"Vi kan tørre sveden af panden, men vi har stadig kniven på struben", konstaterer synskonsulent Tanja Stevns fra Synscenter Refsnæs i Kalundborg, som driver Robobraille.
Prisbelønnet læsetjeneste sikret overlevelse i 2014
I sidste øjeblik lykkedes det lukningstruede Robobraille at få partierne bag satspuljemidlerne til at finansiere den digitale tjeneste til svagtseende og ordblinde et år mere. Bevillingen er dog skåret ned, og fremover skal Robobraille skaffe sig et andet økonomisk grundlag.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Vi kan tørre sveden af panden, men vi har stadig kniven på struben", konstaterer synskonsulent Tanja Stevns fra Synscenter Refsnæs i Kalundborg, som driver Robobraille.
Prisbelønnet digital tjeneste til svagtseende og ordblinde truet af lukning
Robobraille er en gratis digital tjeneste, som syns- og læsehandicappede bruger til med et snuptag at konvertere undervisningsmaterialer, avisartikler og pdf-filer til tilgængelige formater, for eksempel punktskrift eller lyd til deres smartphone eller tablet.
Tjenesten har modtaget syv internationale priser for at understøtte digital tilgængelighed og inklusion og har hidtil været finansieret med satspuljemidler. Men ved den seneste tildeling for to år siden fik synscentret besked på at afsøge alternative muligheder for finansiering. Synscentret har blandt andet søgt midler via de regionale vækstfora og kommunale væksthuse i Region Sjælland og Region Hovedstaden, men forgæves.
Satser på aftaler med kommuner, regioner og sygehuse
Nu er der imidlertid ingen vej uden om. Partierne bag satspuljemidlerne har ganske vist afsat 1,6 millioner kroner i 2014 i overgangsstøtte til RoboBraille "med henblik på, at RoboBraille får mulighed for at søge finansiel forankring uden for satspuljen", som det hedder i aftaleteksten.
Tanja Stevns er ikke i tvivl om, at politikerne mener det alvorligt.
"Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi kun har finansieringen på plads for et år, men vi kan godt høre på politikerne, at vi absolut kun får penge til 2014. Vi har fået doneret mange af de programmer, der ligger i Robobraille, så vi kan ikke bare sælge tjenesten som et almindeligt hjælpemiddel. Derfor er vi nødt til at finde en løsning, så det fortsat er gratis for slutbrugerne at benytte sig af Robobraille".
Dansk opfindelse giver gratis hjælp til blinde og ordblinde
Tanja Stevns satser på at kunne lave aftaler med kommuner, regioner og sundhedsvæsenet, så de betaler for driften.
"Vi kan indgå systemaftaler med enkelte kommune eller med alle kommuner, med enkelte regioner eller alle regioner og med et sygehus eller alle sygehuse. Vi håber at kunne overbevise dem om, at Robobraille er en god måde at inkludere mennesker med særlige behov på", siger Tanja Stevns.
Praktiserende læger kan også være en mulighed
Synskonsulenten vil blandt andet argumentere med, at det offentlige bliver stadig mere digitaliseret, og derfor stiger behovet for, at ordblinde og svagseende kan konvertere til et format, de enten kan få læst op eller læse i form af punktskrift.
"Breve fra det offentlige handler tit om noget privat, som man ikke har lyst til, at andre skal kende til, så ordblinde og svagseende kan ikke bare lade andre læse brevene op for dem", siger Tanja Stevns.
Hun har også en ide om, at de praktiserende læger kan være interesserede i at tilbyde Robobraille.
"Vi har haft følere ude til det engelske sundhedssystem, som vil prøve tjenesten af. De er ikke kommet i gang endnu, men der ligger nogle perspektiver i modellen, som måske også kan bruges i Danmark".
Organisationen bag Robobraille har slanket sig
Tanja Stevns får et travlt år med at skaffe penge til den fortsatte drift af Robobraille.
"Vi er nærmest bagud, inden vi kommer i gang, for vi skal også passe maskinrummet. Men selv om de 1,6 millioner i overgangsstøtte betyder, at vi bliver beskåret med 400.000 kroner, så er det bedre end ingenting".
Tanja Stevns har endnu ikke overblik over konsekvenserne af beskæringen, men Synscenter Refsnæs begyndte allerede at slanke organisationen i 2013, fordi man ikke vidste, om Robobraille ville overleve. Det betød, at man var nødt til at lade to medarbejdere gå, og det går blandt andet ud over formidlingssiden.
"Selv om det er vigtigt, at folk ved, at tjenesten eksisterer, er vi nødt til at gå målrettet efter at få finansieringen på plads. Det betyder, at vi ikke kommer til at lave så mange kampagner over for slutbrugerne som hidtil, hvor vi blandt andet har haft workshopper og stande på skole- og uddannelsesmesser. Fremover må vi begrænse informationerne til nyhedsbreve og vores netværk," siger Tanja Stevns.
I dag råder Robobraille over fem fuldtidsstillinger, som er fordelt på flere mennesker, der har resten af deres arbejdstid på Synscenter Refsnæs.