Kenneth Nielsen, formand for Esbjerg Lærerforening, foreslår, om ikke kommunens politikere og lærere kan tage ved lære af Fanøs skoler, der klarer sig rigtig godt, i stedet for at tage på en dyr rejse til Canada.

Lærer i Esbjerg: Vi kan ikke mærke inspirationen fra Ontario

Esbjerg Kommune har netop sendt 30 lærere og skoleledere af sted til Ontario. Det er femte gang, en delegation fra kommunen rejser derover, og kredsformand Kenneth Nielsen er ikke begejstret, mens lærer og tillidsmand Lars Overgaard Larsen ikke kan se nogen ændringer i skolepolitikken på trods af de mange besøg.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alt i alt kommer turen til at koste cirka 16.000 kroner per mand eller knap en halv million kroner i alt for 30 personer, men ifølge konstitueret skolechef Ulla Visbech får kommunen noget for pengene.

»Vi tager derover for at lære og blive inspireret. Jeg tror, at hvis vi virkelig skal rykke os i den omstilling, vi har gang i lige nu, skal folk derover og reelt se, hvad de gør anderledes. Vi kan allerede mærke, hvor meget vi har rykket os efter de tidligere besøg. Så jeg mener virkelig, at det er alle pengene værd«, har Ulla Visbech udtalt til JydskeVestkysten.

Vejleder om inspiration fra Canada: Jeg er model i undervisningen

Færgebilletten til Fanø er måske givet bedre ud

Formanden for Esbjerg Lærerforening, Kenneth Nielsen, er dog ikke enig. Han mener, at kommunens prioriteringer sender forkerte signalværdier, fordi der samtidig ikke er råd til, at kommunens lærere kan overnatte sammen med elever på ture. Her må forældre træde til.

»Jeg har ønsket de deltagende i turen god rejse, og jeg håber, at de får noget godt med hjem derovrefra. Men min personlige holdning er: Ville der ikke være steder i Danmark, hvor vi kunne se spændende skole, men hvor rejseudgiften ikke nødvendigvis fyldte så meget? Færgebilletten til Fanø koster ikke så meget, og der har man trods alt det højeste gennemsnit i landet uden for whiskybæltet. Det kunne være, man skulle se på det også«, siger han.

Forsker: Ontario er væsensforskellig fra Danmark

Kenneth Nielsen kan godt se, at der er en vis logik i, at kommunerne vil til Ontario, fordi skolereformen bygger på erfaringerne derfra. Men han minder om, at man også skal se, hvad der er sket i Ontario siden 2013. Blandt andet har der været massive strejker blandt lærerne.

Canadisk inspirator: Lærere kan gøre hinanden bedre

Rejseudgifter for 1,3 millioner

Det er femte gang, kommunen sender folk til Canada, og ifølge en opgørelse fra netmediet Altinget i november havde Esbjerg Kommune dengang brugt cirka 841.500 kroner. Oven i det kommer så 480.000 kroner for den seneste tur. Det giver en samlet udgift på over 1,3 millioner kroner, og det er faldet lærer og tillidsrepræsentant på Urbanskolen, afdeling D, Lars Overgaard Larsen for brystet. Han er fortørnet over politikernes prioriteringer.

»Hvilke konkrete tiltag har disse ture medført for Esbjerg Kommunes skolepolitik? Ingen set fra et gulvperspektiv. Tværtimod har vi været vidne til omstruktureringer og besparelser på skoleområdet, en politik, som ligger milevidt fra de forbilleder, man nu forsøger at efterligne«, skriver Lars Overgaard Larsen i et læserbrev i JydskeVestkysten. Han efterlyser i stedet, at politikerne bruger penge på efteruddannelse af alle lærere i Esbjerg Kommune i stedet for kun at sende udvalgte få til Ontario.

Kenneth Nielsen hører også, at spredningseffekten fra de tidligere Ontario-ture er begrænset ude på skolerne, blandt andet fordi der mangler tid til, at lærerne kan sætte sig ind i, om der er noget at lære fra Ontario og hvad i så fald.

Fra Risskov til Ontario og tilbage igen

 

Rejsearrangør: Rejser til Ontario giver et boost