Debat

Bør jeg lære mine elever at prompte, spørger lærer Sebastian Cohrt.

Lærer: Jeg ved, at mine elever bruger AI, for de er dårlige til det

Der er brug for retningslinjer for kunstig intelligens i skolen, mener lærer Sebastian Cohrt.

Offentliggjort

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning.

Det er snart tid til de årlige projektopgaver. Men i år afstedkommer disse en række nye spørgsmål. Eleverne har nemlig i løbet af de seneste par år i stigende grad brugt kunstig intelligens til at løse deres opgaver. For at teste hvor stor en effekt dette kunne have på opgaven i år, gav jeg både ChatGPT og Microsoft’s copilot følgende prompt:

Jeg er en folkeskoleelev i 9. klasse, som har brug for hjælp til min projektopgave.

Mine lærere har givet mig overemnet forandring. Det, jeg har brug for, er følgende. 1.

Vælg et underemne til mig. Underemnet skal have noget med forandring at gøre og

belyse et aktuelt problem i vores samfund. 2. Find på tre spørgsmål til mit

underemne til en problemformulering. 3. Svar udførligt og dybdegående på de tre spørgsmål.

Begge værktøjer svarede hurtigt og udførligt på alle punkter. Som elev ville jeg altså på ganske få minutter kunne få kunstig intelligens til at lave min projektopgave. Alt fik jeg serveret, og Copilot kan endda lave en PowerPoint med stikord ovenikøbet.

Vil kunstig intelligens give bedre opgaver?

Jeg ved at mine elever bruger kunstig intelligens. Jeg tror ikke, at de er dygtige nok til at prompte den endnu. Derfor vil de formentlig ikke være i stand til at få den til at lave en projektopgave lige så let, som det lykkedes mig at gøre. Men burde jeg lære dem det? Ville det give dem muligheden for at bruge mere energi på at finde kilder udover dem på internettet? Ville de måske have overskud til at tage på biblioteket eller finde et levende menneske, de kunne snakke med? Ville brugen af kunstig intelligens give eleverne mulighed for at lave bedre produkter?

For nogle elever ville svaret til disse spørgsmål være ja, men andre ville i stedet bruge den ekstra tid på at holde fri. Det er ikke usandsynligt, at nogle elever vil bruge kunstig intelligens og få meget mere ud af deres projektopgave, mens andre vil bruge kunstig intelligens og holde fri. Derudover vil der lige nu være elever, som udfører projektarbejdet, som de plejer, uden brug af kunstig intelligens.

Hvordan skal jeg så bedømme alle disse projekter?

Da eleverne skal arbejde selvstændigt, er det meget muligt, at jeg ikke vil vide med absolut sikkerhed, hvilke elever der har brugt kunstig intelligens. Men skal de elever, der har brugt kunstig intelligens, og som derfor har haft en fordel, bedømmes på lige fod med de elever som ikke har brugt kunstig intelligens?

Nogle elever er måske også blevet instrueret i, hvordan man skriver et godt prompt, hvorimod andre ikke har fået denne information.

Nemt at opdage plagiat 

Alle disse spørgsmål, som måske presser sig endnu mere på, nu hvor projektopgavens karakter kan komme med på afgangsbeviset, er også til stede i den daglige undervisning. For eksempel kan Prezi, som eleverne har adgang til gennem SkoleTube, lave hele præsentationer til eleverne på få minutter. Copilot og ChatGPT skriver fortrinlige skriftlige afleveringer. 

Nogle af mine elever bruger disse til inspiration, nogle bruger de første to linjer og skriver derefter selv og andre plagierer hele afleveringer. Det sidste tilfælde er nemt at forholde sig til, men hvad med de foregående to? Gør de det til en prøve, vil de blive bortvist, men lærer de ikke at bruge kunstig intelligens, vil de være bagud, når de kommer ud på arbejdsmarkedet.

Som lærere har vi brug for retningslinjer for, hvordan folkeskolen skal se ud, efter den kunstige intelligens er kommet ud i klasseværelserne - og gerne nu.

Deltag i debatten - send dit indlæg på 400-600 ord til debat@folkeskolen.dk