"Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i, hvilke apps der er relevante. Med Synapps har vi skabt en levende platform, som gør det muligt at dele erfaringer og eksempelvis se, hvad andre synshandicappede børn synes er et godt spil", siger pædagogisk konsulent Tanja Stevns fra Synscenter Refsnæs.
Ny app gør det lettere at finde gode apps til syns- og læsehandicappede
En ny gratis app fra Synscenter Refsnæs gør det lettere at finde apps, som er velegnede for mennesker med syns- og læsehandicap. Det gælder både spil og mere ”alvorlige” apps. Brugere, pårørende og lærere kan både anmelde apps og søge efter apps, andre har vurderet.
Fakta om Synapps
Synscenter Refsnæs er det nationale center for synshandicappedebørn og unge. Synapps fås til smartphones og tablets med iOS ogAndroid, ligesom man kan benytte en almindelig browser påsynapps.dk. Synapps kan hentes gratis fra Apple AppStore og GooglePlay.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Der er et meget stort behov blandt lærere, forældre og brugerne selv for at vide, hvilke apps der er gode til syns- og læsehandicappede. Som professionelle kan vi give vores anbefalinger, men det er mindst lige så vigtigt at høre, hvad andre i samme situation mener," siger pædagogisk konsulent Tanja Stevns fra projektet bag app'en.
Ny app tilpasser almindelige e-bøger til svagsynede og ordblinde
Det er vigtigt at informationerne er opdaterede, understreger hun.
"Det vrimler med apps, som påstås at være nyttige for mennesker med syns- og læsehandicap, fordi udviklerne tror, deres apps egner sig til denne målgruppe. Men det kan være lidt af en jungle at finde rundt i, hvilke apps der er relevante. Med Synapps har vi skabt en levende platform, som gør det muligt at dele erfaringer og eksempelvis se, hvad andre synshandicappede børn synes er et godt spil. Man kan også dele erfaringer om apps, som kan være en hjælp i dagligdagen".
Anmeldelser kvalitetsikres inden offentliggørelse
Alle med en smartphone, tablet eller computer kan gå ind på Synsapps og søge blandt apps, som er blevet anmeldt og vurderet af andre brugere. Man kan også selv foreslå og anmelde apps. Det kræver, at man er registreret.
Inden en anmeldelse offentliggøres, bliver den kvalitetssikret af medarbejdere på Synscenter Refsnæs.
»Vi vurderer ikke indholdet af anmeldelserne, men vi tjekker, om folk staver korrekt, så der ikke går noget galt sprogligt, og vi ser, om de lægger anmeldelsen det rigtige sted hen", uddyber Tanja Stevns.
Et spil kan måske ses som en app til sansestimulering
I Synapps har man blandt mulighed for at angive, hvilke bruger- og aldersgrupper en app er vel-egnet til, ligesom man kan kategorisere apps efter funktion.
Synshandicappede elever for digialt skolebibliotek
"I kategoriseringen behøver man ikke holde sig til de kategorier, app'en oprindelig var tiltænkt.
Hvad nogle opfatter som et spil, kan andre måske se som en app til sansestimulering. Synsapps kan indeholde alle ender af programmer, som kan hjælpe mennesker med syns- og læsehandicap, så lærere vil også kunne bruge app'en til at se efter materialer til undervisningen ved at se på, hvilke programmer andre kan bruge", siger Tanja Stevns.
Hjemmeside giver samlet overblik over apps til læsesvage
Foreløbig indeholder Synapps 33 apps, som henvender sig til børn fra 6 år til +18 år. Læs mere på app'ens hjemmeside via linket til højre.