Kommunerne bliver hele tiden dygtigere

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det skal ikke ses som en kritik af CSV Sydøstfyn, at Kerteminde er holdt op med at bruge centrets tilbud om kompenserende specialundervisning for voksne. Det understreger Marianne Rasmussen, direktør for kommunens voksenområde.

»Det er et udtryk for, at vi selv er blevet dygtigere. Vi har fået nye medarbejdere, blandt andet fra amtet, og én af dem har vi klædt på uddannelsesmæssigt, så vi kunne hjemtage specialundervisningen for voksne«, fortæller Marianne Rasmussen.

Kerteminde Kommune vægter kommunalreformens princip om, at borgerne så vidt muligt skal have tilbud i nærområdet.

»Hjemtagelsen er ikke en besparelse, men vi brugte mange penge på at køre folk til undervisning i Nyborg. For mig var det også en overraskelse, at borgere på over 80 år profiterede af tilbuddet. Nogle havde gået på CSV Sydøstfyn i mange år, men kompenserende specialundervisning er ikke et livslangt tilbud. Det havde både vi og CSV glemt. Derfor så det ud, som om vi stoppede for tilbuddet, men det skyldtes, at vi blev opmærksomme på, at disse borgere slet ikke skulle have kompenserende specialundervisning«, siger Marianne Rasmussen.

Kerteminde Kommune har indledt et samarbejde med AOF om undervisning til handicappede.

»AOF har tidligere undervist handicappede. Det var vi slet ikke klar over. Men vi ser aftalen som en overgangsordning, for jo flere opgaver vi selv løser, desto flere kompetencer får vi. Vi har også overtaget genoptræningen, og flere af vores terapeuter uddanner sig i specialområder som kognitiv træning. Det er en vej, vi vil fortsætte ad«, siger Marianne Rasmussen.

Der er dog en grænse for, hvor meget en kommune selv kan løse.

»Når det bliver for specialiseret, må vi sige fra. Vi er de nærmeste til at sammensætte et program for borgerne, men vi må også erkende, når vi ikke magter en opgave. Derfor bruger vi stadig 100 millioner kroner uden for kommunen på handicapområdet«, siger voksendirektøren. |