Formand for børne- og undervisningsudvalget i Kommunernes Landsforening, Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen.
Foto: KL
KL: Nye ghetto-regler kræver mere tid
Usikkerhed om de nye regler om sprogprøver og fraværsstraf i folkeskolen får nu kommunerne til at appellere om mere tid til omstillingen. Det sker efter meldingen fra Undervisningsministeriet om, at bekendtgørelse er forsinket.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Kommunernes Landsforening (KL) appellerer til undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) om at få mere tid til at implementere ghettopakkens omdiskuterede regler om sprogprøver og fraværsstraf i folkeskolen.
Reglerne trådte i kraft den 1. august, men ifølge Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen (S), der er formand for KL's børne- og undervisningsudvalg, kræver de nye regler store omstillinger i kommunerne, både af systemer og arbejdsgange i praksis.
"Og når der fortsat er så stor usikkerhed om, hvordan loven skal udmøntes, så er der brug for mere tid til at sikre en ordentlig og sikker implementering", siger Thomas Gyldal Petersen til folkeskolen.dk.
Svær position
Før sommerferien opfordrede han den nye regering til helt at udsætte implementeringen af de nye regler. Men forgæves.
"KL havde helt klart foretrukket, at loven var blevet udskudt, eller at der havde været længere tid til implementering. Fastholdelse af lovens ikrafttræden stiller kommunerne og medarbejdere i en meget svær position", siger han.
Efter ny regering: Støttepartier forventer, at en S-minister vil stoppe fraværsstraffen
I sidste uge bekendtgjorde undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i et svar til de Radikales Lotte Rod, at det trækker ud med udsendelsen af bekendtgørelsen om, hvordan skoler og kommuner konkret skal håndtere træk i børnechecken ved elevers ulovlige fravær.
Det skyldes blandt andet, at beslutningen om at iværksætte fraværsstraffen tilsyneladende blev truffet på et forkert grundlag. Efter at Pernille Rosenkrantz-Theil var tiltrådt som minister viste det sig, at tallet for, hvor mange familier der vil blive ramt af træk i børnechecken, var tæt på tre gange så højt - nemlig 14.400 elever - som oprindeligt vurderet.
Ny politisk drøftelse først
Derfor har undervisningsministeren iværksat endnu en kulegravning af beregningsgrundlaget af antallet af elever, der vil være omfattet af de nye regler.
Når beregningerne er klargjort, vil partierne bag "delaftalen om parallelsamfund på undervisningsområdet" blive indkaldt til en drøftelse. Udsendelsen af den nye bekendtgørelse, der fastlægger, hvordan reglerne skal håndteres i praksis, afventer disse drøftelser, oplyste ministeren i sit svar.
Men selv om det altså er uvist, hvornår bekendtgørelsen om fraværsstraffen sendes ud, understreger Undervisningsministeriet, at loven er gældende, og at ulovligt fravær allerede fra skoleårets start skal regnes med, når det skal vurderes, om der skal foretages træk i børnechecken.
"Det stiller meget store krav til ministeriets kommunikation til kommunerne om, hvordan man skal agere, og jeg opfordrer til, at de prioriterer den opgave højt", siger Thomas Gyldal Petersen.
Ny kulegravning af omfanget af ulovligt fravær