Det er vigtigt at sende et signal om, at de få fag, der nu er eksamensfag, ikke er vigtigere end resten, mener Dorte Lange.
Foto: Bo Tornvig
DLF: Færre prøver betyder ikke, at nogle fag ikke er vigtige
Til sommer skal eleverne efter et år med skolenedlukninger og fjernundervisning kun op til fire afgangsprøver i tre fag. DLF er tilfredse med løsningen, men havde håbet karakternes betydning var blevet nedtonet.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Til sommer skal eleverne i folkeskolens afgangsklasser op i mundtlig og skriftlig dansk, skriftlig matematik og mundtlig engelsk. Det har et bredt politisk flertal besluttet fredag eftermiddag.
Næstformand i Danmarks Lærerforening Dorte Lange er glad for, at udmeldingen kommer allerede nu, og at den politiske enighed er stor.
"Det tyder på, der er gjort et godt forarbejde i en situation, hvor der ikke er nogen nemme løsninger", siger hun til folkeskolen.dk og understreger, at hun er tilfreds med løsningen, hvor eleverne modsat sidste år oplever at komme til eksamen som afslutning på folkeskolen.
Endelig afklaring: Færre afgangsprøver til sommer
Danmarks Lærerforenings anbefaling har dog været, at man gennemførte nogle af afgangsprøverne, men at karakteren ikke skulle direkte på eksamensbeviset og være afgørende for, hvilke ungdomsuddannelser eleverne senere kan komme ind på.
"Vi havde håbet, at man ville gennemføre nogle prøver, som ville indgå i lærerens vurdering, når der skulle gives årskarakter, og at årskarakter var blevet ophævet til afgangskarakter i alle fag", siger Dorte Lange.
"Men når man har valgt de fire fag, man har, er det i og for sig fair nok. Det er fag, man godt har kunnet undervise i via fjernundervisning, fordi de ikke indeholder så mange praktiske elementer".
Er der ikke en risiko for at sende et signal om, at resten af fagene ikke er så vigtige resten af dette skoleår?
"Både fra et lærersynspunkt og ifølge folkeskoleloven er alle fag vigtige. Det er vigtigt, at man får sagt, at det her ikke må betyde, at al undervisningen i 9. og 10. klasse bliver koncentreret i de fag, eleverne nu skal til afgangsprøve i", siger Dorte Lange.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har understreget, at det er bekendtgørelsen om nødundervisning, der gælder frem til sommerferien.
Med den i hånden kan skolerne skrue ned for timetallet i nogle fag. Men det vil være en stor fejl at give eleverne flere timer i de fag, der nu er eksamensfag, mens der skrues ned for de resterende fag, mener Dorte Lange.
"Eleverne har så afgjort brug for de fag også", understreger hun.