Velfærdsteknologi er et kendt fænomen blandt ældre og voksne med funktionsnedsættelser. Living Lab Nordfyn skal være med til at udbrede kendskabet til folkeskolerne, så elever også kan få glæde af mulighederne.

Testcenter skal hjælpe skoler med at få øje på velfærdsteknologi

Velfærdsteknologi kan hjælpe børn til en god hverdag i nærmiljøet, mener Nordfyns Kommune, som har åbnet Living Lab Nordfyn. Testcentret skal både hjælpe skolerne til øget inklusion, fremme elevernes interesse for teknologiske løsninger og styrke videndelingen mellem kommunens børne- og ældreområde.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det nye testcenter for velfærdsteknologi i Særslev er skabt på initiativ af det lokale handicapråd og fungerer som et samarbejde mellem Nordfyns Kommune, Danske Handicaporganisationer og konsulentfirmaet Public Intelligence, som har fokus på velfærdsteknologi og rehabilitering. Centret fokuserer på løsninger til mennesker med funktionsnedsættelser og skal være med til at gøre Nordfyn til landets mest handicapvenlige kommune.

Det omfatter også skolerne.

"Stadig flere af vores børn med funktionsnedsættelser får et specialtilbud på den lokale skole, og på Living Lab kan skolerne se, hvad der findes af velfærdsteknologiske tilbud", siger børn- og familiechef Henrik Jacobsen.

Skolerne skal have større kendskab til velfærdsteknologi

Velfærdsteknologierne skal være med til at give børn med funktionsnedsættelser en god hverdag i nærmiljøet, frem for at de hver dag kører med taxi til en specialskole uden for kommunen.

"Et meget sensitivt barn, som ikke kan tåle alle de impulser og forstyrrelser, der kan opstå i skolen, har måske brug for at kunne trække sig i 20-30 minutter. I stedet kan eleven sidde i en massagestol, mærke sin krop og få ro på. Det er en af de ting, elever kan i specialiserede tilbud, og som vores almenskoler også kan få glæde af", siger Henrik Jacobsen.

Folkeskolen er udfordret på, at den skal gøre noget andet, end den plejer, mener børn- og familiechefen.

"Vi skal vænne os til at benytte os af velfærdsteknologi, men vi hører fra skolerne, at hjælpemidler ikke har deres store bevågenhed. Nu kan de se forskellige teknologier i Living Lab og få et indtryk af, hvordan de kan lette hverdagen for børn med funktionsnedsættelser. Skolerne kan også tage elever med, som er nysgerrige på, hvad velfærdsteknologi er", siger Henrik Jacobsen.

Eleverne kan måske skrive projektopgave og arbejde med andre former for projekter i Living Lab Nordfyn.

"Vi stiller kommunens ergo- og fysioterapeuter til rådighed, så de kan undervise i forskellige velfærdsteknologier og tale med elever og lærere om de muligheder, der findes".

Centret kan give elever en bedre forståelse for inklusion

Skoleleder Wilhelm Hallum fra Særslev-Hårslev-Skolen var med, da Living Lab Nordfyn blev indviet. Han er glad for, at der sker noget i skolens lokalområde.

"Vi skal altid med bus, når vi skal ud af skolen. Her kan vi nøjes med at gå i otte minutter. Det er rart, at udviklingen ikke kun foregår i de største byer. Jeg tog med til åbningen af centret, fordi jeg er nysgerrig på, hvad vi kan bruge det til. Jeg ser gerne, at vores elever bliver klogere på, hvad vi kan tilbyde af velfærdsteknologi. Det vil give dem en bedre forståelse af, at mennesker er forskellige", siger Wilhelm Hallum.

Det er oplagt at tænke testcentret ind i projektopgaven, mener han.

"Der er personale i centret, som kan guide eleverne i, hvad de forskellige teknologier kan bruges til, så de kan se, hvordan man kan hjælpe mennesker med forskellige handicap. De kan blandt andet se, at man kan trække gardinerne fra og åbne vinduet ved at tale til en computer. Centret viser også faciliteter omkring seng og badeværelse. Vi er optaget af inklusion, så det er oplagt, at eleverne ser, hvordan vi kan gøre livet lettere for mennesker med et handicap", siger skolelederen.

Leverandører kan reagere på lokal efterspørgsel

Konsulentfirmaet Public Intelligence forsyner Living Lab med de nyeste velfærdsteknologier. Det gælder både færdige teknologier og prototyper.

"Lokale og nationale firmaer kan gå i dialog med os om deres udvikling. Virksomhederne sidder ikke i Living Lab til hverdag, men Public Intelligence har kontakt til mange leverandører, og vores håb er, at de kan bruge den efterspørgsel, der opstår blandt brugerne af Living Lab, til at udvikle nye produkter. Så kan de udstille prototyperne hos os", siger børn- og familiechef Henrik Jacobsen, der også forestiller sig, at borgere fra Nordfyns Kommune kan medvirke som prøvekaniner.

"Virksomhederne mangler tit borgere med funktionsnedsættelser til at afprøve deres produkter. De børn og borgere har vi. Virksomhederne har den nødvendige viden, og vi vil gerne udvikle velfærdsteknologier sammen med dem".

Living Lab arbejder på tværs af kommunen

Living Lab Nordfyn har åbent hver torsdag eftermiddag. Børn, unge og voksne er velkomne til at kigge ind og få en snak med de to ergo- eller fysioterapeuter, som bemander centret. En opgave, som går på skift mellem kommunens terapeuter.

"I vores rehabilitering for voksne er der flere ældre borgere med handicap og funktionsnedsættelser, og velfærdsteknologi er udbredt på både vores plejehjem og i ældre medborgeres hjem. Derfor sætter vi terapeuterne sammen, så der sker videndeling fra voksen- til børneområdet", siger Henrik Jacobsen.

Det ser skoleleder Wilhelm Hallum fra Særslev-Hårslev-Skolen frem til.

"Vi har ergoterapeuter tilknyttet vores distriktsteam, og det er godt, at de kan modtage sparring om, hvordan vi kan hjælpe elever, som har brug for ekstra tryghed. Det kan vi få glæde af i vores inklusionspædagogik", siger han.

CSV Odense kan blive inddraget i et samarbejde

Nordfyns Kommune har ikke sit eget tilbud om kompenserende specialundervisning for voksne, men benytter sig af CSV Odense, som ikke er tænkt ind i Living Lab Nordfyn. I hvert fald ikke i første omgang.

Henrik Jacobsen vil dog ikke afvise, at kommunen på et tidpunkt vil samarbejde med CSV i Odense.