Nogle unge bliver henvist til STU, selv om de ville være i stand til at tage en ordinær ungdomsuddannelse som for eksempel erhvervsgrunduddannelsen (EGU). Arkivfoto fra STU Haderslev.

Gråzone med de bedst fungerende STU-elever skal kortlægges

Det bekymrer både politikere og organisationer, at 15 procent af de STU-elever, der afbryder uddannelsen, begynder på en anden ungdomsuddannelse. Derfor vil undervisningsministeren og KL afdække, hvordan det bliver afgjort, hvem der skal gå på STU.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tallet er kommet frem i forbindelse med evalueringen af STU forud for den lovrevision, som er på vej gennem Folketinget. Der er med andre ord unge, som henvises til STU, selv om det ville have været mere relevant at vejlede dem til en anden ungdomsuddannelse som for eksempel erhvervsgrunduddannelsen (EGU).

Klagenævnets afgørelser skal analyseres

Klagenævnet for Specialundervisning er gennem sine afgørelser med til at fastlægge målgruppen for uddannelsen. Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) har derfor sammen med KL besluttet at analysere nævnets praksis.

DH om revidering af STU: Alle unge kan lære og udvikle sig

Analysen vil blandt andet kunne vise, hvad der anvendes af dokumentation for, at den enkelte unge er i målgruppen for STU og dermed ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse, selv om der ydes specialpædagogisk støtte. Håbet er, at analysen kan afdække behovet for eventuelle ændringer i regelgrundlaget.

Nye former for STU-klager lander på klagenævnets bord

"Selv om STU henvender sig til en gruppe unge, som har meget forskellige forudsætninger, er det vigtigt med så præcis en afgrænsning som muligt. Kan en ung klare en ordinær ungdomsuddannelse, er det selvfølgelig det bedste tilbud for den unge", uddybede Christine Antorini, da forslaget til en revideret STU-lov blev førstebehandlet i Folketinget i sidste uge.

Intelligensen må ikke alene være afgørende

Ledersamrådet for STU & VSU i Danmark og Landsforeningen Autisme peger i deres høringssvar på, at unge med svære bevægelseshandicap, unge med ADHD, autismeforstyrrelser eller andre psykiske lidelser og unge med erhvervet hjerneskade ofte vil være normalt begavede. Alligevel kan de høre til målgruppen for STU.

Evaluering af STU blev føst offentliggjort tre dage før høringsfristens udløb

Det er Ministeriet for Børn og Undervisning enig i.

"Det er ikke et spørgsmål om den målte intelligens. Der kan være andre karakteristika ved en funktionsnedsættelse, der indebærer, at den unge uanset specialpædagogisk støtte ikke kan gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse, og som derfor skal have tilbudt uddannelse efter lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov", skriver ministeriet i bemærkningerne til høringssvarerne.

Ændret rækkefølge skal sikre STU for de rette

I høringssvarerne peger blandt andre KL, Danske Handicaporganisationer og Institut for Menneskerettigheder på, at alle unge, der med den relevante støtte overhovedet kan gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse, hører hjemme her og ikke på STU.

DH: Mere præcise uddannelsesplaner vil give STU et løft

Det vil Christine Antorini understøtte. Analysen af klagenævnets praksis når ganske vist ikke at blive færdigt til at kunne indgå i lovrevisionen, men uanset resultatet af analysen vil hun ændre visitationsrækkefølgen, så vejlederne først skal afklare, hvilken målgruppe den unge tilhører. Det skal give et større fokus på, om den unge har mulighed for at gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse.

Det bakker blandt andre Venstre op om.

"Vi tror på, at en bedre visitering til STU og et øget fokus på inklusion i de ordinære ungdomsuddannelser vil være med til sammenlagt at bidrage til, at STU-pladserne anvendes til de rette", sagde partiets Anni Matthiesen under førstebehandlingen i Folketinget.

Uden ændringer risikerer udgifterne til STU at eksplodere

Også Merete Riisager fra Liberal Alliance kommenterede på målgruppen for STU.

"Uddannelsen er tænkt som et tilbud til særligt svage unge, unge med særlige behov, og det er derfor ærgerligt, at der udestår en klar definition af, hvem der er målgruppen for uddannelsen, for på den måde risikerer vi, at der kommer unge i STU-uddannelsen, som skulle have været på de ordinære ungdomsuddannelser. Og vi risikerer også, at udgifterne til uddannelsen eksploderer, så der pludselig opstår et pres i kommunerne for at komme uddannelsen til livs. Begge dele vil have store menneskelige omkostninger", sagde hun.

STU-elever får lov at beholde deres børneopsparing

Se lovforslaget og hele debatten fra førstebehandlingen via linkene til højre.

Læs mere

Forslag til en ny STU-lov

Ministerens fremlæggelse

Folketingets førstebehandling