Klik på det interaktive kort længere nede i artiklen for at se de enkelte kommuners aftaler.
Flere kommuner og kredse er enige om lærerarbejdstid
62 kommuner og lærerkredse har sammen meldt rammer ud for lærernes arbejdstid næste skoleår. Det viser resultatet af en ny optælling. Find aftaler og fælles forståelser ved at klikke på danmarkskortet i artiklen. Kort og tal opdateres løbende. (opdateret 9/3 2016 14:23)
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Fælles forståelse, aftale, forståelsesaftale. Enighed om lærernes arbejdstid har stadig mange navne i landets forskellige byer. Men hvor der var 30 kommuner og kredse, der i foråret sidste år havde opnået enighed om rammerne for lærernes arbejdstid, er det nu 58 steder i landet, hvor der er kommet en fælles udmelding.
Lærerne i Odsherred får en aftale med mindre undervisningstid
Det viser en optælling, som Folkeskolen har foretaget med udgangspunkt i oplysninger fra Danmarks Lærerforening. Tallene glæder formand for overenskomstudvalget Gordon Ørskov Madsen.
"Det siger mig, at samarbejdet mellem kreds og kommune har forbedret sig. Flere kommuner har erkendt nødvendigheden af at skabe bedre og mere fleksible rammer for lærerne, så de kan varetage undervisningen", siger Gordon Ørskov.
De grønne kommuner er der, hvor lærerkreds og kommune i fællesskab har meldt rammerne om lærernes arbejdstid ud. De orange kommuner er der, hvor kredsene har haft indflydelse på kommunens udmelding. De hvide kommuner er der, hvor kommunen alene melder rammerne ud. Klik på kommunen og se, hvad parterne er blevet enige om. Hvis en kreds ønsker at få ændret farven på kortet, så kontakt venligst redaktionen.
Overenskomstresultatet har betydning i flere kommuner
Gordon Ørskov mener, at det arbejdstidspapir, som er et bilag til overenskomstresultatet mellem Lærernes Centralorganisation og KL, har haft stor betydning for forhandlingerne i kommunerne.
"Mange kommuner har brugt resultatet til at få gang i samarbejdet. Det er meget positivt. Vi er også vidende om, at der er mange kredse og kommuner, der ikke har en fælles forståelse, men som har haft mange positive drøftelser på baggrund af overenskomstresultatet, som fører til bedre rammer for lærernes arbejde næste skoleår".
Lærerne i Greve får afsat tid til forberedelse
Han understreger, at de fælles forståelser ikke løser alle udfordringer.
"Uanset om man har fælles forståelser eller lokale aftaler, eller om man ikke har, så står man stadig med kæmpe udfordringer, fordi der mangler resurser. Det er stadig alt for mange opgaver til lærerne i forhold til arbejdstiden", siger han.
Ziegler glæder sig over tæt lokalt samarbejde
Kommunernes chefforhandler den konservative borgmester i Høje-Taastrup Michael Ziegler mener ikke, at det er hensigtsmæssigt at lave aftaler, der binder kommunernes resurser. Men han siger til Jyllands-Posten, at KL ikke blander sig i, hvad kommunerne gør:
"At der bliver lavet aftaler og forståelser i kommunerne er et udtryk for, at der er en tæt dialog og et tæt lokalt samarbejde mellem kommunerne og lærerne, og det er godt".
Lærerne i Fredericia får en aftale med mere fleksibilitet