Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Besøgsboom på MitCFU under skolenedlukningen
På Emu.dk er der samlet inspiration og vejledning til lærere og skoleledelsens arbejde med fjernundervisning.
Gratisbørnebøger.dk har haft 150.000 hits siden nedlukningen, og nu har forfatterne bag har nu valgt at holde åbent resten af skoleåret. Fra den 5. maj lægger de nye titler op til frilæsning, værklæsning, lystlæsning og højtlæsning - og der er også gode, nye titler til 6.-klasserne, som stadig er i hjemmekarantæne. Se www.gratisbørnebøger.dk
Forlaget Clio, som er en af landets største leverandører af online undervisningsmateriale, giver alle gratis adgang til alle deres læringsportaler. Se mere på clio.dk.
Gyldendal lukker også op for sine fagportaler. Tjek gyldendal-uddannelse.dk.
Alinea går mandag morgen i luften med sofaskolen.dk, der kommer til at køre de to uger, skolerne foreløbig er lukket. De sender live-undervisning via Youtube for mellemtrin og udskoling i matematik og dansk alle hverdage. Derudover giver Alinea elever, lærere og forældre fri adgang til deres undervisningsportaler og i-bøger på minside.alinea.dk via uni-login.
Dansklærerforeningens Forlag har også lukket op for gratis adgang til forlagets ibøger. Det kræver, at den enkelte skole skriver til systime@systime.dk.
Matematikportalen Skoledu.dk tilbyder også gratis adgang under corona-karantænen og en videoguide, der viser, hvordan man kan arbejde med de forskellige elementer i relation til fjernundervisning med Skoledu. Se videoen her.
Hvis man har mod på at kaste sig ud i online musikundervisning, har virksomheden Musikundervisning.dk et næsten gratis tilbud: Ring til 50 50 12 03, så vil virksomheden oprette en særlig underside, hvorfra skolens musiklærere selv kan invitere deres elever. Online undervisningen dækker både sang, klaver, guitar, banjo, tværfløjte og en hel del mere. Musikundervisning.dk beder om et beløb på 20 kroner per undervisningstime til dækning af sine omkostninger. Og det stopper ikke her til musikundervisningen. Spil Smart har også gjort deres Musikfagsportal gratis i denne tid. Den finder du her.
Vil du give dine elever et forløb om coronavirus, har dr.dk/skole tre styks, et til hvert trin.
De ældste elever vil sikkert også have glæde af at følge med på ungemediet seismo.dk. Mediet har ligesom de mange forlag valgt at åbne sine betalingsmur, imens eleverne skal blive derhjemme.
Den danske edtech-sektor, der producerer undervisningssoftware har samlet overblik et over den digitale hjælp, som mere end 48 af landets edtech-virksomheder har valgt at tilbyde gratis i forbindelse med at alle landets skoler lukker på siden edtechdonor.dk. Vi er rigtig godt stillet, lyder det fra Mikkel Frich, der er direktør for Edtech Denmark, der står bag edtechdonor.dk. Ifølge Mikkel Frich er Danmark nemlig blandt de fremmeste lande i verden, når det gælder udvikling og udnyttelse af læringsteknologi.
"Vi står usandsynligt godt rustet i Danmark, når det gælder udvikling af læringsteknologi. Udover at vores skoler og institutioner er rigtig langt fremme i anvendelsen af teknologi i undervisning, er vi også blandt de lande i verden, der har den stærkeste edtech-sektor", forklarer Mikkel Frich i en pressemeddelelse.
Coding Pirates og Medierådet for Børn og Unge er ligeledes gået sammen om at lave en oversigt over online tilbud, som børn og voksne sammen kan give sig i kast med.
Også Forlaget Carlsen er på vej med gratis adgang til en række bøger for børn og unge. Det drejer sig bl.a. om bøger af kendte forfattere som Sebastian Klein, Sarah Engell, Kim Fupz Aakeson, Katrine Marie Guldager og Jacob Riising.
På khcarlsen.dk kan alle elever og lærere med et UNI-login gratis læse et bredt udvalg af forlagets bøger i den periode, hvor skolerne er lukket ned, skriver forlaget i en pressemeddelelse. Hjemmesiden åbner på onsdag - men allerede nu kan lærere og elever gå ind og se, hvilke bøger de får stillet til rådighed. Bøgerne kan bruges i deres fjernundervisning, og til et udvalg af bøgerne er der også udviklet gratis undervisningsforløb af nogle af landets bedste læremiddelforfattere.
Undervisningsmaterialet Ved Det Grønne Bord, der viser autentiske eksamenssituationer på video, åbner for, at skoler med abonnement kan tilkøbe en løsning, hvor de enkelte elever kan gå på portalen hjemmefra for at forberede sig til eksamen.
Naturfags- og matematikforlaget GO Forlag åbner også for alle vores digitale læremidler for skoler og uddannelsesinstitutioner, der ønsker at anvende dem til fjernundervisning. Skoler kan bestille adgang via www.goforlag.dk/webshop/info/bestil-proveabonnement
Altinget.dk lancerer et nyhedsbrev med politisk journalistik målrettet mod unge i folkeskolens ældste klasser og på ungdomsuddannelser. Det er i første omgang gratis, og undervisere kan tilmelde sig her
Covid-19 har også fået Dansk Skoleskak til at udskyde arrangementer og uddannelser, men er ikke skakmat. Fra på mandag kl. 9:00 går Skoleskak live i luften - dog uden de ellers obligatoriske håndtryk.
