Det er en helt klar forudsætning, at forældrepålæg alene kan anvendes i de tilfælde, hvor familierne godt kan, men ikke vil påtage sig deres forældreansvar, skriver Manu Sareen i sit svar til Karina Adsbøl.
Socialministeren: Forældrepålæg kræver, at barnets udvikling er i fare
Kommuner truer med alvorlige sanktioner, når forældre ikke kan få deres børn med autisme i skole, oplever autismeforeningen. Dansk Folkepartis Karina Adsbøl har spurgt socialministeren, om det er et hensigtsmæssigt redskab i den slags sager. Forældrepålæg kan alene anvendes, når familien godt kan, men ikke vil påtage sig forældreansvaret, lyder svaret.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Karina Adsbøl har stillet spørgsmålet, efter at Berlingske Tidende i januar bragte artiklen "Forældre til børn med autisme trues med alvorlige sanktioner". En problematik, folkeskolen.dk allerede beskrev i november sidste år under overskriften "Kommuner truer med at tvangsfjerne skolevægrende elever med autisme".
Kommuner truer med at tvangsfjerne skolevægrende elever med autisme
Manu Sareen (R) har ikke oplysninger om den konkrete sag i Berlingske Tidende og kan derfor ikke vurdere, hvorvidt et forældrepålæg er et egnet redskab i sagen.
"Men det er en helt klar forudsætning, at forældrepålæg alene kan anvendes i de tilfælde, hvor familierne godt kan, men ikke vil påtage sig deres forældreansvar. Det er også vigtigt at understrege, at en kommunal afgørelse om forældrepålæg kan påklages til Ankestyrelsen. Hvis kriterierne for at iværksætte et forældrepålæg ikke er opfyldt, kan Ankestyrelsen ophæve kommunens afgørelse", svarer socialminister Manu Sareen (R).
Barnets udvikling skal være i fare
Der er strenge krav til, hvornår kommunerne kan iværksætte tiltag uden forældrenes samtykke, såsom forældrepålæg, understreger Manu Sareen.
"Der kan alene træffes afgørelse om forældrepålæg efter serviceloven, hvis barnets eller den unges udvikling er i fare, og dette vurderes at bero på, at forældremyndighedsindehaveren ikke lever op til sit forældreansvar. Der skal desuden foreligge bestemte oplysninger for eksempel om, at barnet eller den unge har ulovligt skolefravær, eller at forældremyndighedsindehaveren nægter at samarbejde om løsningen af problemet".
Kommunerne kan yde forskellige former for hjælp
Karina Adsbøl vil også vide, om Manu Sareen mener, at forældrepålæg kan være med til at løse problemet, når forældre ikke kan få deres barn med autisme i skole. Her peger socialministeren på, at det efter serviceloven det muligt at yde en række forskellige former for hjælp og støtte, der kan understøtte udsatte børn og unges opvækst, udvikling, sundhed, trivsel og skolegang.
"Støtten skal altid tage udgangspunkt i barnets eller den unges bedste og skal være tidlig og helhedsorienteret, så problemer så vidt muligt kan forebygges og afhjælpes i hjemmet. Det kan eksempelvis være ved hjælp af indsatser efter serviceloven, herunder pædagogisk støtte i hjemmet eller kontaktperson, hvis det vurderes at kunne hjælpe barnet og familien", skriver Manu Sareen.
Sareen lovede at tage sagen op med autismeforeningen
I efteråret 2014 sendte autismeforeningen en redegørelse til Folketingets socialudvalg om, hvordan forældre trues med forældrepålæg. Udover at bede både Manu Sareen og undervisningsminister Christine Antorini (S) om at kommentere henvendelsen rejste Karina Adsbøl efterfølgende sagen i Folketingets spørgetime.
Nu vil socialministeren tale om tvangsfjernelser med autismeforeningen
Her tvivlede Manu Sareen på, at kommuner tvangsfjerner børn med autisme, alene fordi forældrene ikke vil sende børnene i et skoletilbud, hvor de ikke trives.
Men han lovede at sætte sagen på dagsordenen på et møde, hans ministerium alligevel skulle have med autismeforeningen i december. Han inviterede samtidig Karina Adsbøl til at høre ham, hvordan mødet forløb.
"Jeg er fuldstændig sikker på, at vi står på samme side, når det handler om at ville tilgodese børn med autisme og deres familier, som er i en sårbar position. Der er vi på ingen måde i opposition til hinanden. Derfor sætter vi brevet på som et punkt på mødet med autismeforeningen, så vi kan diskutere det og også høre det fra landsforeningens selv", sagde Manu Sareen.
Adsbøl beder Sareen redegøre for møde med autismeforeningen
Siden har Karina Adsbøl kun hørt, at Manu Sareen ikke selv deltog i mødet. Derfor har hun nu bedt ham redegøre for, hvad der kom ud af mødet med autismeforeningen, om han selv deltog, og om den konkrete problemstilling med, at forældre trues med tvangsfjernelse og forældrepålæg, hvis deres børn ikke kommer i skole, blev drøftet.
Manu Sareen har endnu ikke svaret på det opfølgende spørgsmål. Du kan læse hans svar på Karina Adsbøls spørgsmål på baggrund af artiklen i Berlingske via linket til højre.
Læs mere
Manu Sareens svar til Karina Adsbøl