Regeringen bøjer sig: kanon skal fortsat være obligatorisk

I den nye folkeskolereform bliver lærerne fortsat bundet af kanonlister i dansk og historie, på trods af at et flertal i Folketinget inklusive regeringspartierne sidste år besluttede, at kanon skulle gøres frivillig.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærere føler sig ikke bundet af kanon

En undersøgelse gennemført af fagbladet Folkeskolen viste sidste år, at halvdelen af lærerne opfattede kanonlisterne som vejledende. Efterfølgende vedtog regeringen, Liberal Alliance og Enhedslisten et beslutningsforslag om at gøre kanonlisterne frivillige. Den endelige afgørelse blev dog udskudt til folkeskolereform og revision af Fælles Mål - men da Christine Antorini i sidste uge fik en aftale på plads, blev det med obligatoriske kanonlister.

"Ikke en idé, som har groet i regeringens have" Børne- og undervisningsminister Christine Antorini medgiver, at obligatoriske kanonlister i den nye folkeskolereform kan virke overraskende. Men hverken Venstre, Konservative eller Dansk Folkeparti ville af med kanonlisterne.

"Det var et meget stærkt ønske fra VKO under forhandlingerne, og som vi har accepteret som en del af aftalen. Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at obligatoriske kanonlister ikke er en idé, som har groet i regeringens have".

Om der kommer flere eller færre forfatterskaber eller andre historiske begivenheder på listerne, er endnu ikke fastlagt. Næste skridt er at se på indholdet, som også skal tilpasses den forestående forenkling og præcisering af de Fælles mål.

"Når vi har modellen for de Fælles mål, vil vi, som vi plejer at gøre, nedsætte et fagligt panel, som skal se på, hvordan kanon i givet fald skal indgå. Men nej - det er ikke vores idé, og vi har ikke taget stilling til hvilken form de skal have fremover.  Det venter vi med at drøfte, til de faglige råd foreligger", siger Christine Antorini til folkeskolen.dk

Flertal vil gøre kanon valgfri

Socialdemokraternes skoleordfører Troels Ravn sagde sidste år til folkeskolen.dk: "Vi vil ikke ind og bestemme, hvordan og hvad en lærer skal undervise i. Så længe de holder sig inden for folkeskolens rammer".

Sammen med Enhedslisten og Liberal Alliance vedtog regeringen et beslutningsforslag om, at historie- og litteraturkanonerne fremover i højere grad skal bruges som inspiration til folkeskolens lærere. Men sådan gik det altså ikke.

"Det er rigtigt, at kanonlister stadig står som obligatoriske, men at vi skal ind og se på, om indholdet af dem skal ændres", siger Troels Ravn i dag. Hans personlige holdning er fortsat at kanonlister er gode, men at de skal være vejledende. Lærerne skal selv have lov til at bestemme, hvad de vil undervise i så længe de lever op til Fælles Mål. "Men det er en beslutning ministeren skal tage. Det er hendes afgørelse", siger Troels Ravn.