Byrådet i Rudersdal har nu besluttet, at Egebækskolen skal lukke til sommer, selv om fristen for skolenedlæggelser er overskredet.

Ulovlig nedlæggelse af specialskole vedtaget uden sværdslag

Som ventet har byrådet i Rudersdal besluttet at lukke specialskolen Egebækskolen efter dette skoleår, selv om fristen for at nedlægge skoler er overskredet med næsten tre måneder. Først i april fik børne- og skoleudvalget at vide, at byrådet skulle have truffet beslutningen inden 1. marts.

Offentliggjort

Ministeriet kan ikke dispenere

Ifølge Undervisningsministeriet er det ikke muligt at søgedispensation fra folkeskoleloven. Med andre ord skal en kommunefølge reglerne, når den vil nedlægge en skole. Det er dog ikkeministeriet, men statsforvaltningen der fører tilsyn med, omkommunerne overholder loven. 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

At Rudersdal Kommune overskrider tidsfristen kom frem under researchen til undersøgelsen af skolenedlæggelser og skolesammenlægninger, som fagbladet Folkeskolen foretager hvert år. Derefter orienterede direktionen børne- og skoleudvalget om, at nedlæggelsen af Egebækskolen skulle have været besluttet senest 1. marts for at kunne have virkning fra det kommende skoleår.

Kommune klar til at bryde loven for at nedlægge specialskole

"Fejlen skyldtes, at en ny bekendtgørelse fra 2014 om skolenedlæggelser ikke som den tidligere bekendtgørelse fastsætter 1. marts, men i stedet henviser til folkeskolelovens bestemmelse om beslutning inden 1. marts. Forvaltningen har orienteret Egebækskolens bestyrelse", hedder det i sagsfremstillingen til byrådsmødet i sidste uge.

På mødet fastholdt politikerne, at Egebækskolen skal nedlægges med udgangen af dette skoleår, da der kun vil være 41 elever tilbage på skolen til næste skoleår. De fortsætter nu på Skovlyskolen, mens der er fundet ny bolig, plejefamilie eller opholdssted for de fleste af de seks børn, der er anbragt i Egebækskolens døgndel.

Kun et høringssvar bemærker tidsfristen

Selv om Rudersdal Kommune ikke har overholdt tidsfristen, har forslaget om at nedlægge Egebækskolen været i høring i de lovpligtige otte uger. Der er indkommet fem høringssvar, og den lokale lærerkreds gør som den eneste opmærksom på tidsfristen for at nedlægge selvstændige skoler, uden dog at protestere over, at den er overskredet.

Kommunen har været igennem en lang proces, som den har ikke kunnet nå at fremme, fordi der skulle laves en del analysearbejde, forklarede områdechef for skole og familie Martin Tinning i folkeskolen.dk i april.

"Ingen har anfægtet, at vi vil lukke Egebækskolen. Der er ingen forældre i skolebestyrelsen, men der vil altid være forældre, som er bekymrede over, at deres børn skal skifte til andre rammer - om de bliver, som dem de kender. Derfor er det vigtigt, at medarbejderne følger med over i det nye tilbud", sagde Martin Tinning.

Den nye afdeling bliver repræsenteret i MED-udvalget

Alle 13 lærere fra Egebækskolens skoledel flyttes til Skovlyskolen, og kredsformand Marianne Toftegaard skriver i høringssvaret, at Rudersdalkredsen forventer, at de bevarer deres egen tillids- og arbejdsmiljørepræsentant og indgår som en selvstændig institution/afdeling i MED-systemet.

Det ønske ser ud til at blive opfyldt.

I et notat om høringssvarene skriver kommunen, at det nye tilbud bliver en ny afdeling på Skovlyskolen med en afdelingsleder og med skolelederen som overordnet leder, og at afdelingen vil blive repræsenteret i MED-udvalget.

Tilbuddet kan blive organiseret på en anden måde

Skovlyskolen har i forvejen en specialklasserække for børn med generelle indlæringsvanskeligheder, mens Egebækskolen underviser normalt begavede børn med forstyrrelser inden for tilknytning og adfærd.

Rudersdalkredsen mener derfor, at det er vigtigt både at fastholde Egebækskolens nuværende tilbud og at anerkende, at specialklasserækken fortsætter "i sin egen ret", som Marianne Toftegaard udtrykker det i høringssvaret.

Det vil kommunen dog ikke love.

"Ved sammenlægningen forventes en synergieffekt, hvor det bliver muligt at disponere over et samlet budget og flere medarbejderresurser med forskellige specialkompetencer. Dette giver mulighed for at revurdere organiseringen af det samlede tilbud", hedder det i høringsnotatet.

Lærerne bekymrede for deres forberedelsestid

Personalet på Egebækskolen udtrykker i sit høringssvar bekymring for, om der bliver tildelt resurser nok til personaletimer og psykologtimer i det nye specialtilbud på Skovlyskolen.

"Vi er en personalegruppe med et udvidet forældresamarbejde, der tager mange af vores forberedelsestimer. Vi har behov for psykologbistand til konferencer, trekantsamtaler, supervision, samarbejdsmøder, interne kurser og sparring", skriver tillidsrepræsentant Janne Bloksgaard Larsen.

Her fremhæver kommunen igen, at den forventer at opnå en synergieffekt ved sammenlægningen, men den skriver også at behovet for pædagogisk indsats i forhold til behandlingskrævende børn fortsat vægtes højt.

Elever og lærere flytter først senere

Før eleverne kan flytte fra Egebækskolen, skal der ske en mindre ombygning af Skovlyskolen. Denne del behandler byrådet særskilt på sit møde i juni. Indtil faciliteterne er klar, fortsætter eleverne i Egeskovskolens bygninger, men under Skovlyskolens ledelse. Områdechef Martin Tinning forventer, at eleverne vil flytte i forbindelse med en ferie, men om det bliver juleferien eller vinterferien, kan han ikke sige.

Læs sagsfremstillingen inklusion høringssvar og -notat via linket til højre for artiklen.

Læs mere

Sagsfremstilling inklusiv høringssvar og-notat