Eli Thue Svensmark har fået godtgørelse efter at Ligebehandlingsnævnet har afgjort, at han er uberettiget afskediget fra Frederikssund Kommune.

400.000 til ordblind lærer for uberettiget fyring

En ordblind lærer får 400.000 kroner i godtgørelse for fyring fra Frederikssund Kommune. Han og DLF har vundet en sag i Ligebehandlingsnævnet, som har afgjort, at han blev forskelsbehandlet på grund af handicap.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærer Eli Thue Svensmark blev afskediget fra Frederikssund Kommune i oktober 2015 på grund af en stress-sygemelding. Han blev ansat i en fuldtidsstilling i oktober 2014 og gjorde ved ansættelsen opmærksom på, at han er ordblind og skal have et computerprogram til læse/skrive-støtte samt hjælp fra en personlig assistent for eksempel til skriftlige forældrehenvendelser og elevplaner. Han blev ansat til at arbejde på den daværende Heldagsskolen Hanghøj.

Lærerens teammakker blev ansat som personlig assistent for Eli Thue Svensmark. Sådan har det også været i hans tidligere ansættelser, da det gør arbejdet lettere, når det er teammakkeren, der er assistent.

Men teammakkeren fik ikke sin løn fra kommunen før et halvt år efter ansættelsen, skønt der blev rykket.

Eli Thue Svensmark gjorde ved samtalen opmærksom på, at han har brug for en computer til sit arbejde, og at der skal være installeret nogle bestemte hjælpemidler som CD-ord mm. I det år han var ansat, fik han blot en tablet af kommunen, skønt han rykkede mange gange for at få en computer. En tablet er ikke god nok til formålet, da den er for lille og hverken har printeradgang eller cd-rom-drev.

Det fremgår ikke af sagen, hvorfor kommunen ikke gav ham en computer. DLF har i sagen undret sig over, at læreren ikke har fået svar på sine henvendelser angående computer og finder det ubegribeligt, at der ikke findes et eneste notat fra møder og drøftelser om it-løsninger. Ligebehandlingsnævnet vurderer, at kommunen ikke har bevist, at man i tilstrækkeligt omfang har undersøgt og afprøvet mulighederne for at løse lærerens problemer ved at give hensigtsmæssige hjælpemidler.

Kommunen uenig i afgørelse

Jurist i DLF Camilla Bengtson, som har ført sagen for Eli Thue Svensmark, fortæller at det er vigtigt, hvis man har et handicap, at gøre opmærksom på det ved ansættelsen, så arbejdsgiveren kan tage hensyn til det og man sammen kan finde de hjælpemidler, som vil lette arbejdet. Arbejdsgiveren er nemlig forpligtet til at iværksætte de nødvendige "tilpasningsforpligtelser" for at fastholde en handicappet i ansættelsen med mindre hjælpemidlerne bliver urimelig byrdefulde for arbejdsgiveren.

"Eli Thue Svensmark havde i denne sag gentagne gange gjort kommunen opmærksom på, at han havde brug for en bærbar computer, og at han ikke kunne bruge den tablet, som skolens øvrige lærere havde fået udleveret", siger Camilla Bengtson.

Folkeskolen.dk har forsøgt at få et interview med en relevant person fra Frederikssund Kommune, men ingen har ønsket at medvirke i et interview.

Redaktionen har dog modtaget en mail fra børne- og skolechef Paw Kristian Holze Nielsen med følgende ordlyd: "Hermed Frederikssund Kommunes kommentar til sagen - vi har ikke yderligere: Frederikssund Kommune kan naturligvis ikke udtale sig i konkrete personalesager. Kommunen kan oplyse, at vi ikke er enige i afgørelsen fra Ligebehandlingsnævnet, men har valgt at tage afgørelsen til efterretning. Frederikssund Kommune ansætter altid de bedst kvalificerede medarbejdere til en ledig stilling, og iværksætter passende tilpasningsforanstaltninger, såfremt medarbejdere måtte have behov herfor".

Kan lide at arbejde med børn

Eli Thue Svensmark har arbejdet i mange år som lærervikar, på ungdomsskole og med rollespil. Han har arbejdet i et botilbud for psykisk sårbare unge og på en døgninstitution for diabetikerbørn. Han begyndte sin læreruddannelse i 1996 og blev meritlærer i 2009 med linjefag i billedkunst og natur/teknologi. Han er desuden uddannet som bisidder i Ordblindeforeningen og var arbejdsmiljørepræsentant på heldagsskolen.

"Jeg kan lide at arbejde med børn og vil meget gerne lære dem noget. Det er det, jeg brænder for", fortæller han.

Han var glad for arbejdet og havde det fint med kollegerne, men det gav efterhånden problemer, at han ikke havde adgang til de hjælpeprogrammer, som han har brug for i sit arbejde. Efterhånden gjorde det ham stresset, fordi han bruger store mængder af ekstra tid på arbejdet.

"De kunne bare have givet mig en elevcomputer med de rigtige programmer installeret på", lyder Eli Thue Svensmarks eget forslag.

På grund af stress som følge af den øgede arbejdsmængde sygemeldte han sig. På det tidspunkt var han deprimeret og havde angst.

Han kom til en sygesamtale med skolelederen meget tidligt i forløbet. Men undervejs har der været lederskifte og ændringer i skolestrukturen, og da han igen skal til sygesamtale, ringer den nye skoleleder og ændrer samtalen til en tjenstlig samtale.

Ligebehandlingsnævnet skriver, at kommunen i en samtale to måneder før afskedigelsen erkender at være blevet bekendt med, at lærerens sygemelding er direkte knyttet til de manglende hjælpemidler. Skolelederen erkender også ifølge sagsakterne, at der "var begået svigt, men fastholdt beslutningen om at starte en afskedigelsessag". Frederikssund Kommune er citeret for at være indstillet på at stille en bærbar computer til rådighed men med den betingelse, at læreren genoptager arbejdet øjeblikkeligt. Og det kunne han ikke på grund af sygdom.

En hård tone

DLF's konsulent i sagen Camilla Bengtson siger at det, der var mest stødende for Eli Thue Svensmark var, da Frederikssund Kommune i svarskriftet til Ligebehandlingsnævnet skrev, at klager (læreren) ikke var kompetent og egnet til at varetage arbejdet som lærer. Dette har aldrig været påpeget fra kommunens side, og det var heller ikke begrundelsen for opsigelsen.

Eli Thue Svensmark fortæller, at den hårde tone, der er opstået i sagen, ikke har været med til at gøre ham hurtigere rask. Det har været et hårdt forløb også at skulle høre på, at han pludselig ikke var "kompetent" og "egnet" til lærerjobbet.

Ligebehandlingsnævnet skriver, at lærerens sygefravær på grund af stress var knyttet til det forhold, at han ikke havde fået stillet en bærbar computer til rådighed, så han med sin ordblindhed kunne varetage sit arbejde som lærer. Dette giver anledning til at formode, at han har været udsat for forskelsbehandling på grund af sit handicap.

Eli Thue Svensmark får medhold og en godtgørelse, fordi Ligebehandlingsnævnet vurderer, at kommunen ikke har bevist, at man i tilstrækkeligt omfang har undersøgt og afprøvet muligheder for at løse problemerne ved at sætte hensigtsmæssige foranstaltninger i værk. Godtgørelsen svarer til ni måneders løn.