STU og hf er to forskellige uddannelser, og de henvender sig derfor til hver sin målgruppe, fastslår Pernille Rosenkrantz-Theil.
Foto: Jacob Ammentorp Lund/istock
Ministeren: En STU-elev kan ikke tage en hel hf
Der kan indgå elementer af undervisning på en hf-institution i den treårige STU, men loven giver ikke mulighed for at tilbyde en STU-elev en hel hf. Heller ikke selv om uddannelsen strækker sig over tre år. Det slår undervisningsministeren fast i et svar til Dansk Folkeparti.
Thulesen Dahls øvrigespørgsmå
Ud over de tre paragraf 20-spørgsmål har Jens Henrik ThulesenDahl (DF) stillet undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil(S) tre almindelige spørgsmål. Her er svarfristen længere. Hansalmindelige spørgsmål:
- Vil ministeren oplyse, om man fra kommunal side kan godkende enung til et STU-forløb, uden der foreligger et udkast tiluddannelsesplan eller på anden måde er en afklaring af den ungesønsker til uddannelse, uden at hverken familie eller den unge erblevet hørt i forhold til indstillingen eller orienteret om, atdette er planen eller har kunnet fået udleveret kopi afindstillingen, før bevillingen er sket?
- Vil ministeren oplyse, om man fra kommunal side indenfor lovensrammer kan vælge, at praktikken i et STU-forløb skal foregå 94kilometer fra hjemmet og på en institution, hvor den unge ifølgeSTU-institutionen selv ikke er i målgruppen for praktikstedet?
- Vil ministeren oplyse, om man fra kommunal side kan uddelegereopgaven med at udarbejde en uddannelsesplan til en STU-institution,der ikke arbejder med den målgruppe, den unge tilhører, og vilministeren i givet fald oplyse, hvordan det harmonerer medSTU-loven, hvor det fremgår, at den unge skal have et tilbud, hvoriden unge skal have mulighed for progression i sin udvikling?
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti stillede for nylig undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) en række spørgsmål ud fra eksempler med STU-elever, han har samlet op, når han kommer rundt i landet. Ordføreren vil gerne have klarlagt, hvor STU-loven trænger til at blive strammet op.
Ordfører vil have klarlagt, hvor STU-loven trænger til at blive strammet op
Ministeren har nu svaret på hans tre paragraf 20-spørgsmål, som bruges til at afdække ministerens holdning. I et af dem spørger Jens Henrik Thulesen Dahl til, om Pernille Rosenkrantz Theil mener, at en kommune kan godkende et forløb på en ordinær hf- institution som STU-tilbud, når institutionen ekstraordinært tilbyder at sammensætte en hf over tre år, og når psykiatrien bakker op om det.
STU og hf er to forskellige uddannelser
Pernille Rosenkrantz-Theil præciserer i sit svar, at afgrænsningen af målgruppen for STU tager udgangspunkt i, at STU-elever ikke kan følge en ordinær ungdomsuddannelse.
"En elev, som er i stand til at tage en hf-eksamen på de normale to år eller de tre år, som hf-lovgivningen i særlige tilfælde åbner mulighed for, vil derfor normalt ikke være en del af STU-målgruppen. En STU og en hf er således to forskellige uddannelser, som har forskellige målgrupper", svarer ministeren.
Der kan godt indgå elementer af undervisning på en hf-institution i det treårige individuelt tilrettelagte STU-forløb, men STU-loven giver ikke mulighed for at tilbyde en STU-elev en hel hf, heller ikke selv hf-forløbet strækker sig over tre år, tilføjer Pernille Rosenkrantz-Theil.
"Derimod giver gymnasieloven mulighed for, at en hf-institution, der har vurderet, at en elev kan optages på hf, kan tilrettelægge et individuel, treårigt hf-forløb for en elev, der på grund af funktionsnedsættelse eller tilsvarende vanskeligheder er forhindret i at følge undervisningen på normal vis. Det sker inden for rammerne af gymnasieloven, og der er dermed ikke tale om et STU-tilbud", skriver ministeren.
STU skal tilrettelægges ud fra den enkelte elevs forudsætninger
I en anden boldgade spørger Jens Henrik Thulesen Dahl til ministerens holdning til, at en psykisk sårbar pige med en almindelig afgangseksamen fra folkeskolen med et snit på cirka 7 tilbydes et STU-forløb blandt udviklingshæmmede.
Pernille Rosenkrantz-Theil kan ikke forholde sig til den konkrete sag, men hun oplyser, at formålet med STU er, at unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt og eventuelt til videre uddannelse og beskæftigelse.
"Et STU-forløb skal være et individuelt tilrettelagt uddannelsesforløb, der tilrettelægges ud fra den enkelte elevs forudsætninger, behov og interesser. Det er kommunalbestyrelsens ansvar at sikre, at et uddannelsesforløbet så vidt muligt lever op til disse krav", skriver Pernille Rosenkrantz-Theil og tilføjer, at kommunens afgørelse om indholdet af uddannelsen kan påklages til Klagenævnet for Specialundervisning.
Ministeren vil drøfte STU med Folketingets partier i efteråret
Mener ministeren, at det er i overensstemmelse med lovgivningen at tilbyde praktik på en STU-institution, der lægefagligt vurderes at kunne forværre den unges helbred markant, idet målgruppen på institutionen er nærmest det stik modsatte af, hvad VISO/psykiatrien/egen læge har præciseret skal være skånebehov, spørger Jens Henrik Thulesen Dahl i sit tredje paragraf 20-spørgsmål.
"Tilrettelæggelsen af praktik skal leve op til STU-lovgivningens krav om, at uddannelsen skal tilrettelægges individuelt ud fra den enkelte elevs forudsætninger, behov og interesser. Det er kommunalbestyrelsen, som sammen med den unge og forældrene udarbejder den individuelle uddannelsesplan, herunder hvilke praktikophold den unge tilbydes", svarer Pernille Rosenkrantz-Theil og fortsætter:
"Ud fra det oplyste forekommer det ikke at være tilfældet i det eksempel, som beskrives i spørgsmålet".
Ministeren vil drøfte STU med Folketinget i efteråret
Undervisningsministeren afslutter sit svar med at skrive, at regeringen er optaget af, at STU-eleverne oplever kvalitet både i uddannelsen generelt og i praktik.
"Jeg vil i efteråret drøfte STU-området med alle Folketingets partier", forsikrer Pernille Rosenkrantz-Theil.
Det er ikke første gang, at hun stiller partierne en debat om STU i udsigt. I september sidste år svarede ministeren Jens Henrik Thulesen Dahl, at hun ville indkalde partierne på Christiansborg til en statusdrøftelse om STU inden årets udgang.
Jens Henrik Thulesen Dahl ser frem til, at der nu sker noget.
"Nytår blev så til januar. Det kan jeg leve med. Planen var, at forhandlingerne skulle være afsluttet inden sommerferien, men det blev væltet af coronavirus. Det kan jeg også leve med, men der er ikke flere undskyldninger. Nu skal vi se at komme i gang", siger Jens Henrik Thulesen.
Du kan læse undervisningsministerens tre svar via disse link:
Læs mere
Ministerens svar på spørgsmål om hf
Ministerens svar på spørgsmål om psykisk sårbarpige
Ministerens svar på spørgsmål om praktik