Og Danes Worldwide, som har danskunervisnijng for danskere i udlandet, har også stillet en stribe af deres undervisningsforløb til rådighed for danske børn, der på grund af coronasmitte sidder hjemme. De handler fx om danske vikinger, Skagensmalerne samt demokrati og magtens tredeling. Filmene kan ses gratis her.
Forlaget Dafolo er på banen med gratis opgaver og øvelser på www.dafolo.dk/gratislæring
Også sangbanken på dansksangdigital.dk er gjort gratis under karantænen.
Det coronalukkede Nationalmuseet har lagt undervisningsmateriale op på natmus.dk - små hæfter med opgaver om gode manerer, vikinger, overtro (hekse og trolde), oldtiden osv. Flere forløb har også filmklip - f.eks. Historien om Danmark, som man kan tilgå med unilogin. Og kunstmuseet Louisianas tv-kanal med knap 750 videoer fra Louisiana Channel har mange tusinde seere hver dag, oplyser museet i en pressemeddelelse - #MuseumFromHome
DR Skole er som bekendt altid gratis, men også her har redaktionen samlet relevant materiale til brug for hjemmeundervisningen.
Sjovmedmusmatik.dk har også stillet musikalsk tabeltræning gratis til rådighed for lærere, elever og forældre på sjovmedmusmatik.dk/matematikopgaver.
Podcastserien Corona for børn er nyheder fra børn til børn midt i epidemien. Børne-korrespondenter rapporterer om deres hverdag i hele verden, og dine elever kan også bidrage. Se hvordan på coronaforborn.dk
I samme genre inviterer Buster Filmfestival børn i alderen 5-16 år til at lave film om livet som barn eller ung under coronakrisen. https://www.buster.dk/lockdownidk
Undervisere kan finde et omfattende, engelsksproget onlinekursus, som skal styrke arbejdet med film i undervisningen på internationalt plan. Kurset er gratis og er tilgængeligt indtil den 17. maj. Læs om det her: https://www.dfi.dk/nyheder/europaeisk-indsats-filmformidling-til-boern-og-unge
Thorvaldsens Museum fejrer Bertil Thorvaldsens fødselsdag med at forære modelleringskit væk til børn, der gerne vil være kreative. Se mere på thorvaldsensmuseum.dk/undervisning/
Også franskportal.dk har åbnet for adgang til sine materialer i nedlukningsperioden. Bestilt adgzng her https://www.forlagetpassion.dk/bestilling/
Psykolog Rasmus Alenkær, der har skrevet børnebogen 'Arthur Bruhn & Superkræfterne' har i forbindelse med corona-krisen besluttet at læse bogen højt kapitel for kapitel på Youtube.
Og lektiehjælps- og vikarfirmaet MentorDanmark tilbyder gratis lektiehjælp online på MentorHotline.dk
Teater Fantasts forestilling 'Mustafas Kiosk' baseret på en Jakob Martin Strid bog er set af over 50.000 publikummer ude i den virkelige verden i "gamle dage", inden corona og forsamlingsforbud. På fredag den 17. og lørdag den 18. april kl. 10.30 livestreamer teatret forestillingen for de 4-10-årige og deres familier. Gratis, men man kan støtte teatret via mobilepay (371177) eller ved at købe billetter til støtte-forestillinger i efteråret.
Røde Kors har med støtte fra Novo Nordisk Fonden udgivet et nyt undervisningsmateriale 'I skole efter corona', der hjælper elever til at sætte ord og billeder på corona-karantænen, som lærere kan anvende, når skolehverdagen vender tilbage. 'I skole efter corona' er målrettet samtlige klassetrin.
"Materialet giver redskaber til at starte en fælles samtale. Her kan vi som lærere få føling med, hvordan eleverne egentlig har det. De vil jo komme tilbage med mange forskellige følelser og erfaringer. Nogle er måske endda bange for at komme tilbage i skole", fortæller Anne Marie Thirup Christiansen, der selv er lærer på Bagsværd Skole og har hjulpet Røde Kors med at udvikle undervisningsmaterialet. Hent det her www.rodekors.dk/skole/corona
Det lille forlag Sproggrens materialer til dansk, engelsk, matematik og DSA kan bruges inde og ude og hentes gratis her https://sproggren-shop.dk/gode-gaver-ganske-gratis/
Der er masser materiale og ideer derude
Derudover - husk at der til næsten alle fag er gratis onlinemateriale produceret af museer, offentlige institutioner, interesseorganisationer, enkeltpersoner og mange flere. Rigtig meget af det er anmeldt her på folkeskolen.dk, så du kan med fordel tage et kig i vores samling af anmeldelser her.
Og så er den danske lærerstand, som demonstrerede under lockouten i '13, en flok hajer på de sociale medier, som allerede nu flyder over med læreres ideer til undervisning, børnene kan lave hjemmefra.
Hvilke materialer vil du bruge til at fjernundervise dine elever og hvorfor? Skriv en kommentar herunder og del dine overvejelser.
Du kan læse om ovenstående og flere gratis muligheder på emu.dk.
https://www.youtube.com/watch?v=4WbWWkWd1pQ