Illustration: Peter Yde
Hver fjerde borgmester i Danmark er lærer
27 ud af de 98 borgmestre i Danmark er en lærer. Det er ikke et tilfælde, for lærere har gode forudsætninger for at indtage rollen som politiker og borgmester, mener kommunalforsker.
Kendte lærerpolitikere:
• Marianne Jelved, kulturminister, tidligerekommunalpolitiker
• Villy Søvndal,
udenrigsminister, tidligerekommunalpolitiker
• Poul Hartling,
statsminister 1973-1975
• Thorkild Simonsen, borgmester i Aarhus 1982-1997
• Ritt Bjerregaard,
tidligere undervisningsminister,overborgmester i København 2005-2010
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Under borgmesterkæden gemmer der sig typisk en lærer. Ud af Danmarks 98 borgmestre betegner 27 sig selv som skolelærere i Danske Kommuners borgmesterdatabase. Dermed er en baggrund som lærer den mest typiske for en borgmester i Danmark.
»Lockouten skubbede mig ind i politik«
Ifølge kommunalforsker Ulrik Kjær, der beskæftiger sig med borgmesterrollen, kan det skyldes to ting.
»For det først er kommunalpolitik en tidskrævende affære, så det at folkeskolelærere ofte har en vis fleksibilitet og mulighed for at jonglere med jobtimer, passer godt med det kommunalpolitiske arbejde. For det andet så har læreren traditionelt spillet en stor rolle i lokalsamfundet, og derfor virker det naturligt, at læreren også engagerer sig lokalpolitisk«.
Af de i alt 27 lærerborgmestre er 20 fra Socialdemokraterne, fem er fra Venstre, og to er fra Konservative. Ligesom landsgennemsnittet for borgmestre er langt de fleste lærerborgmestre mænd, nemlig 23 ud af 27, så kun fire er kvinder.
»Lokal indsigt er en fordel for min undervisning«
Læreren kan stå på ølkassen
Ud over lærerens rolle i samfundet fremhæver kommunalforsker Ulrik Kjær også en række personlige egenskaber, der giver læreren en fordel i politikerrollen. Lærere er gode kommunikatører, i stand til at sætte sig ind i fagligt stof og kan kombinere det til gode argumenter.
En gennemsnitsborgmester: Mit lærerjob har lært mig meget
»Noget så simpelt som at stille sig op på ølkassen og sige, hvad man mener, er ikke anset som en selvfølgelighed i andre erhverv, så på den måde er skolelæreren et meget godt bud på en kommunalpolitiker.«