelingen, tilføjer Jens Kvist.
"I forhold til at kunne rekruttere lærere er det en fordel, at de ikke skal ud som cykelvikarer, hvor de er seks uger på en skole og derefter seks uger på en anden skole", siger Jens Kvist.
Skoler bliver opgraderet som helhed
En stor del af de 60 millioner kroner var i forvejen sat af til kompetenceudvikling. Det betyder, at skolerne selv skal betale, hvis de vil have et kursus i for eksempel classroom management eller andre små kurser. Skive Kommune har også søgt om 5,7 millioner kroner fra A.P. Møller Fondens folkeskolemilliard.
Mærsk donerer en milliard til folkeskolen
"Udvalget i fonden vil høre nærmere om vores uddannelsesplan og har inviteret os til møde midt i februar. Det betyder, at udvalget har til hensigt at give midler", siger Jens Kvist.
Skolerne i Skive har meldt deres behov for at få uddannet lærere i linjefag ind til forvaltningen. For eksempel vil Aakjærskolen gerne have uddannet en lærer i dansk, en i matematik, to i tysk og fire i engelsk i det kommende skoleår.
"Uddannelsesindsatsen vil betyde, at de pågældende lærere bliver bedre fagligt funderet, og at vi over nogle år får opgraderet skolen som helhed. Men det varer et stykke tid, inden vi har overblik over, hvem der skal afsted, hvilke ugedage de er væk, og hvordan vi skal vikardække dem", siger viceskoleleder Karsten Malte Sørensen.
Med otte lærere på skolebænken står Aakjærskolen til at få tilført resurser til to fuldtidsstillinger.