Undervisningsministeriet har fået udarbejdet et nyt katalog om undervisningen af nyankomne tosprogede elever. Materialet skal hjælpe og inspirere kommuner og skoler til at skabe deres egne løsninger, der matcher de lokale forhold.
Ni kommuner uddeler erfaringer med undervisningen af nyankomne elever
Undervisningsministeriet har udgivet et nyt inspirationskatalog om, hvordan kommuner og skoler kan skabe en god og tryg skoledag for nyankomne tosprogede elever og deres forældre. Ni kommuner deler deres viden og praktiske erfaringer.
Syv tematikker
- Organisering af modtagelsestilbuddet
- Visitation og afdækning af kompetencer
- Basisundervisningens rammer
- Sammenhæng og overgange i nyankomne elevers skoleforløb
- Medarbejderkompetencer
- Samarbejdet med nyankomne forældre
- Elever og familier med traumer
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Undervisning af nyankomne børn, som ikke har de sproglige forudsætninger for at deltage i den almindelige undervisning, stiller store krav til både lærere, skole og forvaltning. Måske er børnene flygtningebørn og har oplevet traumer, og måske kan deres forældre ikke et ord dansk. Undervisningsministeriet har derfor fået udarbejdet et inspirationskatalog med viden og erfaringer om modtagelse og undervisning af nyankomne elever.
Hæftet beskæftiger sig med syv centrale temaer som spænder fra selve organiseringen af modtagetilbuddet til de nyankomne elever over medarbejdernes kompetencer til hvordan man håndterer elever og familier med traumer.
Hvert tema er bygget op omkring den eksisterende viden på området, eksempler på hvordan kommuner og skoler arbejder med området
i praksis og hvilke erfaringer, de har gjort sig samt refleksionsspørgsmål til henholdsvis forvaltning og skoleledelse/skolens resursepersoner.
Tosprogede mangler hjælp til dansk
Ideer til forældrecafé eller åben undervisning
Netop erfaringerne fra praksis er meget gennemgående i inspirationshæftet, hvor ni kommuner - Frederiksberg, Hedensted, Hørsholm, Jammerbugt, Odder, Odense, Silkeborg, Varde og Viborg - deler deres arbejde med modtagelse og undervisning af nyankomne elever.
Her kan man blandt andet læse om, hvordan Sølystskolen i Silkeborg Kommune afholder forældrecafé for forældre til nyankomne elever. Idéen opstod, da skolen blev klar over, at mange forældre havde behov for hjælp til at læse breve fra skolen, bruge ForældreIntra og komme i gang med at hjælpe deres børn med lektier derhjemme.
Lærerne skal bygge sproglige stilladser
På Rungsted Skole i Hørsholm Kommune holder vejlederen i dansk som andetsprog (DSA) et ugentligt "åbent hus", hvor alle skolens medarbejdere kan komme for at få inspiration og vejledning til deres undervisning.
"En del af min vejledning er tilrettelagt som Åbent Hus, hvor medarbejderne kan komme ned i lokalet, som vi anvender til undervisning på modtagelseshold. Her kan de se konkrete eksempler på, hvordan man visuelt kan understøtte et læringsmiljø, der tilgodeser elever, som endnu ikke mestrer det danske sprog fuldt ud", fortæller DSA-vejleder Elisabeth Ibh fra Rungsted Skole i inspirationskataloget.
Flere materialer i støbeskeen Inspirationsmaterialet er udarbejdet for Undervisningsministeriet af Rambøll i tæt samarbejde med læringskonsulenter på området. Derudover er blandt andet Danmarks Lærerforening, KL og Skolelederforeningen blevet inddraget undervejs.
Efter ti år: Ny vejledning om tosprogede elever
Der er i det hele taget fokus på de nyankomne elever hos Undervisningsministeriet. I foråret kom der efter ti år med den samme vejledning en ny vejledning om undervisningen af tosprogede elever og dansk som andetsprog. Derudover er ministeriet i gang med at udvikle et afdækningsmateriale til sproglig og faglig afdækning af nyankomne og tosprogede elevers kompetencer. Planen er, at det skal være klar til det kommende skoleår, så kommuner og skoler kan bruge det til optagelsen af nyankomne elever.
Læs mere
Inspirationskataloget om modtagelse ogundervisning af nyankomne elever