"Er ministeren enig i, at en kommune ikke kan sige, at kommunen ikke vil visitere til et bestemt STU-tilbud, fordi kommunen har oprettet sine egne STU-tilbud", spørger handicapordfører Karina Adsbøl fra Dansk Folkeparti.
Handicapordfører vender ministersvar på hovedet med to spørgsmål om STU
Indhold vigtigere end uddannelsessted, svarede Merete Riisager i en sag om en 18-årig, som ikke kunne få sit ønske om et privat STU-tilbud opfyldt, fordi kommunen henviste til sit eget. Kommunens argument holder ikke, mener handicapordfører.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Et forældrepar i Middelfart skrev i efteråret til en række folketingspolitikere i fortvivlelse over, at kommunen kun ville tilbyde deres 18-årige datter sin egen STU-uddannelse, selv om hun ønskede at uddanne sig på et lokalt privat tilbud, hvor hun havde været i praktik. Det fik handicapordfører Karina Adsbøl fra Dansk Folkeparti til at bede undervisningsminister Merete Riisager (LA) om at kommentere sagen.
Merete Riisager svarede, at hun ikke kan tage stilling til den konkrete sag, men understregede, at kommunen har pligt til at lægge betydelig vægt på den unges og forældrenes ønsker til de
Riisager om tvunget STU-tilbud: Indhold vigtigere end uddannelsessted
n nærmere tilrettelæggelse af ungdomsuddannelsen.
"Uddannelsen skal i videst muligt omfang tilrettelægges under hensyntagen til den unges kvalifikationer, modenhed og interesser, men fokus er på indholdet i elevens uddannelsesplan og ikke på valget af institution", lød det fra ministeren.
Med andre ord: Uddannelsens indhold vejer tungere end stedet for uddannelsen.
Adsbøl vil vide, om hun og ministeren er enige
Nu følger Karina Adsbøl op med to spørgsmål til ministeren, hvor hun vender budskabet i Merete Riisagers svar på hovedet.
"Er ministeren enig i, at en kommune ikke kan sige, at kommunen ikke vil visitere til et bestemt STU-tilbud, fordi kommunen har oprettet sine egne STU-tilbud", lyder handicapordførerens første spørgsmål.
Forældre til folketingspolitikere: Vores datter må kun vælge kommunens STU-tilbud
Derudover spørger Karina Adsbøl, om ministeren er enig i, at kommuner har pligt til at oplyse om de forskellige muligheder, der er for et STU-forløb.
Spørgsmålene skal ikke kun ses i lyset af den konkrete sag fra Middelfart. Da STU blev evalueret i 2017, pegede rapporten netop på, at mange unge ikke får mulighed for at vælge mellem forskellige STU-forløb.
Forbedringer af STU på vej
Alligevel afviste Merete Riisager at regulere ungdomsuddannelsen, og det fik op til sommerferien sidste år et flertal i undervisningsudvalget til at pålægge Merete Riisager og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) at indkalde Folketingets partier til forhandlinger om forbedringer af uddannelsens kvalitet.
Flertal uden om regeringen kræver nye forhandlinger om STU efter evalueringskritik
Det skete på initiativ af Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti, og han fortæller til folkeskolen.dk, at parterne har en god dialog, og at han forventer, at en aftale falder på plads inden for kort tid.
Du kan læse Karina Adsbøls spørgsmål til Merete Riisager via dette link: