Mette Thiesen (til venstre) fra Nye Borgerlige er en ud af fire lærere, der nu stopper deres arbejde i skolen, fordi de er valgt ind i Folketinget.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Fire nye folketingsmedlemmer kommer direkte fra folkeskolen
Når det nye folketings medlemmer rykker ind på Christiansborgs kontorer, kommer fire af dem direkte fra en arbejdsplads på en folkeskole. Herunder halvdelen fra det nye parti Nye Borgerliges gruppe. I alt har 16 parlamentarikere en afsluttet læreruddannelse i bagagen.
HER ER DE LÆRERUDDANNEDEFOLKETINGSMEDLEMMER:
Socialdemokratiet
Annette Lind
Orla Hav
Anders Kronborg
Lars Aslan Rasmussen
Troels Ravn
Birgitte Vind
Camilla Fabricius
Kasper Roug
Venstre
Karen Ellemann
Peter Juel-Jensen
Radikale
Marianne Jelved
Enhedslisten
Christian Juhl
SF
Karina Lorentzen Dehnhardt
Nye Borgerlige
Mette Thiesen
Lars Boje Mathiesen
Alternativet
Susanne Zimmer
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Med 4.354 personlige stemmer kan Mette Thiesen se frem til at flytte arbejdsplads fra en folkeskole i Lyngby nord for København til Danmarks lovgivende forsamling. Ironisk nok sker det med ønsket om, at magten over skolen skal rykke den anden vej.
»Politikerne er nødt til at bestemme meget mindre. Der skal være tillid til fagfolkene ude på skolerne. Især med den sidste skolereform har man lagt en masse bureaukratiske byrder på folkeskolen. Står det til mig, skal skolerne igen have lov til at bestemme meget mere selv«, siger hun.
Mette Thiesen er en ud af fire medlemmer af det nye folketing, der rykker direkte fra et arbejde på en folkeskole til Slotsholmen. De øvrige er partifællen fra Nye Borgerlige Lars Boje Mathiesen, lærer på Ellevangskolen i Aarhus, socialdemokraterne Birgitte Vind, skolefritidsordningsleder på Petersmindeskolen i Vejle, og Anders Kronborg, lærer på Vitaskolen i Esbjerg.
Halvdelen af Nye Borgelige er lærere
37-årige Mette Thiesen blev uddannet folkeskolelærer i 2008 fra N. Zahles Seminarium og er skoleordfører for det tre og et halvt år gamle parti Nye Borgerlige. Hun har været med til at formulere partiets skolepolitik. Med en folketingsgruppe med kun fire mandater kan hvert medlem se frem til at varetage flere ordførerskaber. For læreren kommer skolepolitikken dog fortsat til at stå højt på dagsordenen.
Nye Borgerlige: Nationalt curriculum skal erstatte bureaukratiet i folkeskolen
»Selvfølgelig skal jeg stadig være skoleordfører. Vi har et kæmpe ansvar for at få sikret mere selvbestemmelse til lærerne. Ofte udformes skolepolitikken af folk, der ikke har nogen indsigt i virkeligheden ude på skolerne. Det vil jeg være med til at ændre«, siger hun.
»Det er enormt demotiverende som fagperson at få reform på reform proppet ned i halsen, når man i bund og grund godt ved, hvad der skal til, og bare gerne vil yde sit allerbedste for at give børnene en tryg hverdag og en god undervisning«.
Fra SFO'en til Christiansborg
Lærer og 'ny borgerlig': Lærerne er professionelle - vi kan godt holde egne holdninger ude af klassen
Mens lærerne Mette Thiesen og Lars Boje Mathiesen kommer til at udgøre halvdelen af en af Folketingets mindste grupper, kan skolefritidsordningslederen Birgitte Vind sammen med læreren Anders Kronborg se frem til at være en del af Folketingets største - Socialdemokratiets gruppe med hele 48 mandater. Med 7.012 personlige stemmer i Sydjyllands Storkreds overgik Birgitte Vind blandt andre tidligere undervisningsminister Ulla Tørnæs (Venstre).
»Der mangler tid til at løse opgaverne ude på skolerne. Skuldrene skal ned. Der bliver simpelthen løbet for stærkt. Siden 2008 er der ikke tilført en bøjet femøre til området, hvis man kigger på de samlede driftsudgifter per elev. Det er ikke godt nok«, siger Birgitte Vind om det billede af den danske folkeskole, hun tager med sig ind på Christiansborg.
Vil ånde partikammerater i nakken
Til sommer kan Birgitte Vind mødes til 30-årsjubilæum med det hold, hun blev uddannet folkeskolelærer sammen med i 1989 fra Jelling Seminarium. Siden 1991 har hun arbejdet i forskellige funktioner i folkeskolen.
»Det er gået ned ad bakke siden. I forhold til både hvordan børnene har det, hvad de mestrer, og hvor hurtigt lærerne løber. Jeg ved endnu ikke, hvilke ordførerskaber jeg får, men jeg kan garantere, at jeg med min store viden og netværk kan ånde dem i nakken, der sidder med skoleområdet«, siger hun.
Socialdemokratiet har siddet på undervisningsministerposten i store dele af den periode, du nævner. Hvad synes du om den skolepolitik, der har været ført de seneste år?
»Skolereformen var ambitiøs og fin i sin grundsubstans. Vi oplevede desværre, at pengene ikke fulgte med, fordi den borgerlige regering i 2015 fjernede nogle af de puljer, der skulle være med til at løfte indholdet. Og så kom reformen til at stå i skyggen af en forfærdelig lockout, der ikke skete på min vagt, og som jeg håber aldrig kommer til at gentage sig«.
16 medlemmer med læreruddannelse
I Socialdemokratiets folketingsgruppe kommer Birgitte Vind og Anders Kronborg til at sidde sammen med seks andre læreruddannede. Dermed er Socialdemokratiet det parti, der har flest folketingsmedlemmer med en afsluttet læreruddannelse.
Lærer bliver nyt S-medlem på Borgen: Jeg tager min skolelærertaske med
I alt 16 af de 179 medlemmer af det nye folketing har en afsluttet læreruddannelse i bagagen. Det viser en tilbagemelding fra partierne på en forespørgsel fra Danmarks Lærerforening. En af dem er det yderste mandat, 58-årige Susanne Zimmer fra Alternativet, der blev valgt ind med 774 personlige stemmer. Hun har 30 års erfaring som folkeskolelærer og -leder i Nordjylland. Hun fortæller til DR, at hun næppe var blevet valgt ind uden den erfaring i bagagen:
»Jeg har arbejdet på mit valg i to år og har mødt en del gamle elever rundtom i kampagnelandet. Jeg tror da bestemt, at det kan have gjort en forskel. Men jeg tror også, det er godt at have erfaringer med sig. Havde jeg været 25 år gammel, var det næppe det samme«.
20 aktive folkeskolelærere stiller op til Folketinget
(NB: I en tidligere version af artiklen fremgik det ikke, at Christian Juhl fra Enhedslisten er uddannet lærer. Til gengæld var Søren Pape Poulsen fejlagtigt på listen. Det er rettet ved en opdatering 13/6 13:25.)